Εθνική Στρατηγική Αποτροπής, ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος, η ΑΟΖ και ο Ελληνισμός – The Analyst
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Εθνική Στρατηγική Αποτροπής, ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος, η ΑΟΖ και ο Ελληνισμός

.

Πέρα από την γεωπολιτική αξία της Κύπρου η Ελλάδα, αν χαθεί η Κύπρος, θα διαπιστώσει με πικρό τρόπο τη  στρατηγική «ομηρεία» χιλιάδων Ελλήνων στο νησί, την αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ, μέχρι το κεντρικό Αιγαίο, με την Τουρκία να πετυχαίνει όλα όσα επί χρόνια προωθεί με την αναθεωρητική της πολιτική. Οι φαινομενικές ευνοϊκές συγκυρίες, κατέληξε, από τους μεγάλους παίκτες ισχύος, μεταβάλλονται αν έχεις αλλοπρόσαλλη διφορούμενη στρατηγική από τον κατευνασμό, στο ανέξοδο «νταηλίκι». 

.

Ξένη Δημοσίευση

Ηχητικό του κ. Παναγιώτη Ήφαιστου

Ο καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Παναγιώτης Ήφαιστος, μιλώντας σήμερα εξήγησε γιατί οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο συνδέονται, εν μέσω μάλιστα κρίσιμων εξελίξεων, με το Ιράν και τα γειτονικά κράτη.

Κατά τον ίδιο, η στρατηγική της Ελλάδας είπε έχει εισέλθει σε μια τροχιά ακατάσχετου κατευνασμού, ενώ χρειάζεται μια εθνική στρατηγική αποτροπής και λειτουργικότητας του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο σε συνδυασμό με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς, όπου μετέχουμε.

Διαφορετικά, πέρα από την γεωπολιτική αξία της Κύπρου η Ελλάδα, αν χαθεί η Κύπρος, θα διαπιστώσει με πικρό τρόπο τη  στρατηγική «ομηρεία» χιλιάδων Ελλήνων στο νησί, την αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ, μέχρι το κεντρικό Αιγαίο, με την Τουρκία να πετυχαίνει όλα όσα επί χρόνια προωθεί με την αναθεωρητική της πολιτική. Οι φαινομενικές ευνοϊκές συγκυρίες, κατέληξε, από τους μεγάλους παίκτες ισχύος, μεταβάλλονται αν έχεις αλλοπρόσαλλη διφορούμενη στρατηγική από τον κατευνασμό, στο ανέξοδο «νταηλίκι».

Οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν μετά τις επαφές στην Ιαπωνία του Erntogan με Trump και Putin. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται μια άλλη οπτική εθνικής στρατηγικής –  διαφορετικά θα θεωρούμαστε ο αδύναμος κρίκος στην νέα εξίσωση, που με ευκολία θα οδηγηθεί για τα συμφέροντα άλλων στην «κλίνη του Προκρούστη». Σημαντική η ανάλυση του Κύπριου πρέσβη (πηγή).

 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!