Υπερχρέωση, χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές κρίσεις – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Υπερχρέωση, χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές κρίσεις

Η ραγδαία άνοδος των χρεών της Κίνας, η οποία πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμα της αλλά δεν το τολμάει λόγω των στοιχημάτων του G. Soros (ανάλυση), έως ότου τελικά υποχρεωθεί, δημιουργεί μεγάλους φόβους – αφού το συνολικό χρέος των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και του δημοσίου εκτοξεύθηκε στο 250% του ΑΕΠ, από 150% το 2008, χωρίς να συνυπολογίζεται το χρέος των τραπεζών.

Με εξαίρεση το γειτονικό Χονγκ Κονγκ, σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη δεν παρατηρήθηκε μία ανάλογη άνοδος – η οποία συνήθως εκβάλλει είτε σε μία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, είτε σε μία περίοδο με πολύ μικρή ή με καθόλου ανάπτυξη (όπως συνέβη στην Ιαπωνία μετά το 1990).

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα τελευταία 50 χρόνια υπήρξαν μόνο 4 χώρες, τα χρέη των οποίων αυξήθηκαν με το ρυθμό της Κίνας – ενώ και στις 4 περιπτώσεις η κατάληξη ήταν τρομακτική.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η σχέση μεταξύ της αύξησης των χρεών και της ύφεσης που ακολουθεί – όπου οι τελείες αφορούν εκείνες τις χώρες, στις οποίες εντός πέντε ετών τα χρέη τους αυξήθηκαν πάνω από 33% (άξονας Υ). Μέσω του άξονα Υ διαπιστώνει κανείς πόσο υπέφερε ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των χωρών στα επόμενα 3 χρόνια – στα οποία η οικονομία τους κατέρρευσε.

Υπερχρέωση, χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές κρίσεις

Περαιτέρω, στο 50% των περιπτώσεων ακολούθησε μία τραπεζική κρίση – όπου οι κόκκινες τελείες αφορούν την αύξηση των χρεών, με κατάληξη μία τραπεζική κρίση. Οι μπλε τελείες αφορούν την αύξηση των χρεών, η οποία δεν κατέληξε σε τραπεζική κτίση – αλλά σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.

Τυπικά παραδείγματα αυτής της εξέλιξης, με κατάληξη μία τραπεζική κρίση, είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ιρλανδία και η Βρετανία μετά το 2008 – η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία κατά την ασιατική κρίση, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη το 2002, καθώς επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.  

Η Κίνα φαίνεται πως κατευθύνεται σε μία τέτοια κρίση, αλλά υπάρχει ελπίδα, επειδή ο δανεισμός της είναι εσωτερικός – κυρίως από κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες. Όσον αφορά το εξωτερικό χρέος της, είναι λιγότερο από το 20% του ΑΕΠ της –  οπότε δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!