Η τυραννία της πλειοψηφίας: Με τη φράση αυτή εννοεί κανείς πως η Πολιτική ασκείται από την πλειοψηφία για την πλειοψηφία – ενώ εκείνα τα δημοκρατικά δικαιώματα που εξασφαλίζουν τη μειοψηφία, παύουν να ισχύουν – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η τυραννία της πλειοψηφίας: Με τη φράση αυτή εννοεί κανείς πως η Πολιτική ασκείται από την πλειοψηφία για την πλειοψηφία – ενώ εκείνα τα δημοκρατικά δικαιώματα που εξασφαλίζουν τη μειοψηφία, παύουν να ισχύουν

Η τυραννία της πλειοψηφίας: Με τη φράση αυτή εννοεί κανείς πως η Πολιτική ασκείται από την πλειοψηφία για την πλειοψηφία - ενώ εκείνα τα δημοκρατικά δικαιώματα που εξασφαλίζουν τη μειοψηφία, παύουν να ισχύουν

.

Η Τουρκία έχει αποχαιρετίσει από καιρό τώρα τη Δημοκρατία – αφού πληροί όλα τα κριτήρια του καθεστώτος που ονομάζεται «τυραννία της πλειοψηφίας». Με τη φράση αυτή εννοεί κανείς πως η Πολιτική ασκείται από την πλειοψηφία για την πλειοψηφία – ενώ εκείνα τα δημοκρατικά δικαιώματα που εξασφαλίζουν τη μειοψηφία, όπως η ελευθερία της άποψης και του Τύπου, καθώς επίσης η ελευθερία των συγκεντρώσεων και των θρησκευτικών πεποιθήσεων, έχουν  πάψει πλέον να ισχύουν απεριόριστα.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν είναι πλέον μία Δημοκρατία – γεγονός που έχει επιδεινωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο χρησιμοποιείται για να διωχθούν όλοι όσοι δεν είναι με την πλευρά της κυβέρνησης, κυρίως δικαστικοί, αστυνομικοί και στρατιώτες. Με τον τρόπο αυτό ο δικτάτορας θέλει να αποδείξει πως κανένας δεν είναι σίγουρος από την οργή του καθεστώτος – οπότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξεγείρεται εναντίον του.

Περαιτέρω, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας γνώριζε πως υπήρχε μία ορισμένη δυσαρέσκεια στη χώρα και ειδικά στο στρατό. Από την πλευρά της τακτικής λοιπόν, ήταν έξυπνο να επιτραπεί στους πραξικοπηματίες να εκδηλωθούν – αφού έτσι θα μπορούσε να διαπιστώσει η κυβέρνηση ποιοί τους στηρίζουν. Εάν γνώριζαν όμως ή όχι πόσο επικίνδυνο θα ήταν, κανένας δεν μπορεί να το κρίνει.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος θα θελήσει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία, για να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας σε μία προεδρική δικτατορία – γεγονός που σημαίνει ότι, θα δρομολογήσει πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες ένα δημοψήφισμα. Εάν τότε η πλειοψηφία τον στηρίξει, θα αυξήσει τις πιέσεις του προς την αντιπολίτευση, έτσι ώστε να το ψηφίσει – ισχυριζόμενος πως πρέπει να σεβαστεί τα συλλογικά ενδιαφέροντα. Εάν η αντιπολίτευση δεν το κάνει, τότε θα την κατηγορήσει για προδοσία – έτσι ώστε να πετύχει τελικά το στόχο του.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.