Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

.

Επενδύσεις & Αγορές

Στις 6 Ιουλίου θα εφαρμοστούν δασμοί ύψους 25% από τις Η.Π.Α., στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα αξίας 34 δις €. Την ίδια χρονική περίοδο αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ευρώπης – η οποία αποφάσισε να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά αγαθά όπως το ουίσκι (bourbon), τα jeans και ο χυμός πορτοκαλιού, με τις Η.Π.Α. να απειλούν με αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Αργά-αργά λοιπόν αυξάνεται ο προστατευτισμός, με την τοποθέτηση εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, μετά από πολλά χρόνια – ενώ σύμφωνα με το γράφημα που ακολουθεί για το 2017, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως είναι η Κίνα με 2,26 τρις $, ακολουθούμενη από τις Η.Π.Α. με 1,55 τρις $ και τη Γερμανία με 1,45 τρις $.

Με κριτήριο όμως τις κατά κεφαλήν εξαγωγές, η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση με 18.000 $ ανά άτομο – ενώ στις Η.Π.Α. είναι μόλις 4.800 $ ανά άτομο. Λογικά λοιπόν ανησυχεί η Γερμανία, αφού έχει να χάσει τα περισσότερα από τέτοιου είδους εξελίξεις – σημειώνοντας πως έφτασε σε αυτή τη θέση εκμεταλλευόμενη τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ λόγω των αδύναμων υπολοίπων κρατών και της κρίσης χρέους του 2010.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.