Εκτόξευση του χρέους των Η.Π.Α. – The Analyst

Εκτόξευση του χρέους των Η.Π.Α.

Email this page.
Print Friendly, PDF & Email

.

Επενδύσεις & Αγορές

Οι Δημοκρατικοί επέστρεψαν στο Κοινοβούλιο των Η.Π.Α. – οπότε ο πρόεδρος και το κόμμα του δεν έχουν πλέον καμία πιθανότητα μείωσης περαιτέρω των φόρων, για τα επόμενα δύο χρόνια. Ήδη πάντως από το ξεκίνημα της προεδρίας του κ. Trump το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 1,4 τρις $ στα συνολικά 21,2 τρις $, όταν ο Obama το βρήκε κάτω από 10 τρις $.

Όπως φαίνεται τώρα από το γράφημα, το κόστος του χρέους το 2018, οι τόκοι δηλαδή, θα πλησιάσουν τα 550 δις $ – το διπλάσιο από το ελληνικό ετήσιο ΑΕΠ. Με δεδομένο δε πως τα έσοδα των Η.Π.Α. υπολογίζονται στα 3,33 τρις $ ετησίως, οι τόκοι θα φτάσουν στο 16,5% των εσόδων, όταν στην Ελλάδα για σύγκριση είναι στο 12%. Ως εκ τούτου αρκετοί φοβούνται πως η υπερδύναμη θα οδηγηθεί στην παγίδα του χρέους – με την έννοια πως το κόστος των τόκων θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί με την άνοδο των επιτοκίων στις αγορές ομολόγων.

Μία χώρα όμως, η οποία διαθέτει το μακράν νούμερο ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενώ πληρώνει όλα της τα χρέη με το δολάριο που η ίδια εκδίδει, δεν χρεοκοπεί ποτέ – ενώ ασφαλώς δεν πρόκειται ποτέ να εξοφλήσει τους ξένους πιστωτές της, ούτε να χάσει αμαχητί τα τεράστια πλεονεκτήματα της. Επομένως, οι ανησυχίες που διατυπώνονται δεν είναι καθόλου λογικές – με μοναδική εξαίρεση τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε πληθωρισμό, για την αντιμετώπιση του οποίου δεν έχει επαρκή όπλα.

Ανοιχτή Συνδρομή
Εμείς την ορεξη και την εργατικότητα την έχουμε. ‘Οραμα διαθέτουμε. Γνώσεις αρκετές. Στηρίξτε τη προσπάθειά μας να γίνουμε ο καταλύτης, για τη συλλογική εξέλιξη της κοινωνίας και της χώρας μας.
*Σχεδιάζουμε να "ανταμείψουμε" τους Συνδρομητές μας σύντομα για την υποστήριξή τους.
Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×