Τραπεζικός πανικός στην Ιταλία: Η καγκελάριος απέρριψε τελικά το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού, για την απ’ ευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών με 40 δις € – The Analyst

Τραπεζικός πανικός στην Ιταλία: Η καγκελάριος απέρριψε τελικά το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού, για την απ’ ευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών με 40 δις €

Email this page.

Αφού η ιταλική κυβέρνηση άφησε να περάσουν λίγες ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος, προσπάθησε τη Δευτέρα το πρωί να το εκμεταλλευθεί προς όφελος της – ζητώντας την ενίσχυση του χρεοκοπημένου τραπεζικού της συστήματος από την Ευρωζώνη, με το ποσόν των 40 δις €.

Ουσιαστικά απαίτησε την εξαίρεση της από τους κανόνες τις Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η κρατική χρηματοδότηση, καθώς επίσης από τη νέα συμφωνία περί εσωτερικής διάσωσης των τραπεζών (Bail in) – η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2016.

Με τα χρήματα αυτά σχεδιάζει να στηρίξει τις τράπεζες της είτε απ’ ευθείας, μέσω της αύξησης των κεφαλαίων τους, είτε με την παροχή εγγυήσεων – αφού τα ποσά που διαθέτει το επενδυτικό σχήμα με την πομπώδη ονομασία «Άτλαντας» (5 δις €), το οποίο ίδρυσε πρόσφατα, είναι αδύνατον να φτάσουν.

Ως αιτιολογία η Ιταλία χρησιμοποίησε την τεράστια πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, λόγω του BREXIT – αφού πολλές από αυτές έχασαν μόνο την περασμένη Παρασκευή το 20% της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Εν τούτοις, με κόκκινα δάνεια που πλησιάζουν τα 360 δις €, καθώς επίσης με την οικονομία της χώρας σε συνεχή υποχώρηση, οι χρεοκοπίες τραπεζών είναι αναπόφευκτες, ακόμη και αν εγκρινόταν τα 40 δις €  – ενώ, επειδή αρκετοί Ιταλοί Πολίτες έχουν τοποθετήσει τις καταθέσεις τους σε τραπεζικά ομόλογα, ο κίνδυνος να υποστούν μεγάλες ζημίες από τις αναπόφευκτες εσωτερικές διασώσεις είναι πολύ μεγάλος.

Το γεγονός αυτό είναι προφανώς γνωστό στην καγκελάριο, η οποία είναι προετοιμασμένη για τις πιέσεις που θα δεχτεί και από άλλες χώρες – οι οποίες επίσης θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση που προκάλεσε το BREXIT, εκβιάζοντας κατά κάποιον τρόπο την ΕΕ να αμβλύνει τους κανόνες της.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως αρνήθηκε να εγκρίνει στην Ιταλία την εξαίρεση που ζήτησε (πηγή), μη αποδεχόμενη την αιτιολογία – γεγονός που σημαίνει πιθανότατα ότι, οι επενδυτές θα θορυβηθούν ακόμη περισσότερο, αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους από τις ιταλικές τράπεζες.

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×