Υπερχρέωση, χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές κρίσεις – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Υπερχρέωση, χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές κρίσεις

Η ραγδαία άνοδος των χρεών της Κίνας, η οποία πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμα της αλλά δεν το τολμάει λόγω των στοιχημάτων του G. Soros (ανάλυση), έως ότου τελικά υποχρεωθεί, δημιουργεί μεγάλους φόβους – αφού το συνολικό χρέος των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και του δημοσίου εκτοξεύθηκε στο 250% του ΑΕΠ, από 150% το 2008, χωρίς να συνυπολογίζεται το χρέος των τραπεζών.

Με εξαίρεση το γειτονικό Χονγκ Κονγκ, σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη δεν παρατηρήθηκε μία ανάλογη άνοδος – η οποία συνήθως εκβάλλει είτε σε μία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, είτε σε μία περίοδο με πολύ μικρή ή με καθόλου ανάπτυξη (όπως συνέβη στην Ιαπωνία μετά το 1990).

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα τελευταία 50 χρόνια υπήρξαν μόνο 4 χώρες, τα χρέη των οποίων αυξήθηκαν με το ρυθμό της Κίνας – ενώ και στις 4 περιπτώσεις η κατάληξη ήταν τρομακτική.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η σχέση μεταξύ της αύξησης των χρεών και της ύφεσης που ακολουθεί – όπου οι τελείες αφορούν εκείνες τις χώρες, στις οποίες εντός πέντε ετών τα χρέη τους αυξήθηκαν πάνω από 33% (άξονας Υ). Μέσω του άξονα Υ διαπιστώνει κανείς πόσο υπέφερε ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των χωρών στα επόμενα 3 χρόνια – στα οποία η οικονομία τους κατέρρευσε.

Υπερχρέωση, χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές κρίσεις

Περαιτέρω, στο 50% των περιπτώσεων ακολούθησε μία τραπεζική κρίση – όπου οι κόκκινες τελείες αφορούν την αύξηση των χρεών, με κατάληξη μία τραπεζική κρίση. Οι μπλε τελείες αφορούν την αύξηση των χρεών, η οποία δεν κατέληξε σε τραπεζική κτίση – αλλά σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.

Τυπικά παραδείγματα αυτής της εξέλιξης, με κατάληξη μία τραπεζική κρίση, είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ιρλανδία και η Βρετανία μετά το 2008 – η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία κατά την ασιατική κρίση, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη το 2002, καθώς επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.  

Η Κίνα φαίνεται πως κατευθύνεται σε μία τέτοια κρίση, αλλά υπάρχει ελπίδα, επειδή ο δανεισμός της είναι εσωτερικός – κυρίως από κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες. Όσον αφορά το εξωτερικό χρέος της, είναι λιγότερο από το 20% του ΑΕΠ της –  οπότε δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!