Συνεχίζονται τα ρεκόρ στα χρηματιστήρια – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζονται τα ρεκόρ στα χρηματιστήρια

.

.

Επενδύσεις & Αγορές

Ο χρηματιστηριακός κύκλος που βιώνουμε είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όσον αφορά την άνοδο των τιμών του αμερικανικού δείκτη S&P, με περίπου 230% έως σήμερα – όπου ο πρώτος ήταν σχεδόν αμέσως μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1949 έως το 1956, με άνοδο τότε 267%. Σε σχέση με τη διάρκεια του είναι επίσης δεύτερος, με 95 μήνες έναντι 114 της περιόδου 1990 έως 2000 – η οποία τελείωσε με το σπάσιμο της φούσκας του διαδικτύου (γράφημα).

Αρκετοί τώρα προσπαθούν να προβλέψουν την τελική διάρκεια και την άνοδο του – γνωρίζοντας πως οι πτώσεις είναι νομοτελειακές, ενώ όσο μεγαλύτερη η άνοδος, τόσο εντονότερη η πτώση. Μαύροι κύκνοι υπάρχουν άλλωστε αρκετοί, από την υπερχρέωση της Δύσης, έως τις φούσκες στα ακίνητα ή στα ψηφιακά νομίσματα – είναι όμως η πρώτη φορά που οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλημμυρίσει με χρήματα τον πλανήτη για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος, οπότε βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι μαύροι κύκνοι δεν περιορίζονται βέβαια στην οικονομία, αφού οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από ποτέ – σήμερα με επίκεντρο το Ιράν, στο οποίο φαίνεται πως οι Η.Π.Α. πυροδότησαν μία πορτοκαλί επανάσταση αντίστοιχη με αυτή της Ουκρανίας ή της Λιβύης, ενώ το κατηγορούν όπως το Ιράκ του Σ. Χουσεΐν. Το γεγονός όμως της επέμβασης της Κίνας, η οποία απαγόρευσε στα ΜΜΕ να αναφέρονται στο θέμα (πηγή) σημαίνει ότι, το Ιράν δεν είναι μόνο του – ενώ ασφαλώς η Κίνα και η Ρωσία δεν θα επιτρέψουν να διακινδυνεύσει ο δρόμος του μεταξιού (γράφημα), μέσω του οποίου σχεδιάζουν να κυριαρχήσουν στην Ευρασία, οπότε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Από το πρώτο γράφημα φαίνεται όμως κάτι επί πλέον: το ότι τα τελευταία δύο κραχ ήταν πολύ μεγαλύτερα, αφού μεταξύ των ετών 2000/2002 και 2007/2009 ο δείκτης S&P 500 έχασε σχεδόν το 50% της αξίας του – κάτι που συνέβη μόνο μία φορά ακόμη στη μεταπολεμική περίοδο, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όπου κινδύνευσε να καταρρεύσει το δολάριο όταν οι Η.Π.Α. κατήργησαν μονομερώς τον κανόνα του χρυσού, συνέβησαν οι πετρελαϊκές κρίσεις κλπ.

Οι προβλέψεις βέβαια δεν είναι εφικτές, αλλά κατά την άποψη μας ο ανοδικός κύκλος στα χρηματιστήρια δεν έχει ολοκληρωθεί – αφού συνήθως προηγείται μία εξάμηνη μεγάλη φούσκα στις μετοχές, όπως αυτή που εξελίσσεται σήμερα στα ψηφιακά νομίσματα, καθώς επίσης η άνοδος των επιτοκίων που ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε και μόνο από τις Η.Π.Α.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!