Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το αθλητικό νομοσχέδιο – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το αθλητικό νομοσχέδιο

.

Τα κίνητρα της Χειραγώγησης

Περαιτέρω, πριν προσπαθήσουμε να λύσουμε το φαινόμενο της χειραγώγησης, θα ήταν χρήσιμο να ερευνήσουμε τις αιτίες του. Το παράνομο στοίχημα και οι στημένοι αγώνες οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στο εύκολο κέρδος – καθώς επίσης στη χρησιμοποίηση τους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επομένως αποτελούν κατά κάποιον τρόπο «θύματα» των εγκληματικών δραστηριοτήτων που διαπράττονται σε άλλες «περιοχές» της κοινωνίας.

Εάν τώρα κανείς ερευνήσει το ύψος του μη νόμιμου χρήματος που υπάρχει σε κάποιες φτωχές χώρες, θα διαπιστώσει πως είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα γενικότερα δεδομένα τους – επειδή αποτελούν αφετηρία ή δίοδο διεθνών εγκληματικών δραστηριοτήτων. Εν προκειμένω κατανοεί αμέσως πως υπάρχουν πολλά κίνητρα για παρανομίες – με τη βοήθεια του αθλητισμού.

Σύμφωνα τώρα με μελέτη του 2014 του Πανεπιστημίου Paris Pantheon-Sorbonne (Protecting the Integrity of Sport Competition: The Last Bet for Modern Sport), το σύνολο των στοιχημάτων στον αθλητισμό υπολογίζεται μεταξύ 300 δις €  και 500 δις € παγκοσμίως, σε ετήσια βάση – από το οποίο το 80% διακινείται παράνομα, δηλαδή εκτός των εποπτευόμενων οδών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των στοιχημάτων (85%) διενεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Κατά την ίδια μελέτη, μέσω των στοιχημάτων ξεπλένονται κάθε χρόνο 140 δις $ – ποσόν που ισοδυναμεί με το 10% του οργανωμένου εγκλήματος.  Φυσικά όλα αυτά αποτελούν εκτιμήσεις, αφού είναι δύσκολη η καταγραφή του πραγματικού ποσού που αφορά τις παράνομες δραστηριότητες.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με στοιχεία του «Διεθνούς Κέντρου για την Ασφάλεια των Αθλημάτων» (International Center for Sport Security, ICSS), τα στοιχήματα σε αθλήματα διεθνώς ανέρχονται στο 1,5 τρις € – εκ των οποίων τα 309 δις € αφορούν την Ευρώπη, τα 147 δις € τις Η.Π.Α. και τα 950 δις € την Ασία (πηγή). Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι, μεγάλο μέρος των στοιχημάτων στα πρωταθλήματα της Ευρώπης και των Η.Π.Α, διεξάγεται διεθνώς – όπου στις Η.Π.Α., για παράδειγμα, τα συνολικά στοιχήματα είναι 460 δις $ ή σχεδόν τριπλάσια των εγχωρίων (πηγή).

Εάν τώρα σκεφθεί κανείς πως σε εθνικό επίπεδο ο τζίρος του Αμερικανικού Ποδοσφαίρου που αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές άθλημα στις Η.Π.Α. είναι 16 δις $ (πηγή), ενώ οι παίκτες κερδίζουν επί πλέον ποσά από διαφημίσεις, φαίνεται πως υπάρχει σχετικά μικρότερη απόσταση μεταξύ των ποσών που παίζονται και αυτών που κερδίζονται μέσα από τα αθλήματα – οπότε μικρότερο κίνητρο για παραβατικότητα, αλλά μεγαλύτερο όφελος από την προστασία της αξιοπιστίας των αγώνων.

Όμως δεν ισχύει κάτι ανάλογο στην Ασία ή σε χώρες όπως η Ελλάδα – με το πιο «φτωχό» ίσως πρωτάθλημα της Δύσης. Εάν, για παράδειγμα, ο τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, διακίνηση μεταναστών, λαθρεμπόριο καυσίμων κλπ.) στην Ελλάδα ήταν 3,5 δις € το 2010 (πηγή), τότε το 10% που θα μπορούσε να ξεπλυθεί μέσα από το ποδόσφαιρο, ισούται περίπου με την αξία των ομάδων της super league που αναφέραμε παραπάνω.

Από την άλλη πλευρά, τα συνολικά έσοδα το 2011 των 15 ΠΑΕ της super league ήταν 176 εκ. € (πηγή), ποσόν που είναι χαμηλότερο του 10% του παράνομου τζίρου – χωρίς να υπολογίζουμε τα 15 δις € που αναφέρονται ως τζίρος του λαθρεμπορίου προϊόντων που είναι σε έξαρση τελευταία. Πως αλήθεια συγκρίνονται όλα αυτά με τα πενιχρά ενδογενή έσοδα των ομάδων από τους αγώνες των 1.000 θεατών των 10 ευρώ εισιτηρίων στην Ελλάδα της κρίσης;

Πρόταση για την κάλυψη του κόστους

Συνεχίζοντας, τα ποσά που διακινούνται από τα αθλήματα ως εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, είναι πολύ μικρότερα του τζίρου του οργανωμένου εγκλήματος και των χρημάτων που υπάρχει «ανάγκη» να ξεπλυθούν. Επομένως, η παραβατικότητα στον χώρο του αθλητισμού είναι παρενέργεια άλλων φαινομένων – γεγονός που σημαίνει πως το κόστος της επιτήρησης θα έπρεπε να επιβαρύνει αυτούς που, καλώς ή κακώς, δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο χώρο των στοιχημάτων και κερδίζουν από αυτόν.

Εν προκειμένω, θα μπορούσε να επιβληθεί ένα είδος εισφοράς, φυσικά σε συνεργασία με άλλες χώρες διεθνώς – έτσι ώστε να περιοριστεί  η δυνατότητα αποφυγής της μέσω εγκατάστασης των εταιριών σε μικρές χώρες που παρέχουν ασυλία. Κράτη που δεν συμμορφώνονται θα μπορούσαν να απομονώνονται διαδικτυακά – έτσι ώστε οι χρήστες από τις χώρες που συμμορφώνονται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση. Παράδειγμα κάποιες πλατφόρμες έχουμε δει ότι δεν είναι προσβάσιμες από τις ΗΠΑ (γράφημα).

Τα ποσά από τη συγκεκριμένη εισφορά θα μπορούσαν να καλύψουν άνετα το κόστος της Εθνικής Πλατφόρμας – επίσης το κόστος επιτήρησης της αγοράς, χωρίς να επιβαρύνεται το σύνολο των φορολογουμένων. Όλων  αυτών δηλαδή που δεν συμμετέχουν στα αθλήματα – αλλά ούτε και των υγιών φιλάθλων που βλέπουν το άθλημα που αγαπούν να γίνεται αντικείμενο επίτευξης άλλων σκοπών και να καταστρέφεται.

Γίνονται τέτοιες σκέψεις στην Ελλάδα από τα κόμματα ή συζητήθηκαν στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου; Ασφαλώς όχι, αφού πρόκειται για μία χώρα που η Πολιτική ζει εις βάρος των Πολιτών – αδιαφορώντας εντελώς για τα συμφέροντα τους.

Άλλες Δαπάνες του Νομοσχεδίου

Περαιτέρω, το Γ.Λ.Σ. εντόπισε τα ενδεχόμενα έξοδα για την Εθνική Πλατφόρμα (άρθρο πρώτο, παράγραφος 13) – αλλά ως συνήθως δεν προέβη  στην ποσοτικοποίηση τους. Εκτός αυτού, ανέφερε το κόστος για το ενδεχόμενο επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΟΕ (άρθρο 13) και της υποστήριξης με μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων που επίσης δεν υπολογίσθηκαν.

Τα πιθανά έσοδα που αναφέρει η έκθεση του Γ.Λ.Σ. (ποινές κατά τις εκδόσεις εισιτηρίων ή τα έσοδα από μετατροπή ποινών σε χρηματικές), είναι μάλλον ασήμαντα – αφού  ο χώρος έχει ήδη περιορισμένα χρηματικές δυνατότητες, οπότε τα πρόστιμα  θα επιβαρύνουν και θα βλάψουν την όλη εικόνα του αθλήματος.

Συμπερασματικά λοιπόν, το νομοσχέδιο αποτελεί μια τυπική διαδικασία κύρωσης με αμφίβολες προοπτικές επιτυχίας – τόσο όσον αφορά την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, όσο και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εκτός αυτού θα επιβαρύνει σημαντικά τα δημοσιονομικά μας με ακριβές δομές – ενδεχομένως δυσανάλογα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Εδώ ακριβώς ευρίσκεται η αποτυχία της ενωμένης Ευρώπης – αφού νομοθετώντας οριζόντια για όλα τα κράτη της, χωρίς να δίνεται η απαιτούμενη σημασία στις εκάστοτε ιδιαιτερότητες για να είναι αποτελεσματικοί οι νόμοι, είναι σαν να νομοθετείς για κανέναν ή για πολύ λίγους.

Η όποια επιβάρυνση πάντως που θα προκύψει από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι άδικη – αφού θα επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο και όχι τους παράγοντες που κερδίζουν από το στοίχημα, με δεδομένα τα χαμηλά έσοδα από τις ποινές. Λογικά λοιπόν η κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθήσει να καλύψει με άλλον τρόπο το κόστος – είτε από την επιβολή εισφορών στις εταιρίες στοιχημάτων, είτε με την συνδρομή της ΕΕ ως προς το λειτουργικό κόστος της πλατφόρμας. Φυσικά πάντοτε  σε συνεργασία με άλλες χώρες και οργανισμούς – για την ανταλλαγή πληροφοριών και για τον περιορισμό της ασυλίας των κυκλωμάτων μέσα από εξωχώριο καθεστώς.

Όσον αφορά τις ποινές για το «στήσιμο» αγώνων ή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα έπρεπε να επιβαρύνουν τις εταιρίες στοιχημάτων και όχι τις ομάδες – αφού οι τελευταίες αδυνατούν να τις καλύψουν, ενώ οι πρώτες κερδίζουν τεράστια ποσά. Με απλά λόγια, πρέπει να πληρώνουν οι θύτες και όχι τα θύματα – ενώ τo ποδόσφαιρο, καθώς επίσης τα άλλα αθλήματα, δεν επιτρέπεται να τιμωρούνται και να καταστρέφονται, επειδή κάποιοι τα χρησιμοποιούν για άλλους λόγους.

Επίλογος

Έχει την εντύπωση αλήθεια κανείς πως το νομοσχέδιο στη Βουλή συζητήθηκε κάτω από αυτήν την οπτική γωνία; Ασφαλώς όχι, αφού όλοι γνωρίζουμε πως η Ελλάδα είναι μία μίζερη χώρα που ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, εκτός από τα σοβαρά θέματα – ενώ αντί να αναζητάει λύσεις, δημιουργεί συνεχώς νέα προβλήματα. Εν τούτοις οι Έλληνες οφείλουν να γνωρίζουν πως η Φύση είναι ένας ανελέητος τιμωρός – αφήνοντας στην «τύχη» του όποιον δεν μπορεί να επιβιώσει.

Σημείωση: Τα παραπάνω προέρχονται από το κείμενο μίας ομιλίας για το νομοσχέδιο που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!