Η επιχορήγηση των γερμανικών κομμάτων – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η επιχορήγηση των γερμανικών κομμάτων

.

Καμία πολιτική παράταξη δεν έχει δάνεια που υπερβαίνουν την ετήσια κρατική επιχορήγηση της, πόσο μάλλον το σύνολο των ετησίων εσόδων της – όπως στο παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, η οποία οφείλει πάνω από 60 φορές την ετήσια κρατική επιχορήγηση, όντας ουσιαστικά χρεοκοπημένη!

.

Επικαιρότητα

Τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το δημόσιο – όπως άλλωστε και τα ελληνικά. Ειδικότερα, επιχορηγούνται από το κράτος όλα όσα έχουν ποσοστό στις πρόσφατες ομοσπονδιακές ή ευρωπαϊκές εκλογές πάνω από 0,5% – ή όσα σε μία από τις τελευταίες εκλογές των ομοσπονδιακών κρατιδίων πήραν το 1% των έγκυρων ψήφων στο δεύτερο γύρο (υπάρχουν ιδιαιτερότητες, όπου απαιτείται το 10% των ψήφων σον πρώτο γύρο). Για τις πρώτες 4.000.000 ψήφους τα κόμματα επιχορηγούνται με 1 € ανά ψήφο, ενώ για τις επόμενες (άνω  των 4 εκ.) με 0,83 € ανά ψήφο.

Εκτός από τα παραπάνω ποσά, τα κόμματα λαμβάνουν ετήσια 0,45 € για κάθε ευρώ που εισπράττουν από τις συνδρομές των μελών τους, από τους βουλευτές ή από δωρεές φυσικών προσώπων – όπου όμως υπολογίζονται ποσά μόνο έως 3.300 € ανά άτομο και έτος. Η απαίτηση τους για αυτού του είδους τη χρηματοδότηση υπάρχει μόνο εάν έχουν αναφέρει το ποσόν των συνδρομών, δωρεών κλπ. σε μία λογιστική κατάσταση, για το έτος που προηγείται αυτού που υποβάλλουν αίτηση.

Υφίσταται όμως ένα ανώτατο όριο κρατικών επιχορηγήσεων για κάθε έτος, το οποίο το 2016 ήταν 160,5 εκ. € (πηγή) – ενώ για τα υπόλοιπα χρόνια φαίνεται στο γράφημα. Όταν λοιπόν το ποσόν που αναλογεί σε όλα τα κόμματα με τους παραπάνω υπολογισμούς υπερβαίνει το ανώτατο όριο, τότε αφαιρείται αναλογικά από κάθε παράταξη.

Εκτός αυτού, λόγω της συνταγματικής απαγόρευσης μίας «κυρίαρχης» κρατικής κομματικής χρηματοδότησης, υπάρχει ένα σχετικό ανώτατο όριο ανά κόμμα – σύμφωνα με το οποίο η κρατική επιχορήγηση δεν πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτήν που εισέπραξε μόνο του το κάθε κόμμα από τα μέλη του, τις δωρεές κοκ. Εάν τώρα τα ίδια έσοδα, αυτά δηλαδή που εισπράττει μόνο του το κόμμα είναι χαμηλότερα, τότε η κρατική επιχορήγηση περιορίζεται στο ύψος αυτών των εσόδων.

Το έτος 2016, εκτός από τα πέντε ομοσπονδιακά κόμματα που έλαβαν 139,8 εκ. € (γράφημα) από τα συνολικά 160,5 εκ. €, επιχορηγήθηκαν επί πλέον άλλα 16 – ενώ το 2015 μοιράσθηκαν συνολικά 138,8 εκ., το 2014 περί τα 134,8 εκ. κοκ. Το 2016, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο ποσόν (50,8 εκ. €) εισπράχθηκε από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) – ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) της καγκελαρίου έλαβε 49,5 εκ. €, οι Πράσινοι 15,8 εκ. €, η CSU της Βαυαρίας 12,1 εκ. € και η Αριστερά (Die Linke) 11,5 εκ. €.

Στα υπόλοιπα 16 κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο αλλά είχαν τις ως άνω προϋποθέσεις δόθηκαν συνολικά 20,8 εκ. κρατικές επιχορηγήσεις (γράφημα) – όπου η υψηλότερη αφορούσε τους Φιλελευθέρους (FDP), επειδή στις εκλογές του 2013 έλαβαν το 4,8% των ψήφων (3,4% στις ευρωεκλογές), αποτυγχάνοντας μόλις για 0,2% να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο (το όριο είναι 5%). Αμέσως μετά ακολούθησε η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD), η οποία έλαβε το 4,7% των ψήφων (7,1% στις ευρωεκλογές) – ενώ στις δημοσκοπήσεις υπερβαίνει πλέον το 17%.

Ολοκληρώνοντας, το 2008 τα συνολικά ετήσια έσοδα της CDU ήταν 148 εκ. €, τα έξοδα της 131 εκ. € και το κέρδος 16,8 εκ. € – ενώ της SPD τα έσοδα ήταν 167,5 εκ. €, τα έξοδα 152,6 εκ. € και το κέρδος 14,8 εκ. €. Όσον αφορά δε τους Ισολογισμούς τους το 2011, φαίνονται στο γράφημα (πηγή) – όπου φυσικά κανένα κόμμα δεν έχει δάνεια που υπερβαίνουν την ετήσια κρατική επιχορήγηση του, πόσο μάλλον το σύνολο των ετησίων εσόδων του, όπως στο παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ  που οφείλει σχεδόν κατά 60 φορές την ετήσια κρατική επιχορήγηση, όντας ουσιαστικά χρεοκοπημένη! Το ΠΑΣΟΚ βέβαια χρωστάει κατά πολύ περισσότερα – τα οποία δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ από το ίδιο, αλλά από όλους εμάς τους ανόητους (ανάλυση). Σε κάθε περίπτωση, τα πολιτικά κόμματα είναι μία πολύ καλή και σίγουρη επιχείρηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία – όπου όμως στη μεν δεύτερη κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει ανέκαθεν ακριβώς το αντίθετο.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!