Site icon The Analyst

Μεταφορά στο Καστέλι και ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου: Οικονομικό φιάσκο ή Αποικιοποίηση; (Β΄ Μέρος)

Ανάλυση

(Δεύτερο και τελευταίο μέρος – για το για το πρώτο μέρος της ανάλυσης πατήστε εδώ)

-του Παναγιώτη Χατζηπλή*

3.Τεχνικά χαρακτηριστικά των επιλογών για το Αεροδρόμιο

Η σύγκριση των τεχνικών χαρακτηριστικών όλων των επιλογών για το υπάρχον η το νέο αεροδρόμιο (διατήρηση ως έχει, επέκταση υπάρχοντος αεροδρομίου ή μετεγκατάσταση στο Καστέλι) συνοψίζονται παρακάτω. Οποιεσδήποτε διορθώσεις ή σχόλια είναι ευπρόσδεκτες!

Σχετικά με το κόστος κατασκευής να σημειωθεί επίσης ότι:

Χρήση της έκτασης του υπάρχοντος αεροδρομίου μετά

Τώρα το ερώτημα που δεν έχει τεθεί στη δημόσια συζήτηση παρά μόνο αμυδρά και σίγουρα δεν έχει απαντηθεί είναι το τι συμβαίνει με το υπάρχον οικόπεδο μόλις ο αερολιμένας μεταφερθεί. Ήδη αναφέρεται ότι θα μπορούσε η έκταση να χρησιμοποιηθεί για ένα άλλο οικιστικό πρόγραμμα ή τουριστικά καταλύματα υψηλών εισοδημάτων απ’ολο τον κόσμο; Κάτι ανάλογο δηλαδή με τα σχέδια για την έκταση στο Ελληνικό. Ποιος ξέρει αν θα προχωρήσει όμως κάτι τέτοιο γιατί ενδέχεται να υπάρχουν αντιδράσεις (ήδη σχέδια για «ανάπτυξη» σε ελεύθερο οικόπεδο του ΤΑΙΠΕΔ λίγο πιο μακριά, στις Γούρνες Ηρακλείου (πρώην Αμερικανική βάση), προσκρούουν στις αρνήσεις των τοπικών αρχών.

Και αν γίνει μια «ανάπτυξη» της έκτασης, ποιο θα είναι το έσοδο; Αν κρίνουμε από το τι προσφέρεται για το Ελληνικό, καθώς και τιμές πωλήσεων οικοπέδων, θα μπορούσε να φτάσει και τα €400 εκατομμύρια; (χονδρικά) Αλλά αυτό εξαρτάται και από το είδος της ανάπτυξης, των χρήσεων γης, των κτιρίων κ.λπ. Ένα τέτοιο νούμερο πάντως δεν φαίνεται να κάνει μεγάλη διαφορά για το Δημόσιο. Αναρωτιέμαι όμως αν κάποιος έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για το οικόπεδο και έχει επηρεάσει τις διαδικασίες….

4.  Ανάλυση Κόστους-Οφέλους

Και τώρα ερχόμαστε στο ζουμί, δηλαδή να δούμε εάν η ιδιωτικοποίηση με μεταφορά είναι μια καλή ιδέα από οικονομικής άποψης. Είναι κάτι που λίγο έχει απασχολήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν κατηγορώ τους δημοσιογράφους. Λίγοι μπορούν να κατανοήσουν τα νούμερα, οι αποτιμήσεις εταιριών/ αξιολόγηση επενδύσεων είναι εξειδικευμένη εργασία που μάλιστα πληρώνεται ακριβά. Πολλοί απλά αναπαράγουν. Τα νούμερα είναι επίσης ένα θέμα που οι κοινοί άνθρωποι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν για να κατανοήσουν. Και για αυτό δεν «πουλάει». Αλλά δεν είναι δουλειά των απλών ανθρώπων να το αναλύσουν και να το καταλάβουν (όπως δεν ήταν και το να αναλύσουν αν «υπήρχαν λεφτά» ή αν ήταν βιώσιμο το επίπεδο δανεισμού ή η είσοδος στο Ευρώ. Αυτά είναι δουλειά των ειδικών και των αρχών. Ωστόσο, αν κρίνουμε από την επέκταση της διαχείρισης του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος, οι Ελληνικές αρχές (και οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοί τους) ενδέχεται να κάνουν και λάθη, σημαντικά λάθη όπως να χάνουν το μισό της αξίας ή €600 εκατ περίπου, ψιλοπράγματα….  Δύσκολα θέματα να τα αναλύσεις, δύσκολο να τα καταλάβεις. Κάντε το απλό και θα σας πουν λαϊκιστές. Κάντε το πολύπλοκο και κανείς δεν θα καταλάβει, κάτι που συχνά επιλέγουν αυτοί που θέλουν να κρύψουν κάτι.

Ή μήπως τα ΜΜΕ απλά δεν θέλουν να ασχοληθούν; Προτιμούν να συζητούν αόριστα για τη τουριστική ανάπτυξη και τις αφίξεις, τη ανάπτυξη που έρχεται από το AirBnb και τη χρυσή βίζα χωρίς να μιλάνε για τα αποτελέσματα.

Μιλάνε για τις ιδιωτικοποιήσεις εστιάζοντας όχι στην άμεση καθαρή εισροή κεφαλαίων (εκτός από το χαμηλό έσοδο πολλές από τις ιδιωτικοποιήσεις εξάλλου χρηματοδοτούνται από εγχώριες τράπεζες). Και πράγματι όπως και στην περίπτωση των 14 αεροδρομίων ή της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος η χρηματοδότηση έρχεται από εγχώριες πηγές σε κάποιο βαθμό! Αυτό περιορίζει τις όποιες εισροές κεφαλαίων για την οικονομία! Στην περίπτωση του Ηρακλείου μέρος της συμμετοχής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ δηλ. €161 εκατ χρηματοδοτείται από την Εθνική Τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα των φορολογούμενων…. !!

Η κάποιοι ανακατεύουν με το τίμημα και τις επενδύσεις για κατασκευή (που δεν αποτελεί έσοδο για το δημόσιο αλλά και είναι εκτός της δικαιοδοσίας του). Δεν μιλούν για μεταβολές στην άμεση απασχόληση ή βελτίωση των βιοτικών συνθηκών αλλά για μελλοντικά έσοδα και επενδύσεις που κανείς δεν ξέρει αν θα έρθουν και όταν έρθει ο καιρός να έρθουν ίσως έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ποιος θα κρατάει λογαριασμό εξάλλου. Δηλαδή τρέχα-γύρευε…, θόλωμα των νερών…

Εν πάσει περιπτώση στόχος στην ανάλυση που ακολουθεί είναι να παρασχεθούν βάσεις προσεγγιστικών εκτιμήσεων για το τίμημα παραχώρησης σε σχέση με άλλες παραχωρήσεις. Αυτές που χρησιμοποιούνται για λόγους σύγκρισης εδώ είναι οι παραχωρήσεις για:

Δεν έχει γίνει μια πλήρη ανάλυση του βαθμού απόδοσης (IRR) για την παραχώρηση και μεταφορά του αεροδρομίου. Δεν υπήρχαν όλα τα δεδομένα ούτως ή άλλως.

Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς μπορούν να εξαχθούν οι ακόλουθες κύριες παρατηρήσεις:

Τέλος να σημειώσουμε εδώ ότι σύμβουλος για την παραχώρηση είναι η Lamda infrastructure finance η οποία ήταν σύμβουλος και στην επέκταση της παραχώρησης του Ελ.Βενιζέλος η οποίο μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας DG Comp αυξήθηκε στο διπλάσιο, κάπου 600 εκατ περισσότερα. Μήπως θα πρέπει να ξανακοιτάξει τα νούμερα, μην έχει ξεφύγει κάτι;…

Επίλογος- Μια χαμηλή προσφορά που φέρνει καταστροφή

Βλέπουμε ότι αυτό είναι ένα σύνθετο project. Μετεγκατάσταση και ιδιωτικοποίηση με ανάπλαση της υπάρχουσας έκτασης. Επίσης καταστροφή ενός υπάρχοντος οικοσυστήματος, μιας κοινωνίας και αγροτικής παραγωγής που δεν φαίνεται να απασχολεί παρά ως παράπλευρη απώλεια στον βωμό του τουρισμού.

Μπορεί να είναι ένα καλό project για κάποιους αλλά για το κράτος είναι αμφισβητήσιμη η αξία του για τους εξής λόγους:

Δηλαδή τελικά ίσως είναι καλύτερα να αφήσει την κατάσταση ως έχει. Αν υπάρχει πραγματικά ανάγκη να αυξηθεί η κυκλοφορία ή να διευκολυνθεί ο θόρυβος, ο διάδρομος στο υπάρχον αεροδρόμιο μπορεί να επεκταθεί ή να εκτραπεί η κυκλοφορία σε άλλα αεροδρόμια. Αυτό δεν λέγεται για να πάμε εναντίον στη εργολαβική κοινοπραξία. Αν θέλουν μπορούν να αναλάβουν την επέκταση του αεροδιαδρόμου. Ακόμη και να πάρει την παραχώρηση και μετατόπιση στο Καστέλι αν το τίμημα είναι το σωστό (ειδικά και μετά την αύξηση του τιμήματος παραχώρησης του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος).

Υπάρχουν όμως και άλλες πτυχές

Εάν σας συγκινεί το θέμα, μιλήστε στους βουλευτές σας ή και στους Ευρωβουλευτές (πως όμως κανένας να προσεγγίσεις του γραφειοκράτες των Βρυξελλών;). Εάν επισκέπτεστε το Ηράκλειο, ρωτήστε τους ντόπιους τη γνώμη τους. Υποστηρίξτε τους στον αγώνα τους κατά της μετεγκατάστασης αν συμφωνείτε.

Από άποψης ακτιβισμού για να αυξηθεί η δημόσια προβολή του θέματος θα μπορούσε κανείς να τοποθετήσει μια πράσινη κορδέλα στις αποσκευές του την επόμενη φορά που θα μεταβεί στο Ηράκλειο ή να φορέσει πράσινη φουλάρι ή μπλουζάκι. Απορώ πως οι υπερδραστήριες για άλλα θέματα περιβαλλοντικές ΜΚΟ δεν έχουν ασχοληθεί!… Υπάρχουν επίσης εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος και website για τον σκοπό αυτό. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υπογράψουν κατά της μετεγκατάστασης εδώ Συλλογή Υπογραφών κατά της Μεταφοράς του Αεροδρομίου στο Καστέλι- Stop relocation of Heraclion airport to Kasteli

Οποιαδήποτε άλλη ιδέα ανάδειξης του θέματος είναι ευπρόσδεκτη. Μπορεί ακόμα να γίνει κάτι.  Έτσι κι αλλιώς το έργο-σύμβαση του Καστελίου είναι προς έγκριση από την υπηρεσία της ΕΕ (DG Comp) που διπλασίασε το τίμημα στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Για να δούμε τι θα αποφανθεί σε αυτή την περίπτωση αν όντως ισχύουν οι υπολογισμοί μας και το τίμημα είναι συγκριτικά χαμηλό….

*Ο Παναγιώτης Χατζηπλής είναι σύμβουλος επιχειρήσεων σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, επιχειρηματικό σχεδιασμό και άντληση κεφαλαίων. Έχει εργαστεί στο συμβουλευτικό τμήμα των Deloitte και PriceWaterhouseCoopers στην Ελλάδα και στην Νέα Υόρκη και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Exit mobile version