Η επιστροφή του δολαρίου; – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Η επιστροφή του δολαρίου;

.

.

Επενδύσεις & αγορές

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 2017 ήταν η πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου περισσότερο από 8% κατά μέσον όρο απέναντι στα νομίσματα των σημαντικότερων εταίρων των Η.Π.Α. – παρά τα στοιχήματα πολλών επενδυτών στην ανατίμηση του, με κριτήριο αφενός μεν την αύξηση των βασικών επιτοκίων, αφετέρου την πολυετή ανοδική πορεία του που σταμάτησε αυτό το έτος.

Όπως διαπιστώνεται από το γράφημα, στα μέσα Σεπτέμβρη σταμάτησε μεν η καθοδική του πορεία, αλλά πρόσφατα συνεχίστηκε σε σχέση με το ευρώ (1,19 σήμερα) – παρά το ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει μία μεγάλη δοκιμασία με τις ιταλικές εκλογές που θα ανακοινωθούν πιθανότατα για το Μάρτιο.

Πόσο μάλλον όταν η Ιταλία προβλέπεται να βυθιστεί σε ένα πολιτικό χάος, επειδή καμία παράταξη δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει μόνη της, ενώ η συνεννόηση μεταξύ τους θα είναι πολύ δύσκολη – αφού το κόμμα των πέντε αστέρων συγκεντρώνει το 26% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι σοσιαλδημοκράτες το 23% και ο Berlusconi το 16%.

Με δεδομένο δε το ότι, στην ισοτιμία του έχουν ενσωματωθεί οι προβλέψεις ανόδου των επιτοκίων εκ μέρους της Fed, καθώς επίσης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο των Η.Π.Α., η πτώση του δολαρίου δεν φαίνεται να σταματήσει – με πιθανότερη αιτία τον πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του, εκ μέρους της Ρωσίας και της Κίνας.

Ίσως όμως να μην επιβεβαιωθούν ξανά οι προβλέψεις, εάν η Κίνα δεν καταφέρει να ελέγξει τα τεράστια χρέη των επιχειρήσεων της – με αποτέλεσμα τότε να βυθιστεί σε μία μεγάλη κρίση που θα στήριζε ασφαλώς την ισοτιμία του δολαρίου, λόγω των εισροών κεφαλαίων στις Η.Π.Α. από επενδυτές που θα θελήσουν να τοποθετηθούν σε ένα ήσυχο λιμάνι.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.