2017: Πανόραμα Ελληνικής μπύρας – Σελίδα 7 – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

2017: Πανόραμα Ελληνικής μπύρας

.

29) Μικροζυθοποιία Μυκόνου AEBE

zithopia.mikonu

Στην Μύκονο, το διάσημο νησί των ανέμων, με την συνεργασία δύο νέων ζυθοποιών (Άγγελος Φερούς και Janos Bako), ενός έμπειρου πωλητή (Γιάννης Μυζάλης) και του γνωστού οινοποιού και συμμέτοχου στην «Μικροζυθοποιία Σαντορίνης» Γιάννη Παρασκευόπουλου, δημιουργήθηκε η «Μικροζυθοποιία Μυκόνου» – ήδη μέλος της  Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών.

Η «Μικροζυθοποιία Μυκόνου» (Θέση Αργύραινα) παρουσίασε τον Ιούνιο του 2017 τα δύο πρώτα προϊόντα της: Την ΜΙΚΟΝΟU μια καλοκαιρινή και ευκολόπιοτη Pale Ale και την  ΜΙΚΟΝΟU Blonde Saison, μια μπίρα που συνδυάζει έντονα αρώματα, δυνατό αφρισμό και  μεταξένιο στόμα, αποτελώντας ένα ιδανικό συνοδευτικό φαγητού.

 

29) Noctua Athens Microbrewery

 zithiopia.noctua

 

 

 

 

 

Μια παρέα τεσσάρων φίλων (Ορφέας, Ιάσονας, Χρήστος και Δημήτρης) μετέτρεψαν ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων στο Γκάζι σε σύγχρονη μικροζυθοποιία για να στεγάσουν τα όνειρά τους. Να προσφέρουν δηλαδή μπύρες που δεν θα έχουν σχέση με αυτές των μεγάλων πολυεθνικών ζυθοποιείων, μπύρες που θα συμβαδίζουν με την παγκόσμια επανάσταση των craft beers. Το εγχείρημα ξεκίνησε με επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2016 και δύο τύπους μπύρας: Την Noctua Head Twister, μία pale ale με 5,2% οινόπνευμα και την Noctua Night Vision, μια Black Ipa με 7,2% οινόπνευμα.

30) Ζυθοποιία Ηπείρου

zithopia.ipirou

Η «Ζυθοποιία Ηπείρου» με έδρα το Ροδοτόπι Ιωαννίνων, το καλοκαίρι του 2016  κυκλοφόρησε την μπύρα ΣΤΑΛΑ, μια American Pale Ale με δύο είδη βύνης και τρία είδη λυκίσκου, αφιλτράριστη και χωρίς  παστερίωση.

Η μπύρα ΣΤΑΛΑ κυκλοφορεί σε τρείς ετικέτες: Η Μπλε, με  οινόπνευμα 5,6%, η Μωβ που είναι πιο δυνατή με 6,4% οινόπνευμα και η Κόκκινη, Ιρλανδέζικου τύπου με οινόπνευμα 5,6%.

«Ψυχή» της Ζυθοποιίας η ηθοποιός Άννυ Ζώη και  ο πληροφορικάριος Σάκης Δόσης οι οποίοι αξιοποίησαν ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), προκειμένου να δημιουργήσουν την «Ζυθοποιία Ηπείρου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια άλλη μικροζυθοποιία με παρεμφερή ονομασία, η «Μικροζυθοποιία Ηπείρου» με έδρα την Άρτα, η οποία είχε λειτουργήσει το 2015 κυκλοφορώντας την μπύρα «Ήπειρος – Epirus» έχει αναστείλει την λειτουργία της.

 

31) Μπύρα 56 Isles

zithopia.56isles

 

 

 

 

 

Στην Πάρο δύο νέοι άνθρωποι, ο Νίκος Παυλάκης και ο Μαρίνος Αλεξάνδρου, το 2014  αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μικροζυθοποιείο, το οποίο ονόμασαν «56 νησιά» – όσα τα νησιά των Κυκλάδων όπου βρίσκεται η Πάρος. Η επένδυση τους καρποφόρησε το 2016 όταν κυκλοφόρησαν την «56 Isles Pilsner», μια ελαφριά ξανθιά μπύρα, απαστερίωτη, με κριθάρι που καλλιεργείται στην Πάρο και προφέρει ένα μοναδικό γευστικό χαρακτήρα από τους ανέμους, τον ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας. Ακολούθησε η δροσιστική Aegean Wit, με Παριανό σιτάρι χωρίς βυνοποίηση.

Ο νεανικός ενθουσιασμός και η αγάπη για την μπύρα είναι φανερή σε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την μπύρα «56 Isles» η οποία ήδη δημιουργεί trend στις Κυκλάδες: Εξαιρετική ποιότητα, προσεγμένη συσκευασία, ιστοσελίδα με μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, συνθέτουν την εικόνα της μπύρας «56 Isles»!

 

32) Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας

 

zithopia.thessalias

 

 

 

 

 

Σε ένα παλιό πέτρινο κτήριο της συνοικίας των Παλιών στο Βόλο, στο χώρο του ιστορικού κάστρου, οι ζυθοποιοί  Ιωάννης Ρηγανέζης (είναι και Πολιτικός Μηχανικός) και Διονύσης Γκάζικας, δημιούργησαν την «Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας», η οποία από τον Μάιο του 2015 προσφέρει στην τοπική αγορά του Βόλου την μπύρα  ΑΡΓΩ Golden Ale μία craft με πλούσιο αφρό, χρυσαφένιο χρώμα, πλούσια ανθώδη αρώματα και μία ιδέα εσπεριδοειδών. Η Αργώ, ένα όνομα συνυφασμένο με το ταξίδι, την αναζήτηση, τη συντροφικότητα και την εξερεύνηση, χρησιμοποιεί Ελληνική βύνη.

Το 2016 στο πρόγραμμα της «Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας» προστέθηκε η μπύρα MOLOTOV IPA, μια «εκρηκτική» μπύρα με 7% αλκοόλ. Το ζυθοποιείο αποτελεί μια μικρής κλίμακας μονάδα παραγωγής μπύρας, λειτουργεί σε ένα χώρο 120 τ.μ. και έχει παραγωγική δυναμικότητα 10 hl.

 

33) Θεσσαλική Ζυθοποιία

zithopia.thessaliki

 

 

 

 

 

Η Θεσσαλική Ζυθοποιία είναι μια ακόμα νέα ζυθοποιία που άνοιξε τις πύλες της το 2015 στο Κορωπί της Αττικής από τον Θεόδωρο Κάλφα και τους συνεργάτες του, με πολυετή γνώση στην τέχνη της ζυθοποίησης.

Τα πρώτα προϊόντα που παρουσίασε η «Θεσσαλική Ζυθοποιία» είναι η αρωματική και δροσιστική μπύρα Ζήτα  και η ξανθιά με κρυστάλλινη όψη Θήτα – και τα δύο με μια πολύ προσεγμένη ζυθοποίηση.

Ακολούθησαν μέσα στο έτος 2016 οι μπύρες Έψιλον, Ωμέγα και Ήτα. Η διάθεση των προϊόντων της Θεσσαλικής Ζυιθοποίας γίνεται σε επιλεγμένα εστιατόρια της Αθήνας, σε κάβες αλλά και μέσω διαδικτύου, όπου ανευρίσκεται εύκολα.

Συνεχίστε στη 7η σελίδα (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading