Το μνημειώδες αυτομαστίγωμα των Ελλήνων – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μνημειώδες αυτομαστίγωμα των Ελλήνων

.

350

.

Η Ελλάδα ευρίσκεται στις πρώτες θέσεις διεθνώς όσο αφορά τον νεποτισμό, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, το σάπιο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι μυστικό. Ζούμε σε μια από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου – από την κεντρική κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη τους δήμους, τις περιφέρειες και ότι άλλο σκεφτεί κανείς. Τέτοιο διεφθαρμένο κράτος είναι μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.

.

(Το άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Οι άνθρωποι που υποκύπτουν στη θυματοποίηση και αυτομαστιγώνονται, είναι συχνά άτομα που φοβούνται και αποστρέφονται τις συγκρούσεις, καθώς επίσης τις διαφωνίες – ενώ είναι διατεθειμένα να υποχωρήσουν, προκειμένου να διατηρήσουν την ηρεμία στη ζωή τους και να μην έρθουν σε αντιπαράθεση. Κάθε υποχώρηση όμως αποτελεί μία ακόμα ήττα που πλήττει περαιτέρω την αυτοεκτίμηση του θύματος, την πίστη στον εαυτό του, καθώς επίσης την ικανότητα του να αντισταθεί” (ψυχολογική ερμηνεία).

.

Ανάλυση

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει χρήση του βέτο, με στόχο να εμποδίσει τις στρατηγικά σημαντικές επιχειρήσεις της, όπως είναι η ενέργεια, η ύδρευση, τα τραίνα, τα αεροδρόμια κοκ., να πουληθούν σε ξένους – λόγω της πρόσφατης πώλησης μίας εταιρείας κατασκευής ρομπότ σε κινέζους (KUKA), οι οποίοι διαθέτουν αρκετά χρήματα για να αγοράζουν δυτικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας με σημαντικά μερίδια αγοράς. Στις Η.Π.Α. η κυβερνητική επιτροπή CFIUS ελέγχει τις ξένες επενδύσεις, σε σχέση με το πώς αυτές επηρεάζουν την εθνική τους ασφάλεια – ενώ η Γαλλία έχει υιοθετήσει από πολλά χρόνια τώρα μία αντίστοιχη βιομηχανική πολιτική.

Ένα κρατικό βέτο βέβαια θεωρείται ως μία απαράδεκτη παρέμβαση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς – ενώ δεν είναι εφικτό να υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια που να τεκμηριώνουν για παράδειγμα ότι, η εξαγορά μίας γερμανικής επιχείρησης από μία κινεζική μπορεί να απαγορευθεί, ενώ από μία ελβετική επιτρέπεται. Εν τούτοις, τα εθνικά κυρίαρχα κράτη δεν διστάζουν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες – αν και γνωρίζουν πως η χώρα, στην οποία θέτουν αυτού του είδους τις απαγορεύσεις, θα συμπεριφερθεί ανάλογα.

Στην Ελλάδα τώρα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζεται χωρίς καμία  απολύτως σοβαρότητα – ενώ δεν γίνεται καμία διαφοροποίηση όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις σε ξένους ή σε Έλληνες. Σε πολλά κόμματα δε επικρατεί η αντίληψη, σύμφωνα με την οποία οι κοινωφελείς επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κοκ.), καθώς επίσης οι στρατηγικές όπως τα παραμεθόρια αεροδρόμια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαιρούνται – αλλά πρέπει να πουληθούν όσο-όσο, καθώς επίσης όπου-όπου, ενώ το κράτος απαξιώνεται εντελώς και οι ιδιώτες θεοποιούνται.

Η αιτία δυστυχώς, λόγω της οποίας η κοινή γνώμη δεν αντιδράει, προσφέρεται από ορισμένους διαφθαρμένους ή/και άπληστους συνδικαλιστές – οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει κυριολεκτικά σκανδαλώδη προνόμια εις βάρος του δημοσίου και των επιχειρήσεων του. Κάτι ανάλογο είχε άλλωστε συμβεί τη δεκαετία του 1970 στη Βρετανία ή στις Η.Π.Α. – με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, όπου τα πάντα έπρεπε να ανήκουν στους ιδιώτες για να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας!

Η θυματοποίηση των Ελλήνων

Περαιτέρω, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων, χειραγωγούμενος από τους πολιτικούς ή/και τα ΜΜΕ, κατηγορεί τον εαυτό του και τους συμπολίτες του για όλα τα δεινά της χώρας – με αποτέλεσμα οι Πολίτες να θεωρούν ότι είναι θύτες και όχι θύματα, με την έννοια πως οι ίδιοι ευθύνονται για το κατάντημα της πατρίδας τους. Για παράδειγμα, έχει επικρατήσει σε πολλούς η αντίληψη ότι, ο ιδιωτικός τομέας ζούσε σπαταλώντας χρήματα που δανειζόταν – οπότε ήταν φυσιολογική η χρεοκοπία του.

347

Εν τούτοις, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν τα λιγότερο χρεωμένα στην Ευρώπη, συγκριτικά με πολλές άλλες χώρες – σύμφωνα με αρκετούς πίνακες που έχουμε αναρτήσει στο παρελθόν. Παρά το ότι δε το ελληνικό ΑΕΠ έχει καταρρεύσει, τα ιδιωτικά χρέη ως προς το πολύ χαμηλότερο πλέον ΑΕΠ μειώνονται (γράφημα) – αν και δυστυχώς η αύξηση των κόκκινων δανείων κλιμακώνεται, επειδή η πολιτική των μνημονίων (μείωση μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων, υπερβολική αύξηση των φόρων) έχει αφαιρέσει από τους Έλληνες τη δυνατότητα να τα εξυπηρετούν.

Φυσικά ο δανεισμός των νοικοκυριών πριν το 2009 δεν ήταν ότι καλύτερο – ειδικά από το εξωτερικό, κρίνοντας από τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οφειλόταν όμως καθαρά στη  νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που ήταν προσαρμοσμένη στη Γερμανία (ανάλυση), καθώς επίσης στη μη λήψη μέτρων περιορισμού του ιδιωτικού δανεισμού εκ μέρους των κυβερνήσεων – όπως στο παράδειγμα σήμερα της Γερμανίας, η οποία εμποδίζει το δανεισμό δυσκολεύοντας μεταξύ άλλων την ενυπόθηκη αγορά ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών στη Αυστραλία σήμερα, στον Καναδά, στη Σουηδία, στην Ολλανδία κοκ. τεκμηριώνει πως όταν οι τράπεζες προσφέρουν αφειδώς πιστώσεις, αρκετοί άνθρωποι χρεώνονται θεωρώντας τα δάνεια δωρεάν χρήματα – γεγονός που σημαίνει ότι, οι Έλληνες δεν είναι διαφορετικοί από τους άλλους λαούς, ενώ το κράτος πρέπει να επεμβαίνει διορθωτικά όταν διαπιστώνονται τέτοιου είδους υπερβολές.

349

Μπορεί βέβαια να αυξήθηκε ο δανεισμός των Ελλήνων αλλά, επίσης, οι καταθέσεις τους, από 100 δις € περίπου το 2001 στα 234,6 δις € το 2009 μόνο στις ελληνικές τράπεζες (γράφημα) – ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως τα ακίνητα της μεσαίας τάξης, υπερέβαιναν τότε το 1,1 τρις € σύμφωνα με τη μελέτη της Credit Suisse. Επομένως οι κατηγορίες εναντίον τους είναι απελπιστικά μονόπλευρες – εξυπηρετώντας δυστυχώς άλλες σκοπιμότητες.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.