Το νέο ενιαίο αμυντικό δόγμα – The Analyst
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Το νέο ενιαίο αμυντικό δόγμα

.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama, η αμερικανική στρατηγική όσον αφορά την καταπολέμηση των σχέσεων της Ρωσίας με την Κύπρο ήταν διαφορετική: η δημιουργία μίας στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ στα κατεχόμενα και η άσκηση πιέσεων στον πρόεδρο της Κύπρου να δεχθεί τη διχοτόμηση, ως προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν άλλωστε το σχέδιο της βοηθού υπουργού εξωτερικών κυρίας V. Nuland, με πρέσβη της τότε στην Ουκρανία τον κ. G. Pyatt – το σημερινό αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα που, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της ελληνικής κυβέρνησης περπατούσε στη Βουλή, μεταφέροντας προφανώς μηνύματα με την παρουσία του. Σύμφωνα δε με έναν έμπειρο παρατηρητή τα εξής: ο προγραμματισμός του κ.  Geoffrey Pyatt στην Αθήνα μπορεί να αποδειχθεί πιο μακροχρόνιος, από ότι ο προγραμματισμός του στο Κίεβο. Η νέα του επιτυχία πάντως ίσως θα είναι τόσο καταστροφική, όσο και η παλιά – κάτι που μέλει να δούμε.

.

Ξένη Δημοσίευση

Μερικές εβδομάδες πριν, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, μία ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών πρότεινε να αφεθεί στην Τουρκία ο έλεγχος του βορείου τμήματος της Κύπρου, καθώς επίσης να αναγκαστούν οι Ελληνοκύπριοι να επιλέξουν μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ρωσίας – όσον αφορά το πολιτικό και οικονομικό μέλλον του νοτίου τμήματος του νησιού. Στις 25 Ιουνίου δε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας συμφώνησε με μεγάλη πλειοψηφία να θέσει σε ισχύ μία νέα στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο – γεγονός που εάν συμβεί, θα πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα ελλιμενίζονται τα ρωσικά πολεμικά πλοία ή όχι, με αντάλλαγμα όσον αφορά το «ΟΧΙ» την αμερικανική προστασία από τις τουρκικές στρατιωτικές απειλές.

Κάτι ανάλογο θα απαιτηθεί επί πλέον για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 (πηγή), αλλά και για τις επενδύσεις με ρωσικά κεφάλαια στο νησί – έτσι ώστε να αποκλεισθεί εντελώς η Ρωσία. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ενημερωθεί πως ο στρατιωτικός μηχανισμός των Η.Π.Α. σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία του στην Κρήτη, όσον αφορά τη βάση του κόλπου της Σούδας – επίσης στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Περαιτέρω, όπως γράφεται, ο προτεινόμενος νέος νόμος αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο σε σχέση με την αμερικανική στρατιωτική κατοχή της Κύπρου και της Ελλάδας, μετά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1950. Καθιερώνει δε τη λογοκρισία του κρατικού τμήματος των ΜΜΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο – ενώ απειλεί με αμερικανικές κυρώσεις τους ορθόδοξους επισκόπους των εκκλησιών των δύο χωρών. Η νέα αυτή πολιτική, η οποία ξεκίνησε ως τροποποίηση του νομοσχεδίου με αριθμό 1102 της Γερουσίας από το Δημοκρατικό γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ κ. B. Menendez, αφορά «την προώθηση των εταιρικών σχέσεων ασφαλείας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης άλλους σκοπούς»!

Ο κ. Menendez κέρδισε τον έλεγχο της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους τον περασμένο Νοέμβριο και έχει ένα μακρύ ιστορικό νομοθετικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – ενώ έχει υποβληθεί σε έρευνα του FBI για διαφθορά (πηγή). Οι κατηγορίες όμως εναντίον του (πηγή) αποσύρθηκαν πριν από ένα χρόνο (πηγή) – ενώ το κείμενο του που κατατέθηκε στη Γερουσία για ψηφοφορία είναι χαρακτηριστικό (πηγή). Σε κάθε περίπτωση, η νέα πολιτική συμφωνήθηκε από τον ίδιο και από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής – ενώ στην εισαγωγή του η Ρωσία περιγράφεται ως μία «κακοήθης επιρροή στη Μεσόγειο». Σύμφωνα δε με ένα σημείο του, «οι Η.Π.Α., το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι εναντίον κάθε ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τη σταθερότητα, να παραβιάσει τους διεθνείς νόμους ή να υπονομεύσει τις καλές γειτονικές σχέσεις …...» (εικόνα).

Κατά το νομοσχέδιο, η αμερικανική πολιτική στην περιοχή θα πρέπει να υποστηρίζει την ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθώς επίσης τους μελλοντικούς περιφερειακούς αγωγούς και τις μονάδες υγροποίησης – προκειμένου να ανταγωνιστεί τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη. Χωρίς δε να κατονομάζει την Τουρκία, η οποία απειλεί να προβεί σε γεωτρήσεις με δικά της πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, το νομοσχέδιο αναφέρει πως «οι έρευνες θα πρέπει να προστατευθούν από ξένες απειλές εκ μέρους τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων – συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και κάθε άλλου παράγοντα στην περιοχή».

Ταυτόχρονα υπάρχει υπόσχεση παράδοσης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, θέτοντας τέλος στο εμπάργκο όπλων που είχε νομοθετήσει ο H. Kissinger, ο οποίος υποστήριξε την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974 – χωρίς όμως να αλλάζει η αμερικανική πολιτική της αποδοχής της κατοχής της Βορείου Κύπρου από τους Τούρκους. Αναφέρονται όμως δύο σαφείς προϋποθέσεις για την παράδοση όπλων: (α) η μη διενέργεια ρωσικών επενδύσεων που χαρακτηρίζονται ως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και (β) ο μη ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στο λιμάνι της Κύπρου (εικόνα).

Συνεχίζοντας, η Γερουσία υπόσχεται την παροχή υποτροφιών σε μελλοντικούς ηγέτες της Κύπρου, καθώς επίσης 1,5 εκ. $ για την εκπαίδευση Κυπρίων αξιωματικών του στρατού κατά τα επόμενα τρία χρόνια – ενώ υποδεικνύει στα ΜΜΕ της Ελλάδας, αλλά και στην Ορθόδοξη εκκλησία, να φροντίζουν ώστε να μην προωθούνται απόψεις υπέρ του Κρεμλίνου (εικόνα). Απειλεί δε με έρευνες και κυρώσεις, όσον αφορά τυχόν στήριξη της αποσχισθείσας ουκρανικής εκκλησίας – ενώ υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ανάλυση που αφορά το συγκεκριμένο θέμα (πηγή).

Υπενθυμίζουμε εδώ πως κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama, η αμερικανική στρατηγική όσον αφορά την καταπολέμηση των σχέσεων της Ρωσίας με την Κύπρο ήταν διαφορετική: η δημιουργία μίας στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ στα κατεχόμενα και η άσκηση πιέσεων στον πρόεδρο της Κύπρου να δεχθεί τη διχοτόμηση, ως προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ (πηγή). Αυτό ήταν άλλωστε το σχέδιο της βοηθού υπουργού εξωτερικών κυρίας V. Nuland, με πρέσβη της τότε στην Ουκρανία τον κ. G. Pyatt – το σημερινό Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα που, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της ελληνικής κυβέρνησης περπατούσε στη Βουλή, μεταφέροντας προφανώς μηνύματα με την παρουσία του. Σύμφωνα δε με έναν έμπειρο παρατηρητή τα εξής:

“Ο προγραμματισμός του κ.  G. Pyatt στην Αθήνα μπορεί να αποδειχθεί πιο μακροχρόνιος, από ότι ο προγραμματισμός του στο Κίεβο. Η νέα του επιτυχία πάντως ίσως θα είναι τόσο καταστροφική, όσο και η παλιά – κάτι που μέλει να δούμε».

Κλείνοντας, το νέο σχέδιο της Γερουσίας είναι να απομονώσει ταυτόχρονα τη Ρωσία και την Τουρκία – πιέζοντας τους Έλληνες και τους Κυπρίους να τοποθετηθούν εναντίον των δύο αυτών χωρών. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι πάντως στην Ουάσιγκτον έχει δηλώσει την υποστήριξη του στο νομοσχέδιο του κ. Menendez – αναφέροντας πως «θα καταστήσει την περιοχή πιο σταθερή και ευημερούσα, προωθώντας παράλληλα τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα, όσο και τις αμερικανικές αξίες»! (πηγή). Η Ομοσπονδία δε των Κύπριο-αμερικανικών ενώσεων πρόσθεσε τα εξής:

“Η νομοθεσία για τον East Med αποτελεί ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στις σχέσεις των Η.Π.Α. με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας νέας Αμερικανικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας τέλος στην αντιμετώπιση της Κύπρου ως πρόβλημα – θεωρώντας την πλέον ως λύση. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα ευχαριστεί το γερουσιαστή Menendez για τις δεκαετίες της απαράμιλλης προσφοράς του σε αυτά τα ζητήματα, καθώς επίσης το γερουσιαστή Rubio για την προώθηση της νέας στρατηγικής για τη Μεσόγειο”.

Έχουν αλήθεια όλα αυτά σχέση με τον υπόγειο παγκόσμιο πόλεμο του φυσικού αερίου που ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη; (ανάλυση). Κινδυνεύει η Ελλάδα με έναν πόλεμο των Η.Π.Α. εναντίον της Ρωσίας δια αντιπροσώπων; (proxy war). Υπάρχει πλέον ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό την αιγίδα των Η.Π.Α.; Θα ανακηρύξει μονομερώς ΑΟΖ η Τουρκία το Σεπτέμβρη, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν το Καστελλόριζο, για να προβεί σε επίσημες γεωτρήσεις; Ποια θα ήταν τότε η στάση της Ελλάδας; Αιτία πολέμου; Τι ακριβώς θα συμβεί με τα Σκόπια που ευρίσκονται υπό τουρκική επιρροή; Ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδας που έχοντας οδηγηθεί σκόπιμα στη χρεοκοπία, ευρίσκεται πλέον υπό την οικονομική γερμανική κατοχή και υπό την αμερικανική στρατιωτική;

Δύσκολα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν σε επόμενο κείμενο που θα αφορά μεταξύ άλλων το σκοτεινό ρόλο του κ. G. Pyatt – ο οποίος δεν είναι καθόλου αρεστός στο ρεπουμπλικανικό κόμμα και στον πρόεδρο Trump, αφού υπηρετεί το αμερικανικό βαθύ κράτος των Clinton, Soros κλπ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!