Πρώτα οι Έλληνες – The Analyst

Πρώτα οι Έλληνες

132 total views, 5 views today

Το σύνθημα του κόμματος Ελληνική Λύση θυμίζει αυτό του προέδρου Trump, με το οποίο ξεκίνησε η πολιτική του οικονομικού πατριωτισμού στις Η.Π.Α. Το πρόγραμμα του στηρίζεται στο βασικότερο τομέα της εθνικής οικονομίας: στον πρωτογενή και στην παραγωγή πλούτου.

.

Επικαιρότητα

Την προηγούμενη Τετάρτη, ευρισκόμενος για μία δουλειά στο Ναύπλιο, άκουσα ότι είχε προγραμματίσει μία ομιλία ο επικεφαλής ενός νέου κόμματος, της Ελληνικής Λύσης. Από περιέργεια αποφάσισα να πάω, αφενός μεν επειδή μου έχουν κάνει εντύπωση οι συνεχείς περιοδείες του σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφετέρου επειδή είχα διαβάσει τη δημοσκόπηση στο CNN που έδειχνε πως το κόμμα κατάφερε να είναι το πιο δημοφιλές από όλα τα μικρά, με 1,7% παρά το ότι είναι εντελώς καινούργιο (πηγή).

Η άποψη μου πάντως για τον κ. Κ. Βελόπουλο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, επειδή μιλάει πάρα πολύ, ενώ δεν παύει να είναι ένας κλασσικός πολιτικός που υπηρέτησε το σύστημα ως βουλευτής ενός κόμματος, του ΛΑΟΣ, το οποίο συμμετείχε στο έγκλημα του PSI. Εκτός αυτού είχα παρακολουθήσει ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές του, όπως το «Αποκαλυπτικό Δελτίο» με γνωστούς δημοσιογράφους (φωτογραφία), καθώς επίσης το «Κόντρα και Ρήξη» (όπου κατά το ήμισυ αναφέρονται γεωπολιτικά κυρίως θέματα, ενώ στο υπόλοιπο προωθούνται προϊόντα). Ορισμένες από τις αναφορές του στο «Κόντρα και Ρήξη» μοιάζουν μεν με θεωρίες συνωμοσίας, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι αληθινές. Εν τούτοις, ο τρόπος που μεταφέρονται είναι καταιγιστικός και υπερβολικός, οπότε σε τελική ανάλυση υποφέρει η αλήθεια, όσο αληθινή και αν είναι.

Από την ομιλία του τώρα, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η αναφορά στην καταγωγή των Ελλήνων, την οποία δεν έχει τονίσει κανένας άλλος πολιτικός. Στο ότι δηλαδή είμαστε απόγονοι του Πλάτωνα, του Αγαμέμνονα, του Αχιλλέα, του Μενελάου, του Περικλή κλπ., καθώς επίσης στο ότι οι Μακεδόνες έχουν πολύ μεγάλη σχέση με το Άργος.

Ίσως βέβαια όλα αυτά να ακούγονται απλοϊκά, σε κάποιο βαθμό εθνικιστικά με την καλή έννοια της λέξης, αλλά από ότι διαπίστωσα τόνωσαν το ηθικό των συμμετεχόντων και την αυτοπεποίθηση τους. Την εθνική τους υπόσταση που έχει κυριολεκτικά καταρρακωθεί τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που να εκθειάζεται ακόμη και η χρεοκοπημένη Τουρκία υπό τον δικτάτορα ηγέτη της! Ειδικά όσον αφορά την τοποθέτηση του κόμματος υπέρ της Ρωσίας, η οποία είναι πράγματι περίεργη, η ερμηνεία που δόθηκε, σύμφωνα με την οποία η ορθόδοξη θρησκεία είναι αυτή που συνδέει τις δύο χώρες, ήταν κατά τη γνώμη μου αρκετά ικανοποιητική χωρίς να μπορώ να την κρίνω.

Μελετώντας αργότερα το πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης, διαπίστωσα πως στηρίζεται σωστά στους τρεις βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας: στη ναυτιλία, στον τουρισμό και στη γεωργία. Στον πρωτογενή τομέα γενικότερα, στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, με την έννοια πως η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μπορεί να τον αναπτύξει άμεσα. Ακόμα καλύτερα χωρίς μεγάλο κόστος χρηματοδότησης, αφού υπάρχουν ήδη αποτελεσματικά τραπεζικά προγράμματα (αυτό άλλωστε πιστεύουμε και εμείς, έχοντας το πρόσφατα αναλύσει – πηγή). Πολύ σωστά τονίζεται πως η παραγωγή πλούτου είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγει η χώρα από την παγίδα, στην οποία έχει οδηγηθεί και όχι το νόμισμα (αφού η οικονομία κάνει το νόμισμα και όχι το αντίθετο).

Στη συνέχεια διάβασα το βιογραφικό του, γνωρίζοντας πως η καταγωγή του είναι από τον Πόντο (όπως του κ. Σαββίδη), κάτι που με βοήθησε να καταλάβω την αγάπη του για την Ελλάδα και την πίστη του στις ικανότητες των Ελλήνων. Διαπίστωσα λοιπόν πως γεννήθηκε στη Γερμανία το 1965, ότι σπούδασε δημοσιογραφία, καθώς επίσης πως η ιστορία και η γεωπολιτική είναι ο «γνωστικός» του τομέας.

Εκτός αυτού ότι έχει γράψει πάνω από είκοσι βιβλία, πως διεκδίκησε τη νομαρχία Πέλλας το 2006 λαμβάνοντας 7.903 ψήφους (7,3%) και ότι εξελέγη δύο φορές βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το ΛΑΟΣ (2007 και 2009), από το οποίο αποχώρησε το Μάιο του 2012 διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά οπαδών του κόμματος σε πρώην βουλευτές (πηγή). Αμέσως μετά προσχώρησε στη ΝΔ (πηγή), αρνήθηκε να συμμετέχει στις εκλογές ως μέλος της και αποχώρησε το 2015, ιδρύοντας ένα χρόνο αργότερα το δικό του κόμμα. Υπάρχουν βέβαια αρνητικές αναφορές στον επικεφαλής του κόμματος (πηγή), τις οποίες όμως δεν μπορώ να κρίνω.

Κλείνοντας, μετά από τόσες απογοητεύσεις και προδοσίες που έχουν βιώσει οι Έλληνες από τα πολιτικά τους κόμματα τα τελευταία 40 χρόνια, τα θηριώδη ψέματα και τις κενές προεκλογικές τους δεσμεύσεις που ποτέ δεν τηρήθηκαν, ιδιαίτερα μετά το 2010 και αφού έχει προηγηθεί η δολοφονία της τελευταίας τους ελπίδας από το σημερινό, είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς πως κάποιο από τα υφιστάμενα είναι διαφορετικό.

Ότι δηλαδή υπάρχουν κάποια που επιδιώκουν πράγματι το καλό της Ελλάδας και δεν είναι απλά ψηφοθηρικά, με στόχο τη νομή της εξουσίας. Πως είναι αλήθεια ότι ορισμένα διέπονται από τον οικονομικό πατριωτισμό που απαιτείται σήμερα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Εν τούτοις, εάν πιστεύει κανείς πως ο μοναδικός δρόμος είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι υποχρεωμένος να τα ερευνάει όλα. Πόσο μάλλον όταν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, όλοι αυτοί καλύτερα που συμμετείχαν στην καταστροφή μίας από τις ομορφότερες και πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, δεν θα έπρεπε να εκλεγούν ποτέ ξανά, εάν πράγματι οι Έλληνες έχουν ξυπνήσει κατανοώντας ποιοί είναι υπεύθυνοι των δεινών τους.

Ιάκωβος Ιωάννου

Πολιτικός Αναλυτής

info@analyst.gr

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.