Ο γερμανικός χρυσός και οι Η.Π.Α. – The Analyst

Ο γερμανικός χρυσός και οι Η.Π.Α.

123 total views, 2 views today

.

Ο γερμανικός χρυσός και οι Η.Π.Α.

Σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα (πηγή), η μεταφορά του χρυσού της χώρας από τις Η.Π.Α. στην ίδια, ολοκληρώθηκε επιτυχώς το περασμένο έτος – χωρίς καμία δυσκολία και κανένα παράπονο. Το 2016 επέστρεψαν στη Γερμανία 216 τόνοι χρυσού που αποθηκεύονταν στο εξωτερικό – οι 111 τόνοι από τη Νέα Υόρκη, ενώ οι 105 τόνοι από το Παρίσι. Συνολικά από το 2013 μεταφέρθηκαν 300 τόνοι χρυσού από τις Η.Π.Α. και 283 τόνοι από τη Γαλλία – οπότε, πάντοτε σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, το 47,9% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας ευρίσκεται στη Φρανκφούρτη, το 36,6% στη Νέα Υόρκη, το 12,8% στο Λονδίνο και το υπόλοιπο 2,7% στο Παρίσι.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται πού αποθηκεύονται οι 3.378 τόνοι χρυσού που διαθέτει σήμερα η Γερμανία, συνολικής αξίας 119,3 δις € – η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού, μετά τις Η.Π.Α. Ο χρυσός αφορά τα δύο τρίτα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Γερμανίας – ενώ τα υπόλοιπα αφορούν νομίσματα άλλων κρατών, καθώς επίσης απαιτήσεις απέναντι στο ΔΝΤ, όπως είναι τα ειδικά δικαιώματα.

Χώρα Ποσότητα σε τόνους Ποσοστό
Γερμανία 1.619 47,9%
Η.Π.Α. 1.236 36,6%
Μ. Βρετανία 432 12,8%
Γαλλία 91 2,7%
Σύνολο 3.378 100%

Περαιτέρω, όπως διαπιστώνεται, ένα μεγάλο μέρος του χρυσού της Γερμανίας ευρίσκεται ακόμη στις νικήτριες χώρες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – ενώ η θριαμβευτική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, όσον αφορά την επιτυχή επιστροφή του, έχει προφανώς στόχο να αποπροσανατολίσει τους Πολίτες, οι οποίοι δεν επιθυμούν να αποθηκεύεται ο χρυσός της χώρας τους σε μία οργάνωση, στη Fed, η οποία ανήκει στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν υποψίες ακόμη και στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τις οποίες η Fed δεν έχει στις αποθήκες της το χρυσό που οφείλει να έχει και δεν της ανήκει – ενώ αρνείται να αποδείξει το αντίθετο, επιτρέποντας τον έλεγχο των αποθεμάτων της. Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία δεν επιτρέπεται να μεταφέρει καμία άλλη ποσότητα στη χώρα της από τη Νέα Υόρκη – γεγονός που πραγματικά ξενίζει.

Συνεχίζοντας, οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας χαρακτήρισαν ως παράνομη τη μη διενέργεια απογραφής εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας των αποθεμάτων χρυσού που αποθηκεύονται στη Νέα Υόρκη – επειδή η κεντρική τράπεζα της δεν επετράπη ποτέ να εισέλθει στους χώρους που αποθηκεύεται. Εν τούτοις, δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα, αφού οι Αμερικανοί αρνούνται να το επιτρέψουν – ενώ η Fed δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη, όσον αφορά το χρυσό που η ίδια αποθηκεύει. Εάν λοιπόν υπάρχει ένα μόνο μέρος της ποσότητας ή καθόλου, τότε οι Γερμανοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Από την άλλη πλευρά, προφανώς είναι σημαντικός για την υπερδύναμη ο έλεγχος των παγκοσμίων αποθεμάτων χρυσού – επειδή, εάν τυχόν κάποιο νόμισμα στον πλανήτη συνδεόταν με το χρυσό, τότε θα διακινδύνευε σε μεγάλο βαθμό το δολάριο, ως το μακράν ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αυτό άλλωστε είχαμε τονίσει στην ανάλυση μας, όσον αφορά τη Ρωσία – έχοντας την υποψία πως εκείνη την εποχή, δεχόμενη τις οικονομικές επιθέσεις των Η.Π.Α., είχε στόχο να συνδέσει το νόμισμα της με το χρυσό, δημιουργώντας το χρυσό ρούβλι.

Ολοκληρώνοντας οι Η.Π.Α., έχοντας καταργήσει μονομερώς τον κανόνα του χρυσού το 1971, διαθέτοντας έκτοτε έναν νόμισμα χωρίς αντίκρισμα, απαγόρευσαν σε όλα τα μέλη του ΔΝΤ το 1978 να καλύπτουν τα νομίσματα τους με χρυσό – κάτι που υποχρεώθηκαν να το κάνουν επειδή, εάν κάποια χώρα το αρνούταν, οι Η.Π.Α. θα την απέκοπταν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οπότε θα κατέρρεε μη έχοντας τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με τα άλλα κράτη. Με απλά λόγια η απειλή ήταν το βγάλσιμο της πρίζας, όπως στην περίπτωση του Ιράν – οπότε η καταδίκη της χώρας σε οικονομικό θάνατο.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.