Η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας

.

.

Η Ελλάδα πρέπει να κυβερνάται από αυτούς που θέλει ο λαός και όχι από αυτούς που θέλει το όποιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα κυριαρχεί, με την βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

.

Άποψη

Πολλές φορές αναρωτιόμουν: στις ΗΠΑ στην Βρετανία στην Γερμανία δεν υπάρχουν σοβαρά εθνικά θέματα που να οδηγούν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Γιατί σε ορισμένα κράτη με μεγάλη κοινοβουλευτική παράδοση είναι αδιανόητη ακόμη και η συζήτηση για περιορισμό  του εκλογικού κύκλου;

Η απάντηση δίνεται μέσα από όσα διαδραματίστηκαν στην Γερμανία μετά τις τελευταίες εκλογές.

Όταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων βρίσκονταν σε αδιέξοδο  ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας στηλίτευε κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές θυμίζοντας τι είχε συμβεί στο παρελθόν και τι προβλέπει το Γερμανικό Σύνταγμα.

Θύμιζε ότι οι πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου 1930 ενίσχυσαν τους εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ. βάζοντας τέλος στην περίφημη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και επίσης θύμιζε ότι εξ αυτού του γεγονότος το Γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η ιστορία διδάσκει και θέτει περιορισμούς για την μη επανάληψη φαινομένων που αιματοκύλησαν τον κόσμο.

Στην Ελλάδα δυστυχώς τίποτα δεν είναι σταθερό ούτε η ανά τετραετία προσφυγή στις κάλπες ούτε φυσικά ο εκλογικός νόμος.

Την επαύριο μιας εκλογικής αναμέτρησης ζητούνται εκλογές είτε από την εκάστοτε αντιπολίτευση είτε από ισχυρά οικονομικά κέντρα που κατέχουν ισχυρές διασυνδέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των  απλών πολιτών επιζητά τον σεβασμό του Συντάγματος και την διενέργεια εκλογών στο τέλος της τετραετίας, από διάφορα κέντρα εκπορεύονται ακόμη και συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η απουσία σεβασμού είναι εμφανής, όπως εξίσου μεγάλη είναι η εμφανιζόμενη αλαζονεία ορισμένων που ξεχνούν ότι στις Δημοκρατίες δεν κυβερνούν ούτε οι μειοψηφίες ούτε τα συμφέροντα ορισμένων.

Κάτι που δεν παρατηρείται στην Γερμανία που παρά τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που ήθελαν το 49% του εκλογικού σώματος να ζητά επαναληπτικές εκλογές ο αμύντορας του Γερμανικού Συντάγματος, Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, ήταν κάθετα αντίθετος ζητώντας από τα κόμματα δημιουργία κυβέρνησης στη βάση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος.

Στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση και μετά οι τακτικισμοί οδηγούσαν σε πρόωρες εκλογές.

Τα κέρδη για την χώρα μηδενικά ενώ αντίθετα το κόστος μεγάλο.

Η συντηρούμενη εκλογολογία ή όποτε αυτή δεν περπατούσε η φιλολογία περί ανασχηματισμού, είχε ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση της κυβερνητικής μηχανής και τον αποπροσανατολισμό των κυβερνητικών στελεχών.

Πρέπει επιτέλους αυτή η ανισσοροπία να λάβει τέλος.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και με προσχηματικό τρόπο θα προχωρήσει στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ευελπιστώντας να διατηρήσει ένα μέρος της εκλογικής πελατείας.

Όμως πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει συγκεκριμένο  πολιτικό περιβάλλον όπου ο πολιτικός κύκλος και το εκλογικό σύστημα να είναι σταθερά.

Στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ,  κάθε φορά που διέβλεπε ότι χάνει την εξουσία το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν  να αλλάζει προς το αναλογικότερο το εκλογικό σύστημα ώστε να δημιουργεί προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση.

Τα τερτίπια Κουτσόγιωργα τα πλήρωσε η Ελλάδα την περίοδο 1989/1990 ενώ τις τρικλοποδιές Σκανδαλίδη τις πλήρωσε εξίσου, και παρόλα αυτά την ίδια πεπατημένη χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ, όμως η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό νόμο που να οδηγεί σε σταθερές κυβερνήσεις.

Νόμο όπου ο λαός θα εκλέγει την κυβέρνηση που θέλει.

Ορισμένοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν ανίσχυρες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας όπου οι διάφοροι εταίροι θα προκύπτουν μέσα από συμφωνίες και εκβιασμούς.

Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις.

Πειράματα συνεργασιών έγιναν και απέτυχαν.

Η χώρα πρέπει να κυβερνάται από αυτούς που θέλει ο λαός και όχι από αυτούς που θέλει το όποιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα επικυριαρχεί με την βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αλλαγή εκλογικού νόμου την επαύριο της ανόδου στην εξουσία της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να γίνει ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες ακυβερνησίας, δεδομένου του αναλογικότερου νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό πολιτικό περιβάλλον και εάν αυτό το κατακυρώσουμε και συνταγματικά θα είναι ευχής έργο.

Επιτέλους ας υιοθετήσουμε ως χώρα τα θετικά που εκπέμπουν  οι πολιτικές  σταθερές άλλων κρατών και ας αφήσουμε τους πειραματισμούς για τις τριτοκοσμικές χώρες.

 

Σαράντος Λέκκας

Οικονομολόγος


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading