Ασύμμετρες απειλές – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασύμμετρες απειλές

.

.

Ο υπόγειος παγκόσμιος πόλεμος που ξεκίνησε το 2008 εκ μέρους των Η.Π.Α., διευρυνόμενος σε πολλά επίπεδα, όπως οι χρηματοπιστωτικές/νομισματικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας και οι ενεργειακές αντιπαραθέσεις στη Μέση Ανατολή που φαίνεται πως νικητές είναι η Ρωσία με την Κίνα και το Ιράν, το αντίπαλο δέος, δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί σε πυρηνικό.

.

(Το άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η προσπάθεια του προέδρου της αμερικανικής ομοσπονδιακής επιτροπής επικοινωνιών να θέσει τέλος στην ουδετερότητα του διαδικτύου, όλες οι άλλες που ευρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την παραποίηση της πραγματικότητας, καθώς επίσης η προπαγάνδα εναντίον της Ρωσίας από πολλά δυτικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων γερμανικών, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι Η.Π.Α. πραγματικά προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή ενός στρατιωτικού πολέμου με τη Ρωσία – πόσο μάλλον αφού η ήττα τους στη Μέση Ανατολή είναι δεδομένη, ενώ τυχόν συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα και τη Ρωσία θα έθετε τέλος στο σύστημα των πετροδολαρίων, οπότε θα οδηγούσε στην ξαφνική κατάρρευση του αμερικανικού νομίσματος και ολόκληρης της οικονομίας των Η.Π.Α. Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, ίσως ο ρόλος της να είναι σημαντικός σε αυτό που προετοιμάζεται – χωρίς να γνωρίζει κανείς από ποια ακριβώς δύναμη χρησιμοποιείται, ακούσια ή εκούσια“.

.

Ανάλυση

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α., στηριζόμενο σε έναν νόμο από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, επέβαλλε καταναγκαστικά την καταχώριση των δύο κρατικών ρωσικών ΜΜΕ, των RT και SPUTNIK, ως «ξένοι μυστικοί πράκτορες». Αμέσως μετά επενέβη η Google, η οποία δήλωσε πως θα υποβαθμίσει την κατάταξη των δύο ρωσικών ΜΜΕ, εάν διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις (fake news) – ενώ το FACEBOOK και το TWITTER ανακοίνωσαν πως δεν θα προβάλλουν πια ρωσικές διαφημίσεις (πηγή).

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Putin προώθησε έναν επείγοντα νόμο προς ψήφιση από τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας του, μέσω του οποίου ορισμένα ξένα ΜΜΕ θα αναγκάζονται να καταχωρούνται επίσης ως μυστικοί πράκτορες στη Ρωσία – προφανώς ως αντίδραση στην αμερικανική πρωτοβουλία (πηγή). Έως τώρα η Ρωσία καταχωρούσε ως ξένους πράκτορες μόνο εκείνες τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό – όχι τα ΜΜΕ, τα οποία θεωρείται πως θα είναι το CNN, το Voice of America, το Radio Free Europe/Radio Liberty, καθώς επίσης ορισμένα τοπικά όπως το RFE/RL.

Οι Η.Π.Α. βέβαια ισχυρίστηκαν πως ο χαρακτηρισμός των ρωσικών ΜΜΕ δεν αποσκοπεί στη λογοκρισία τους – αν και πρόκειται για τι μισή αλήθεια, επειδή εάν τα ρωσικά ΜΜΕ αρνούταν να καταχωρηθούν, τότε θα τους αφαιρούταν οι άδειες τους. Μετά την καταχώρηση όμως οι εκπομπές τους θεωρούνται προπαγανδιστικές, οπότε λογοκρίνονται εκ των πραγμάτων – ενώ πρέπει να αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους στοιχεία, όπως είναι ο τρόπος χρηματοδότησης τους. Κάτι ανάλογο ισχύει πλέον και στη Ρωσία, όσον αφορά τα ξένα ΜΜΕ – οπότε οι δύο χώρες είναι ξανά ισόπαλες μεταξύ τους στο συγκεκριμένο τομέα, όπου όμως οι Η.Π.Α. επηρεάζουν ολόκληρη τη Δύση.

Στο νέο αυτό μέτωπο του πολέμου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, φαίνεται καθαρά πόσο θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι κυβερνήσεις, τα κόμματα και οι πάσης φύσεως οργανισμοί από τη ροή πληροφοριών – τις οποίες, επειδή δεν είναι σε θέση να ελέγξουν, τις χαρακτηρίζουν αυθαίρετα ως προπαγάνδα. Κάτι τέτοιο συνέβαινε μέχρι πρόσφατα μόνο σε χώρες με αυταρχικά, απολυταρχικά καθεστώτα – ενώ σήμερα τείνουν να υιοθετήσουν τις φασιστικές αυτές μεθόδους διάφορες κυβερνήσεις, κόμματα και οργανισμοί σε δημοκρατικές χώρες.

Χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων ορισμένες πληροφορίες ως θεωρίες συνομωσίας, καθώς επίσης επιβάλλοντας την άποψη ότι, οι Πολίτες είναι ανίκανοι να κρίνουν ποιές ειδήσεις είναι αντικειμενικές και ποιές προπαγανδιστικές ή ψεύτικες (fake news) με στόχο την εξαπάτηση τους, ισχυρίζονται πως θέλουν να τους προστατεύσουν – ενώ στην πραγματικότητα επεμβαίνουν αυθαίρετα στη ροή των πληροφοριών, λογοκρίνοντας τες ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα.

Περαιτέρω, μέχρι σήμερα τα δυτικά ΜΜΕ είχαν το αποκλειστικό προνόμιο της εκπομπής δήθεν αντικειμενικών ειδήσεων και αναλύσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη – οικοδομώντας το «δόγμα της ελεύθερης ροής πληροφοριών του ελεύθερου κόσμου». Όταν όμως όλο και περισσότερα άλλα, μη δυτικά κράτη ξεκίνησαν να «εκπέμπουν πίσω» με δικούς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στα αγγλικά ή σε άλλες γλώσσες, άρχισε να «πιέζεται» το συγκεκριμένο δόγμα – με αποτέλεσμα οι Η.Π.Α. να κινδυνεύουν να χάσουν τελικά  τον πόλεμο της πληροφορίας. Ακριβώς για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να κατηγοριοποιηθούν οι ειδήσεις των άλλων χωρών ως ψεύτικές ή προπαγανδιστικές – έτσι ώστε οι δυτικές να διατηρήσουν την αποκλειστικότητα της δήθεν αντικειμενικής ενημέρωσης των ανθρώπων.

Αυτές οι ενέργειες βέβαια θυμίζουν τα υπουργεία της αλήθειας του «1984» του Orwell, την πλύση εγκεφάλου των αυταρχικών καθεστώτων, καθώς επίσης τον δικτατορικό έλεγχο της πληροφορίας – αντί τα δυτικά κράτη να δείχνουν εμπιστοσύνη προς τους Πολίτες, με την έννοια πως είναι πια σε θέση να διακρίνουν πότε οι ειδήσεις εξυπηρετούν προπαγανδιστικούς σκοπούς με στόχο τον επηρεασμό τους και πότε όχι.

Σε κάθε περίπτωση είναι ανόητο να θεωρούν οι κυβερνήσεις πως οι Πολίτες, στους οποίους οφείλουν την εκλογή και τη νομιμοποίηση τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν ποιές πληροφορίες είναι σωστές/αντικειμενικές και ποιές όχι – οπότε να υιοθετούν αυθαίρετα έναν «πατρικό ρόλο», αντιμετωπίζοντας τους εκλογείς τους ως ανόητα μικρά παιδιά και πρέπει να προστατεύσουν!

Το δεύτερο μέτωπο του πολέμου

Συνεχίζοντας έχει ασφαλώς ενδιαφέρον η προειδοποίηση του υπουργού οικονομικών της Ρωσίας προς τις Η.Π.Α., να μην τολμήσουν να δρομολογήσουν την «κατάσχεση» των ρωσικών αποθεμάτων χρυσού που αποθηκεύονται στη Fed – ή/και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας τους που ευρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος. Ο υπουργός τόνισε πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε μία χρηματοπιστωτική τρομοκρατία – ενώ θα ισοδυναμούσε με την επίσημη κήρυξη του οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας (πηγή).

Συμπλήρωσε βέβαια πως το θεωρεί απίθανο, αλλά εάν είναι πράγματι έτσι τότε δεν θα είχε κανένα λόγο να το αναφέρει – ούτε να δηλώσει πως τα ρωσικά νοικοκυριά είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πιο αυστηρές κυρώσεις εκ μέρους των Η.Π.Α., όπως θα ήταν η απαγόρευση των επενδύσεων των ξένων κεφαλαίων σε ρωσικά ομόλογα, την οποία φαίνεται να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Όλοι όσοι δεν γνωρίζουν βέβαια πώς ακριβώς λειτουργεί το δυτικό σύστημα του χρέους (ανάλυση), από το οποίο προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν πολλές χώρες, κυρίως η Ρωσία και η Κίνα, τη σχέση του Καρτέλ, του δολαρίου και του αμερικανικού στρατού (ανάλυση), καθώς επίσης τα χρηματοπιστωτικά όπλα μαζικής καταστροφής των Η.Π.Α. όπως τα παράγωγα, το Swift, τα Hedge Funds κοκ., δεν κατανοούν τι ακριβώς εννοεί ο Ρώσος υπουργός οικονομικών – ο οποίος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του με τα παρακάτω:

Εάν δεν είχαμε ρεζέρβες ασφαλείας, τότε θα ήταν εύκολο να μας αποδυναμώσει κανείς. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ονομαζόμενοι φίλοι μας θα μας έλεγαν τα εξής: εάν θέλετε βοήθεια από το ΔΝΤ, τότε θα πρέπει να κάνετε αυτό και εκείνο“, υπονοώντας προφανώς τα μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ στις χώρες που εισβάλλει, με στόχο τη λεηλασία τους – κάτι που βιώνουμε στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε πολύ οδυνηρότερο βαθμό αφού στη ληστεία μας συμμετέχει επί πλέον η Γερμανία.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.