Προβλέψεις 2017 – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Προβλέψεις 2017

.

Η Ιταλία

Εισαγωγικά, η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να συνεχίσει το πλημμύρισμα των αγορών με νέα χρήματα, τα μετρητά θα περιορισθούν σημαντικά για να μπορούν να ελέγχουν οι κυβερνήσεις καλύτερα τους Πολίτες αυξάνοντας τα έσοδα τους από τους φόρους, ενώ το περιουσιολόγιο θα εφαρμοσθεί σύντομα και σε άλλες χώρες, με στόχο τη δήμευση μέρους της περιουσίας των ιθαγενών (ανάλυση).

Η Ιταλία τώρα συνεχίζει να βυθίζεται στα οικονομικά της προβλήματα, ενώ είναι κατά πολύ περισσότερο χρεοκοπημένη συγκριτικά με την Ελλάδα το 2010 – χωρίς καμία προοπτική εξόδου της από την κρίση, εάν παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, έχοντας χάσει τη δυνατότητα ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της, ως συνήθως μέσω της υποτίμησης του νομίσματος της (μεταξύ των ετών 1971 και 1999 η λιρέτα είχε χάσει το 80% της αξίας της απέναντι στο μάρκο), είναι αδύνατον να επιβιώσει – πόσο μάλλον με χρεοκοπημένο το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, αφού τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν τα 360 δις € (τα 200 δις € θεωρούνται ως μη εισπράξιμα).

Το δημόσιο χρέος της πλησιάζει στο 137% του ΑΕΠ της, η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 40%, η βιομηχανική της παραγωγή είναι στάσιμη στα επίπεδα του 1986, ενώ η παραγωγικότητα των εργαζομένων της δεν αυξάνεται καθόλου (ανάλυση) – με τον πρωθυπουργό της να έχει παραιτηθεί μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα, οπότε έχει προστεθεί στα προβλήματα της χώρας και η πολιτική αστάθεια.

Υπενθυμίζοντας πως μετά το 1948 έχουν διοικήσει τη χώρα 60 διαφορετικές κυβερνήσεις, προβλέπονται εκλογές εντός του 2017 – τις οποίες πιθανότατα θα κερδίσουν τα κόμματα που είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, όπως το κίνημα των πέντε αστέρων και η λίγκα του βορά. Σε μία τέτοια περίπτωση θα προβούν σε δημοψήφισμα, όπου μάλλον θα επικρατήσει το ΟΧΙ στο ευρώ – κάτι που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, αφού οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ειδικά όσον αφορά τη Γερμανία, τυχόν αρχή του τέλους της Ευρωζώνης θα ήταν καταστροφική – τόσο από οικονομικής πλευράς, αφού αυτή θα πλήρωνε το λογαριασμό ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της ένωσης άμεσα και έμμεσα (Target 2), όσο και από γεωπολιτικής, επειδή θα αυξανόταν σημαντικά η επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Η Γαλλία

Όπως ακριβώς η Ιταλία, έτσι και η Γαλλία ανακτούσε ανέκαθεν την ανταγωνιστικότητα της μέσω των υποτιμήσεων του νομίσματος της – αφού το φράγκο έχασε μεταξύ των ετών 1971 και 1989 το 50% της αξίας του απέναντι στο μάρκο. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όμως θεωρείται πως είναι η εργατική της νομοθεσία – η οποία καθορίζει σε 4.000 σελίδες τα πάντα, από το χαρτί τουαλέτας που πρέπει να δίνεται στους εργαζομένους, έως το μέγεθος των παραθύρων των γραφείων.

Η βιομηχανική της παραγωγή είναι στάσιμη στα επίπεδα του 1995, το δημόσιο χρέος της είναι στο 98,4% του ΑΕΠ της (2,17 δις €), ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της παραμένει σταθερά αρνητικό –  με τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της σταθερά πάνω από το 3% του ΑΕΠ (γράφημα).

46

Επεξήγηση γραφήματος: Έλλειμμα προϋπολογισμού της Γαλλίας (γαλάζια στήλη, αριστερή κάθετος), σε σχέση με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).

.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου του 2017, με τις επαναληπτικές στις 7 Μαΐου – όπου, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, δεν αποκλείεται η νίκη του Εθνικού Μετώπου της κυρίας Le Pen. Εάν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ευρωζώνη δύσκολα θα επιβιώσει, αφού το συγκεκριμένο κόμμα είναι υπέρ της εξόδου μέσω της διεξαγωγής δημοψηφίσματος – ενώ η αρχηγός του τάσσεται με την πλευρά της Ρωσίας, αντιπαθώντας τη Γερμανία όσο καμία άλλη χώρα.

Ο υπόλοιπος πλανήτης

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της Ευρωζώνης είναι πολύ περισσότερες, από την Ισπανία και την Πορτογαλία, έως τη Φινλανδία – ενώ όσο συνεχίζεται η κρίση χρέους θα ισχυροποιούνται. Εν τούτοις, η κρίση δεν περιορίζεται στην ήπειρο μας, αφού όλες οι άλλες περιοχές της Δύσης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα – με κυριότερη την Ιαπωνία, η οποία διεξάγει το μεγαλύτερο νομισματικό πείραμα όλων των εποχών.

Για παράδειγμα, ο Καναδάς είναι αντιμέτωπος με μία μεγάλη φούσκα ακινήτων – γεγονός που έχει αναγκάσει την κεντρική του τράπεζα, από τις λίγες κρατικές στην υφήλιο, να προειδοποιήσει τους Πολίτες της χώρας για τους κινδύνους που ενέχει (πηγή). Ειδικά επειδή έχει αυξηθεί σημαντικά το χρέος των νοικοκυριών ως προς το εισόδημα τους (γράφημα) – το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση των τραπεζών και της οικονομίας.

47

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη του χρέους των νοικοκυριών στον Καναδά, ως ποσοστό επί των ετησίων εισοδημάτων τους.

.

Ένα επόμενο παράδειγμα είναι η Αυστραλία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πρώτες ύλες, καθώς επίσης από τις εξαγωγές της στην Κίνα – όπου προβλέπεται η επιστροφή της στην ύφεση, μετά από ένα ρεκόρ ανάπτυξης που διαρκεί από το 1991 (γράφημα).

Επεξήγηση γραφήματος: Οι κορυφαίες τριάντα χώρες, όσον αφορά τη διάρκεια μίας χρονικής περιόδου χωρίς να βυθιστούν στην ύφεση – με μωβ χρώμα εκείνα τα κράτη, όπου η περίοδος αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

.

Τέλος, πολύ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες εκείνες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν υψηλά δάνεια σε δολάρια ή/και μεγάλα εξωτερικά χρέη – όπως η Τουρκία και η Λατινική Αμερική, όπου τόσο η Βραζιλία, όσο και η Αργεντινή, έχουν βυθιστεί ξανά σε μία μεγάλη κρίση.

Η αιτία είναι η άνοδος των αμερικανικών βασικών επιτοκίων, λόγω της οποίας ανατιμήθηκε ακόμη περισσότερο το δολάριο – μία τάση που, εφόσον συνεχιστεί, θα προκαλέσει μαζικές αθετήσεις πληρωμών και χρεοκοπίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εκτός αυτού, η άνοδος των αμερικανικών βασικών επιτοκίων προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην οικονομία της Κίνας, επειδή αυξάνονται ξανά οι εκροές κεφαλαίων – οπότε δημιουργούνται μεγάλες πιέσεις στο νόμισμα της, για τη στήριξη του οποίου δαπανά τις συναλαλγματικές της ρεζέρβες.

49

Επεξήγηση γραφήματος: Εισροές (επάνω από την οριζόντια γραμμή) και Εκροές κεφαλαίων (κάτω) από την Κίνα

.

Στα πλαίσια αυτά, η κινεζική κυβέρνηση ελπίζει να μην συνεχιστεί η συγκεκριμένη πολιτική εκ μέρους της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας – η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην οικονομία της.

Επίλογος

Σε έναν πλανήτη γεμάτο φούσκες, από τα χρηματιστήρια έως τα ακίνητα, σε μία εποχή που λόγω της υπερχρέωσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η ανάπτυξη, ενώ η παραγωγικότητα των εργαζομένων της Δύσης μειώνεται συνεχώς, μόνο ένα παγκόσμιο κραχ που θα προκαλούσε χάος μπορεί να προβλεφθεί – ενώ, με κριτήριο το παρελθόν, το κραχ θα ακολουθήσει έξι μήνες μετά την ακόμη μεγαλύτερη φούσκα που θα έχει ως αποτέλεσμα η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Βέβαια εν προκειμένω έχουμε τη δεύτερη αύξηση. Επειδή όμως συνέβη μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, θεωρείται ως η πρώτη – υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πως θα ακολουθήσουν δύο ή τρεις άλλες εντός του 2017. Υπό αυτήν την προϋπόθεση και εφόσον δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακό, όπως η διάλυση της Ευρωζώνης, οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τροφοδοτούμενες από τα νέα πακέτα ρευστότητας της ΕΚΤ, της Κίνας και της Ιαπωνίας, έως την τελική πτώση μετά το πρώτο εξάμηνο του 2017 – η οποία θα είναι εκκωφαντική.

Ολοκληρώνοντας, όσο πιο πολύ αργεί το σπάσιμο της φούσκας, τόσο πιο επώδυνο θα είναι. Παράλληλα, η κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί και η Δύση δεν θα επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης, κινδυνεύοντας να καταρρεύσει, εάν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα – όπως θα ήταν η διαγραφή ή το πάγωμα εκείνου του μέρους των χρεών που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!