Η αδιάψευστη χρεοκοπία των Ελλήνων – The Analyst

Η αδιάψευστη χρεοκοπία των Ελλήνων

Email this page.

.

321

.

Όταν η Ελλάδα οδηγήθηκε στο ΔΝΤ, το ιδιωτικό χρέος της ήταν ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη – κάτι που έχουμε τεκμηριώσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, με αντίστοιχους πίνακες. Ακόμη περισσότερο, τα μη εξυπηρετούμενα χρέη των νοικοκυριών της ήταν ελάχιστα – ενώ σήμερα συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 1 δις € μηνιαία, όταν κλιμακώνονται παράλληλα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.

Στο γράφημα που ακολουθεί τώρα (γαλάζιες στήλες Ιούνιος του 2016 και κόκκινες Μάρτιος του 2017) φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος της, όσον αφορά  τα τραπεζικά δάνεια σε ποσοστό επί των συνολικών, σε σύγκριση με άλλες χώρες – όπου ουσιαστικά μόνο η Κύπρος την ανταγωνίζεται επάξια, ενώ συνεχίζει να έχει επίσης τραπεζικό πρόβλημα. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τα μη εξυπηρετούμενα χρέη προς το δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, στη ΔΕΗ κοκ., τότε θα πλησιάσουμε το 150% του ΑΕΠ – κάτι μοναδικό στον πλανήτη.

320

Μπορεί λοιπόν να έχει κανείς αμφιβολία σχετικά με το ότι, εάν δεν λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα η χώρα δεν θα αναπτυχθεί ποτέ, αφού είναι σε όλους γνωστό πως τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια δεσμεύουν κεφάλαια εμποδίζοντας το δανεισμό της οικονομίας, οπότε την ανάπτυξη;  Ότι δεν υπάρχει δρόμος εξόδου από την κρίση όταν τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας είναι χρεοκοπημένοι;

Από την άλλη πλευρά δεν είναι κατανοητό πως η μη επιλογή της χρεοκοπίας της Ελλάδας από όλες τις κυβερνήσεις της είχε ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των Ελλήνων; Ότι δηλαδή όταν δεν χρεοκοπούν τα κράτη, χρεοκοπούν οι Πολίτες τους, ενώ λεηλατείται τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τους τομέας αφού επιλέγουν ανόητα τη μη προστασία τους από τους πιστωτές τους; Έχουν λοιπόν λογική αυτές οι αποφάσεις τους ή τεκμηριώνουν ακριβώς το αντίθετο; Ρητορικά φυσικά τα ερωτήματα, αφού έχουν απαντηθεί στην πράξη.

322

Κλείνοντας, ασφαλώς δεν αυξάνονται μόνο τα χρέη της Ελλάδας αλλά και αυτά του υπολοίπου πλανήτη (γράφημα) – οπότε η επόμενη κρίση χρέους είναι νομοτελειακή, ενώ κανένας δεν ξέρει πώς θα καταπολεμηθεί αυτή τη φορά αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταναλώσει  όλα τους τα όπλα.  Το πιθανότερο, εάν θέλουμε να αποφευχθεί πόλεμος, είναι τα χρήματα από το ελικόπτερο απ’ ευθείας στα νοικοκυριά – η αύξηση δηλαδή της δωρεάν ρευστότητας για να προκληθεί πληθωρισμός.

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×