Η ληστεία της ΔΕΗ – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Η ληστεία της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει 232.000.000 μετοχές, ενώ η τιμή της μίας μετοχής της στις 4 Ιανουαρίου  του 2008 ήταν 36,62 € – επομένως η χρηματιστηριακή της αξία ήταν περίπου 8,5 δις €. Σήμερα η τιμή της μίας μετοχής της είναι 1,27 €, οπότε η χρηματιστηριακή της αξία περί τα 295 εκ. €. Επομένως έχουν χαθεί περίπου 8.200.000.000 (8,2 δις €) μόνο από τη συγκεκριμένη εταιρεία – η οποία είχε ζημίες 255 εκ. € το εννεάμηνο του 2018, έναντι ζημιών 82,6 εκ. € το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Η εκτόξευση των ζημιών οφείλεται στις έκτακτες προβλέψεις 151 εκ. € για μελλοντικές αποζημιώσεις του προσωπικού της, εξαιτίας της λύσης της σύμβασης εργασίας τους – γεγονός που σημαίνει ότι, προετοιμάζεται το ξεπούλημα της εταιρείας σε μία εξευτελιστική τιμή, αφού προηγουμένως καθαρίσει εντελώς και απολυθεί το υπερβάλλον προσωπικό της, με τις νόμιμες αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζοντας πως η πορτογαλική ΔΕΗ έχει χρηματιστηριακή αξία περί τα 11,5 δις € και κέρδη ύψους 1,5 δις € ετήσια, πρέπει να είναι ανόητος για να μην καταλαβαίνει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει – αφού 295 εκ. € κοστίζουν μόνο τα αλεξικέραυνα της εταιρείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια της επιχείρησης είναι οι ανεξόφλητες οφειλές των πελατών της, ύψους περί τα 3,5 δις € (πηγή) – ενώ τα χρέη της ίδιας είναι της τάξης των 4,2 δις € (πηγή).

Εάν λοιπόν δεν της όφειλαν τέτοια ποσά οι πελάτες της, μεταξύ των οποίων η Νέα Δημοκρατία (252.000 € το 2015, πηγή), η οποία οφείλει επί πλέον 250 εκ. € στις τράπεζες, η εικόνα της θα ήταν εντελώς διαφορετική – ενώ αυτό που δυστυχώς δεν συνειδητοποιούμε είναι η ληστεία που διενεργείται μπροστά στα μάτια μας, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών του ρεύματος που θα πληρώνουμε στους μελλοντικούς νέους ιδιοκτήτες της. Το άκρον άωτο της συλλογικής ανοησίας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading