Ο χρηματιστηριακός παροξυσμός – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Ο χρηματιστηριακός παροξυσμός

Όταν βλέπει κανείς πως έχουν δημιουργηθεί τεράστιες φούσκες, τροφοδοτούμενες από εκείνους τους επενδυτές που πιστεύουν πως άλλαξαν οι κανόνες του καπιταλισμού, σύμφωνα με τους οποίους οι επιχειρήσεις πρέπει να παράγουν χρήματα για τους μετόχους τους και όχι το αντίστροφο, δεν χρειάζεται να είναι μάντης για να προβλέψει το κραχ.  

.

Επενδύσεις & Αγορές

Οι τιμές των μετοχών της Apple, μετά τα εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα του τριμήνου, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία στα 183,83 $ – η οποία στηρίχθηκε επί πλέον από την αύξηση της συμμετοχής της εταιρείας του W.Buffet (Berkshire Hathaway), κατά 75 εκ. μετοχές. Ο Αμερικανός, ο οποίος απέφευγε συστηματικά τις τοποθετήσεις του σε τεχνολογικές εταιρείες, εισήλθε πρόσφατα στην Apple, το 2016, στην επιχείρηση με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία του κόσμου, ύψους περί τα 900 δις € ή πέντε φορές το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας – μίας χώρας που ενώ βρέχει κυριολεκτικά χρήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, συνεχίζει να κρατάει ανοιχτή την ομπρέλα, ενώ πιθανότατα θα την κλείσει όταν ξεσπάσει η επόμενη καταιγίδα.

Κατά την άποψη μας πάντως, ο σκοπός της εισόδου του W.Buffet δεν είναι απλά η αποκόμιση χρηματιστηριακών κερδών, αλλά η διαχείριση των τεράστιων χρηματικών αποθεμάτων της Apple που έχει τοποθετήσει ένα μέρος τους σε ομόλογα – τα οποία είναι συνδεδεμένα με μεγάλους κινδύνους, ενώ αποδίδουν ελάχιστα. Βέβαια, τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας είναι καταπληκτικά, διπλάσια από την επόμενη πιο κερδοφόρα επιχείρηση των Η.Π.Α.- ενώ το καινούργιο και πανάκριβο κινητό της  (iPhoneX) ήταν στην κορυφή των πωλήσεων σε κάθε εβδομάδα του τριμήνου. Επομένως, ο Αμερικανός έχει το διπλό κίνητρο επένδυσης – όπως συνήθως λειτουργεί.

Από την άλλη πλευρά όμως, αυτά που συμβαίνουν στην Tesla και όχι μόνο, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά – όπως η έγκριση μία δεκαετούς αμοιβής για τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της E. Musk, ύψους 50 δις $, την ίδια στιγμή που η εταιρεία του «έκαψε» ακόμη 1,1 δις $ μετρητά χρήματα, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, 70% περισσότερα από όσα ένα έτος πριν! Ο ίδιος δε αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των μετόχων του, σχετικά με το πώς θα επιβιώσει η εταιρεία, χαρακτηρίζοντας τες βαρετές – ενώ, σύμφωνα με ανάλυση της WSJ, η Tesla δεν διαθέτει αρκετά χρήματα ούτε καν για να πληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις των επομένων έξι μηνών.

Συνεχίζοντας, η Tesla είναι μία από τις πολλές αμερικανικές εταιρείες με υψηλές αποδόσεις των μετοχών τους, τα επιχειρηματικά μοντέλα των οποίων βασίζονται στο κάψιμο των χρημάτων – ενώ διαχειρίζονται από στελέχη, τα οποία αδιαφορούν εντελώς για τις τεράστιες ζημίες που παράγουν. Για παράδειγμα η UBER, η οποία είχε ζημίες ύψους 4,5 δις $ το 2017, ενώ συνεχίζει να καίει χρήματα – γεγονός που σημαίνει πως κάθε φορά που ένας πελάτης χρησιμοποιεί τα ταξί της εταιρείας, πληρώνεται αντί να πληρώνει! Επίσης η NETFLIX, η οποία έχασε πάνω από 2 δις $ το 2017, με την αιτιολογία πως ήθελε να προσφέρει πρωτότυπο περιεχόμενο στους τηλεθεατές της – ενώ η μετοχή της αυξήθηκε μέσα σε ένα έτος κατά 86,1% στα 320 $!

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, πάνω από το 20% των εταιρειών του δείκτη RUSSELL 2000 και σχεδόν το 10% του S&P 500, καίνε τόσα πολλά χρήματα, ώστε να αναγκάζονται να δανείζονται μόνο για να πληρώνουν τους τόκους των προηγουμένων δανείων τους – ενώ αδιαφορούν για τις απώλειες, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί επενδυτές και χρήματα που αναζητούν τρόπο τοποθέτησης τους (όπως έχουμε αναφέρει, η Ελλάδα επιμένει να κρατάει ανοιχτή την ομπρέλα, επειδή κυβερνάται κυριολεκτικά από ανίκανους και άσχετους όσον αφορά τις αγορές και τις χρηματοδοτήσεις).

Έτσι έχουν δημιουργηθεί τεράστιες φούσκες, τροφοδοτούμενες από εκείνους τους επενδυτές που πιστεύουν πως έχουν αλλάξει οι κανόνες του καπιταλισμού – σύμφωνα με τους οποίους οι επιχειρήσεις πρέπει να παράγουν χρήματα για τους μετόχους τους και όχι οι μέτοχοι για αυτές. Επομένως, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει πως το κραχ πλησιάζει και θα είναι περισσότερο οδυνηρό από ποτέ – μεταξύ άλλων επειδή οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάψει τα νομισματικά τους όπλα, οπότε δεν θα είναι εύκολα σε θέση να στηρίξουν το οικοδόμημα, εμποδίζοντας το να καταρρεύσει.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.