Η σύγκρουση της Πολωνίας με τη Γερμανία – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σύγκρουση της Πολωνίας με τη Γερμανία

.
Οι κατηγορίες της Γερμανίας

Συνεχίζοντας, οι Γερμανοί ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν απαιτεί τις αποζημιώσεις επειδή πιστεύει πως θα τις εισπράξει, αλλά για πολιτικούς λόγους – λόγω του ότι η νομιμοποίηση της πηγάζει από τον παραδοσιακό εθνικισμό της χώρας! Με τον τρόπο αυτό λοιπόν καλλιεργεί μία ιστορική κουλτούρα, για την οποία ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πολύ σημαντικός – ενώ ο εθνικισμός είναι συνδεδεμένος στην Πολωνία με το μύθο της εθνικής θυματοποίησης, εμπλουτισμένο με μία μεγάλη δόση καθολικισμού.

465

Ο μύθος αυτός όμως, όπως κάθε μύθος, δεν έχει ρεαλιστικό υπόβαθρο – εννοώντας προφανώς πως οι Πολωνοί δεν ήταν ποτέ θύματα των γειτόνων τους! Επομένως ότι η Πολωνία προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία πλαστογραφώντας ή σβήνοντας κάποια μέρη της – έτσι ώστε να εξυπηρετεί «κατά το δοκούν» τα συμφέροντα της.

Με απλά λόγια οι Γερμανοί κατηγορούν την πολωνική κυβέρνηση ότι, για να διατηρήσει τους εθνικιστές εκλογείς της, δημιουργεί εχθρούς του Έθνους – στα πρόσωπα των δύο δήθεν παραδοσιακών καταπιεστών της, της Γερμανίας και της Ρωσίας. Για την κυβέρνηση προέχει επομένως η εθνική ευαισθητοποίηση, από τις καλές σχέσεις της με τη Γερμανία – πόσο μάλλον αφού η επικέντρωση της στα εγκλήματα των ναζί την εξυπηρετεί, όσον αφορά την κριτική που δέχεται από τη Γερμανία για τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της.

Τέλος, πάντοτε κατά τη Γερμανία η πολωνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται ανεύθυνα, αφού θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών – οι οποίες είχαν στεφθεί έως πρόσφατα με επιτυχία από πολλές μεταπολεμικές γενιές Γερμανών και Πολωνών πολιτικών. Εν μέρει βέβαια μας θυμίζει σε κάποιο βαθμό τους αντίστοιχους ισχυρισμούς της σε σχέση με την Ελλάδα, όταν οι κυβερνήσεις της προσπάθησαν να ανασύρουν το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων – υπενθυμίζοντας πως φημισμένοι Γερμανοί ιστορικοί επιβεβαιώνουν την οφειλή τους, όπως ο κ. A. Ritschl, ο οποίος είχε γράψει τα εξής:

136

“Εάν αλλάξουν οι διαθέσεις στην Ελλάδα (εάν «ξυπνήσουν» δηλαδή οι Έλληνες, εάν εκλέξουν επαρκείς, ανιδιοτελείς, ικανούς, θαρραλέους πολιτικούς και διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους), τότε είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες – απαιτώντας με τη σειρά τους τα χρήματα που χωρίς καμία αμφιβολία τους χρωστάμε. Εάν λοιπόν υποχρεωθούμε νομικά να εξοφλήσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, τότε θα μας πάρουν και τα πουκάμισα μας – αφού, με βάση τη συμφωνία του Λονδίνου, οι πολεμικές αποζημιώσεις, οι οποίες δεν πληρώθηκαν το 1953, θα έπρεπε να εξοφληθούν σε περίπτωση τυχόν επανένωσης της Γερμανίας. 

Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν πολύ καλύτερα όχι μόνο να αναδιοργανώναμε την ελληνική Οικονομία με δικό μας αποκλειστικά κόστος, αλλά να το κάναμε πλουσιοπάροχα. Εάν, αντί να συμμορφωθούμε με τους διεθνείς νόμους και να πληρώσουμε τα χρέη μας, συνεχίσουμε να παριστάνουμε τον πλούσιο τραπεζίτη, ο οποίος καπνίζει ήρεμα το πούρο του και δεν θέλει να πληρώσει τα χρέη του, εκβιάζοντας τους πιστωτές του, τότε κάποια στιγμή θα μας έλθει ένας τεράστιος λογαριασμός. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα είχε την ευκαιρία να κάνει μία καινούργια αρχή –  μία ευκαιρία που προσφέρθηκε στην αχάριστη Γερμανία πολλές φορές στο παρελθόν, ειδικά από τις Η.Π.Α. το 1953”.

.

Γνωρίζουμε βέβαια πως δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν πως δεν υπάρχει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων – επειδή οι Γερμανοί χρηματοδοτούν ανέκαθεν μέσω ειδικών ιδρυμάτων αρκετά ΜΜΕ και σημαντικούς Έλληνες, για να διαμορφώνουν ανάλογα την κοινή γνώμη. Ανεξάρτητα όμως από την Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει τίποτα έχοντας μετατραπεί σε γερμανική αποικία, ενώ τα περισσότερα πολιτικά κόμματα υποκλίνονται στην καγκελάριο, το θέμα που έχει προκύψει με την Πολωνία δεν είναι καθόλου ασήμαντο – αφού θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ που είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της στο 4ο γερμανικό Ράιχ.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας έχουμε την άποψη ότι, εάν η Γερμανία θελήσει να συμμαχήσει με τη Ρωσία, οι Η.Π.Α. θα προσεγγίσουν αμέσως την Πολωνία, όπως άλλωστε φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Trump – καθώς επίσης ορισμένες άλλες χώρες της ανατολικής και όχι μόνο Ευρώπης, για να αντισταθμίσουν την απώλεια της (άρθρο). Εάν δε η Πολωνία στηριχθεί από τις Η.Π.Α., τότε θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας εξερχόμενη από την ΕΕ – ενώ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι, δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσει το ευρώ, παρά το ότι είναι συμβατική της υποχρέωση.

Στα πλαίσια αυτά η σύγκρουση της Πολωνίας με τη Γερμανία, εκτός των άλλων και στο θέμα του μεταναστευτικού, θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον – ενώ τυχόν έξοδος της Πολωνίας από την ΕΕ θα σημάνει την αρχή του τέλους της, εάν υποθέσουμε πως δεν θα έχει μία ανάλογη σημασία η έξοδος της Μ. Βρετανίας.

Δυστυχώς βέβαια εμείς στην Ελλάδα, μετά τα τραγικά λάθη εάν όχι τις προδοσίες που προηγήθηκαν, δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε, εκτός από το να παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις – ελπίζοντας πως κάτι θα συμβεί με κάποια άλλη χώρα, όπως με την Ιταλία ή με την Πολωνία, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.