Μακριά από τις ισπανικές τράπεζες – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Μακριά από τις ισπανικές τράπεζες

.

Επενδύσεις & Αγορές

Χωρίς καμία αμφιβολία η κρίση των αναπτυσσομένων οικονομιών θα έχει συνέπειες για τις βιομηχανικές χώρες, παρά το ότι τα χρηματιστήρια τους ευρίσκονται ακόμη σε ανοδική πορεία – με το ενδεχόμενο ενός κραχ να μην είναι καθόλου αμελητέο. Ειδικά όσον αφορά εκείνες τις τράπεζες που αύξησαν σημαντικά την έκθεση τους στις αναπτυσσόμενες τα τελευταία δέκα χρόνια – πριν από όλα τις ισπανικές που δεν είναι εκτεθειμένες μόνο στην Τουρκία, τόσο με δάνεια, όσο και με συμμετοχές τους στις εγχώριες, όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα μας.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι απαιτήσεις των ισπανικών τραπεζών υπερβαίνουν τα 500 δις $, έναντι 300 δις $ το 2008 – κυρίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής  (Latam στο γράφημα που ακολουθεί) και της Ανατολικής Ευρώπης. Κάτι σχετικά ανάλογο συμβαίνει με τις γαλλικές τράπεζες που αύξησαν επίσης τα δάνεια τους- κυρίως στις αναπτυσσόμενες ασιατικές (Emerging Asia) και ευρωπαϊκές χώρες (Emerging Europe).

Αντίθετα, οι ιταλικές τράπεζες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ οι γερμανικές μείωσαν την έκθεση τους. Σε κάθε περίπτωση, εάν κλιμακωθεί η κρίση, οι ισπανικές και οι γαλλικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα – οπότε καλύτερα να τις αποφεύγει κανείς. Ιδιαίτερα τις ισπανικές, επειδή η χώρα τους συνεχίζει να είναι βυθισμένη στην κρίση, ενώ έχει τριπλασιαστεί το δημόσιο χρέος της από το 2008.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading