ΔΕΗ, στημένο παιχνίδι; – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

ΔΕΗ, στημένο παιχνίδι;

.

Ενώ η μετοχή της εταιρείας είχε πέσει κάτω από 1,20 € και η χρηματιστηριακή της αξία ήταν χαμηλότερη από τα 300 εκ. €, αυτή τη στιγμή έχει απογειωθεί στα 2 € – οπότε αποτιμάται σχεδόν στα 464 εκ. €. Στα πλαίσια αυτά, εκείνοι που αγόρασαν μαζικά τις μετοχές της λίγες εβδομάδες προηγουμένως, προφανώς κυρίως οι ξένοι κερδοσκόποι, εισέπραξαν τεράστια ποσά μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα – με ορισμένους να έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα χρήματα τους.

.

Επικαιρότητα

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο σκάνδαλο της ΔΕΗ και στη ληστεία της επιχείρησης που επιχειρείται, αναφέροντας στα τέλη του 2018 τα εξής: «Η ΔΕΗ έχει 232.000.000 μετοχές, ενώ η τιμή της μίας μετοχής της στις 4 Ιανουαρίου  του 2008 ήταν 36,62 € – επομένως η χρηματιστηριακή της αξία ήταν περίπου 8,5 δις €. Σήμερα η τιμή της μίας μετοχής της είναι 1,27 €, οπότε η χρηματιστηριακή της αξία περί τα 295 εκ. €. Επομένως έχουν χαθεί περίπου 8.200.000.000 (8,2 δις €) μόνο από τη συγκεκριμένη εταιρεία – η οποία είχε ζημίες 255 εκ. € το εννεάμηνο του 2018, έναντι ζημιών 82,6 εκ. € το ίδιο διάστημα πέρυσι» (πηγή).

Προσθέσαμε επίσης πως η Κομισιόν έχει θέσει ως υποχρέωση της την απώλεια του 50% των εσόδων της – κάτι που εφόσον συνέβαινε σε οποιαδήποτε εταιρεία, το να χάσει δηλαδή το 50% του τζίρου της παραμένοντας με τα ίδια χρέη, καθώς επίσης ασκώντας κοινωνική πολιτική (τα χρέη των πελατών της ΔΕΗ έχουν φτάσει στα 3 δις € ενώ δεν της επιτρέπεται ουσιαστικά η λήψη αυστηρών μέτρων είσπραξης τους για κοινωνικούς λόγους), θα την οδηγούσε σε χρόνο μηδέν στη χρεοκοπία. Με στόχο τώρα την υφαρπαγή των καλύτερων πελατών της ΔΕΗ, έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος τιμών και προσφορών από ιδιώτες – χωρίς κανένας να καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν να καλύπτουν το κόστος τους και ποιός τους ελέγχει.

Έχουμε λοιπόν την PROTERGIA της Μυτιληναίος, ενός επιχειρηματία δηλαδή που είχε ανέκαθεν «καλές σχέσεις» με το προσωπικό της ΔΕΗ, η οποία παρέχει 30% έκπτωση και συνεργάζεται με τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, την ΗΡΩΝ της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ που συνεργάζεται με ενεργειακούς ομίλους του Κατάρ και τη WIND, την ELPEDISON των ΕΛΠΕ της EDISON και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την NRG του ομίλου Χανδρής, την WATT AND VOLT που προσφέρει κάρτα υγείας, τη VOLTERA της J&P ΑΒΑΞ, την ΚΕΝ, τη ΖΕΝΙΘ της Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, ακόμη και τα ΕΛΤΑ! Διενεργείται επομένως κυριολεκτικά ένα πάρτι από εταιρείες που κανένας δεν γνωρίζει εάν παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ή απλά το αγοράζουν από παραγωγούς ή από τη ΔΕΗ, εις βάρος της ΔΕΗ – το οποίο φυσικά έχει απαξιώσει την εταιρεία σε τρομακτικό βαθμό, αφού από 8,5 δις € χρηματιστηριακή αξία το 2008 κοστίζει πλέον 300 εκ. €, παρά το ότι διαθέτει πάγια περιουσιακά στοιχεία αξίας 16 δις €. Ποιός πληρώνει αυτή τη διαφορά; Εμείς φυσικά ως μέτοχοι μέσω του δημοσίου, καθώς επίσης οι υπόλοιποι ιδιώτες-μέτοχοι.

Παραστατικά η κατάσταση μοιάζει σαν να έχει εξαπολύσει κανείς άγρια σκυλιά εναντίον της ΔΕΗ για να την κατασπαράξουν, έτσι ώστε να έλθει αργότερα ένας λευκός ιππότης, πιθανότατα Γερμανός, ο οποίος θα την εξαγοράσει σε μία εξευτελιστική τιμή – χωρίς να ενδιαφέρεται κανένας, παρά το ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, με πρόσβαση σε όλα τα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, ενώ διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας μας, από πλευράς ενεργειακού κόστους.

Όταν θα συμβεί κάτι τέτοιο, να είμαστε σίγουροι πως αφενός μεν θα τριπλασιαστεί η τιμή του ρεύματος, αφετέρου θα αποτελέσει παρελθόν η συμβολή της στην κοινωνική πολιτική – ενώ όποιος αναρωτιέται γιατί τα «σκυλιά» μπορούν να πουλούν τόσο φτηνά το ρεύμα, θα πρέπει να σκεφθεί πως ίσως κάποιος τα ταΐζει, με το αζημίωτο φυσικά. Έχουμε βέβαια εμποτιστεί με τόσο μίσος εναντίον των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, εύλογα με βάση τις ενέργειες τους στο παρελθόν, που δεν μας ενοχλεί καθόλου το έγκλημα που διενεργείται – ενώ είμαστε συλλογικά τόσο ανόητοι, ώστε να μην ενδιαφερόμαστε καν για αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Επειδή όμως το τίμημα της ηλιθιότητας είναι ως γνωστόν πανάκριβο, θα το καταλάβουμε όταν το πληρώσουμε – ενώ το τέλος της ΔΕΗ θα είναι και το τέλος της Ελλάδας, με την έννοια της αλλαγής του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος.

Οι σημερινές εξελίξεις

Έκτοτε, μετά τις παραπάνω αναφορές μας και τις συνεχείς αρνητικές εκθέσεις διαφόρων οίκων αξιολόγησης, το μόνο που μεσολάβησε ήταν η προεκλογική περίοδος – η οποία έδειχνε πως η κυβέρνηση καταρρέει. Παραδόξως δε, μετά από μία σειρά αισιόδοξων εκτιμήσεων που ανέτρεπαν τις προηγούμενες απαισιόδοξες, η μετοχή της ΔΕΗ ξεκίνησε μία έντονη ανοδική πορεία – σημειώνοντας ότι μέσα σε δύο μόνο ημέρες, στις 23 και 24 Απριλίου, αγοράσθηκε ένας μεγάλος αριθμός μετοχών, με τις συναλλαγές να εκτινάσσονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017 (γράφημα).

Ενώ λοιπόν η μετοχή της εταιρείας είχε πέσει κάτω από 1,20 € και η χρηματιστηριακή της αξία ήταν χαμηλότερη από τα 300 εκ. €, αυτή τη στιγμή έχει απογειωθεί στο 2 € – οπότε αποτιμάται σχεδόν στα 464 εκ. €. Στα πλαίσια αυτά, εκείνοι που αγόρασαν μαζικά τις μετοχές της, προφανώς κυρίως οι ξένοι κερδοσκόποι, εισέπραξαν τεράστια ποσά μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα – με ορισμένους να έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα χρήματα τους.

Εύλογα επομένως αναρωτιέται κανείς εάν επρόκειτο για ένα στημένο παιχνίδι, με τη βοήθεια των αρνητικών σεναρίων των αναλυτών, των ΜΜΕ και των πολιτικών που προέβλεπαν την κατάρρευση ή ακόμη και τη χρεοκοπία της εταιρείας, στελεχών κυρίως της ΝΔ – υπενθυμίζοντας πως η αντίστοιχη πορτογαλική έχει χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 12 δις €!  

Φυσικά η έρευνα σχετικά με το εάν πράγματι ήταν ένα στημένο παιχνίδι ή όχι, αφού κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως δεν ήταν απλά το αποτέλεσμα των έξυπνων τοποθετήσεων των επενδυτών που συνειδητοποίησαν τη μεγάλη ευκαιρία, αποτελεί ευθύνη της επιτροπής κεφαλαιαγοράς – η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει καμία τέτοια πρόθεση.

Από την άλλη πλευρά, ίσως η διαφαινόμενη εκλογική επιτυχία της ΝΔ δημιούργησε απλά προσδοκίες στους επενδυτές, γνωρίζοντας πως είναι μέσα στα σχέδια της το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και γενικότερα της εταιρείας – πολύ πιθανόν σε κάποια γερμανική. Ως εκ τούτου το μέλλον θα δείξει τι ακριβώς έχει συμβεί.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.