Τα σημαντικότερα της εβδομάδας – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Τα σημαντικότερα της εβδομάδας

.

Τα σημαντικότερα της εβδομάδας

Η γερμανική κυβέρνηση ανησύχησε από την προεδρική ομιλία του κ. Trump, την οποία τα ΜΜΕ της χώρας χαρακτήρισαν ως κήρυξη πολέμου – Βρετανία, Ευρώπη, Η.Π.Α., Χρυσός, Κίνα, Ινδία, Μ. Ανατολή, Πετρέλαιο, Ρωσία, Λατινική Αμερική, Παγκόσμια οικονομία και Ελλάδα.

.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Μ. Βρετανία: Η πρωθυπουργός της χώρας ανέλυσε τις θέσεις της κυβέρνησης της, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει με την ΕΕ, όσον αφορά το BREXIT – τονίζοντας πως η Βρετανία αφενός μεν θα εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή ένωση, αφετέρου ότι δεν θα αποδεχθεί τους ευρωπαϊκούς τελωνειακούς κανόνες.

Τάθηκε επομένως υπέρ του σκληρού BREXIT, το οποίο ασφαλώς αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για το ευρώ (άρθρο). Εν τούτοις, η ισοτιμία της στερλίνας κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αυξήθηκε (γράφημα) – κάτι που οφείλεται ενδεχομένως στην αναφορά της, σύμφωνα με την οποία θα ψηφίσουν και τα δύο Κοινοβούλια για την έξοδο και τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έως το 2019.

203

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη της ισοτιμίας της στερλίνας

.

Ως εκ τούτου οι αγορές υπέθεσαν ότι, ίσως αποφευχθεί το BREXIT εάν τα κοινοβούλια έχουν άλλη άποψη, από αυτήν της πρωθυπουργού – ή, τουλάχιστον πως δεν θα ακολουθηθεί η σκληρή γραμμή. Το γεγονός όμως, σύμφωνα με το οποίο η κυρία May θα είναι η πρώτη ηγέτης ξένης χώρας που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Trump, ο οποίος δήλωσε πως σωστά οι Βρετανοί πήραν πίσω τη χώρα τους, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα – έχοντας την άποψη πως ο Αμερικανός είναι εναντίον της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αφού τις θεωρεί όχημα της Γερμανίας, ενώ πιστεύει πως το ευρώ είναι επικίνδυνο για το δολάριο.

Ευρώπη: Η γερμανική κυβέρνηση ανησύχησε πάρα πολύ από την προεδρική ομιλία του κ. Trump, την οποία τα ΜΜΕ της χώρας χαρακτήρισαν ως κήρυξη πολέμου (πηγή) – η οποία αποδέσμευσε τους δαίμονες από το κλειστό μπουκάλι που είχαν φυλακιστεί. Την ίδια στιγμή συζητείται στη Γερμανία η αποδέσμευση του ΔΝΤ από το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας – με την αντικατάσταση του από το ESM, το οποίο φιλοδοξεί να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό (γερμανικό) ΔΝΤ.

Σε μία τέτοια περίπτωση όμως θα έπρεπε αφενός μεν να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο, αφετέρου να ψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή (πηγή) – ενώ η αιτία φαίνεται να είναι η διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, όπου το τελευταίο θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς μία μεγάλη διαγραφή του (εκ μέρους μόνο των Ευρωπαίων).

Η βασική αιτία όμως, την οποία φυσικά διατηρεί κρυφή η γερμανική κυβέρνηση, είναι η απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η ηγεμονία της Γερμανίας – κάτι που μάλλον καταλαβαίνουν οι Η.Π.Α., οπότε δεν πρόκειται να το επιτρέψουν.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 4,4 δις € έναντι 1,98 δις € του στόχου (πηγή), λόγω της επιτυχημένης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής – αν και όλοι γνωρίζουν πως οφείλεται στους υπερβολικούς φόρους, οι οποίοι κυριολεκτικά ληστεύουν τους Έλληνες, έχοντας εκτοξεύσει στα ύψη το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος (πάνω από 230 δις €).

Τάσσεται δε με την πλευρά της Γερμανίας υπέρ της απομάκρυνσης του ΔΝΤ (άρα των Η.Π.Α.) – γεγονός που αποδεικνύει πως ο «γενίτσαρος», αυτός καλύτερα που αφού ηττήθηκε προδίδοντας την ιδεολογία και την πατρίδα του έσκυψε δουλικά το κεφάλι, είναι νομοτελειακό εξαιρετικά επικίνδυνος.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία, η οποία διενέργησε δύο παγκοσμίους πολέμους, αιματοκύλισε την Ευρώπη, «γαλούχησε» το ναζισμό και δρομολόγησε το Ολοκαύτωμα, όπου αντί να τιμωρηθεί της χαρίστηκε το 50% των χρεών της, η πληρωμή των υπολοίπων με ρήτρα ανάπτυξης, καθώς επίσης ένα σχέδιο Μάρσαλ, ενώ της επετράπη να ενωθεί ξανά, έχει το θράσος να κατηγορεί τις Η.Π.Α. για προστατευτισμό και αυταρχική συμπεριφορά – εκείνη τη χώρα δηλαδή που κυριολεκτικά της χάρισε τα πάντα, χωρίς ουσιαστικά κανένα αντάλλαγμα, εκτός από το ότι λειτούργησε ως το ανάχωμα της Δύσης απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

Προφανώς λοιπόν πρόκειται για το πιο αχάριστο κράτος του πλανήτη, χωρίς απολύτως καμία διάθεση υπερβολής – για μία χώρα που δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί τους πάντες και τα πάντα, για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο τα δικά της συμφέροντα.

Περαιτέρω η ΕΚΤ άφησε αναλλοίωτη τη νομισματική της πολιτική – ενώ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα ύψους 60 δις € μηνιαία από τον Απρίλιο, έναντι 80 δις € έως τότε. Το πλέον εντυπωσιακό όμως ήταν ίσως η εκλογή του Ιταλού συντηρητικού και φιλικά προσκείμενου προς τον κ. Berlusconi, ως νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – του κ. A. Tajani, στη θέση του σοσιαλιστή Γερμανού κ. Schulz. Το βασικότερο σχόλιο που συνόδευσε την εκλογή του ήταν το ότι, η Ευρώπη μαυρίζει.

Η.Π.Α.: Η ορκωμοσία του νέου προέδρου της σύγχρονης Ρώμης ήταν ασφαλώς το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας – με πολλούς να θεωρούν ότι, δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί σε έναν νέο Νέρωνα, ο οποίος ναι μεν δεν θα κάψει τη Ρώμη, αλλά θα κατεδαφίσει την παλαιά τάξη πραγμάτων, οικοδομώντας μια εντελώς καινούργια.

Έχοντας απέναντι του το 50% των Αμερικανών, κυρίως όμως το ισχυρότατο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, ασφαλώς θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα – ενώ με βάση τις δηλώσεις του, τις μεγαλύτερες επιθέσεις θα δεχθεί αφενός μεν η αχόρταγα πλεονασματική Γερμανία, αφετέρου η Κίνα, την οποία θεωρεί ως το νούμερο ένα εχθρό της υπερδύναμης.

Όπως ανέφερε τώρα σε συνέντευξη του στη WSJ, η σημερινή ισοτιμία του δολαρίου είναι πολύ υψηλή – μας σκοτώνει, είπε χαρακτηριστικά. Η δήλωση του αυτή είναι αντίθετη με τις προθέσεις της Fed να αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα του αναμενομένου, μέσω της οποίας θα ανατιμούταν το δολάριο – με στόχο να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας, με τον πληθωρισμό στο 2,1%. Εν τούτοις είναι ωφέλιμη για τον υπόλοιπο πλανήτη και ειδικά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες – οι οποίες θα αντιμετώπιζαν πολύ μεγάλα προβλήματα λόγω του υπερβολικού δανεισμού τους σε δολάρια.

Κατά την άποψη μας, ο ενθουσιασμός των χρηματιστηρίων που πυροδοτήθηκε από την εκλογή του κ. Trump μάλλον θα κοπάσει – οπότε ίσως έχει έλθει η ώρα του χρυσού (1.210 $ η ουγγιά σήμερα), ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι ασφαλείας σε δύσκολους καιρούς.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)  


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!