Η μοναρχία της ερήμου – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η μοναρχία της ερήμου

Στο σημείο αυτό οφείλει να κατανοήσει κανείς τη διαφορά μεταξύ του κόστους εξόρυξης πετρελαίου για μία χώρα, καθώς επίσης των τιμών που απαιτούνται για να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, οι οποίες φαίνονται στον κατωτέρω πίνακα – αφού πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά μεγέθη.

.

Χώρα Τιμή πετρελαίου ανά βαρέλι σε $ για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό
Νορβηγία 40
Κουβέιτ 54
Άμπου Ντάμπι 55
Ρωσία 105
Σαουδική Αραβία 106
Νιγηρία 122
Ιράν 131
Αλγερία 131
Βενεζουέλα 160

.

Για παράδειγμα η Νορβηγία, η οποία έχει στηρίξει την οικονομία της σε πολλούς διαφορετικούς πυλώνες (άρθρο), μπορεί να ανταπεξέρχεται με 40 $ το βαρέλι, παρά το ότι το κόστος εξόρυξης υφισταμένων μονάδων είναι στα 36,10 $ (γράφημα) – ενώ η Σαουδική Αραβία, με κόστος εξόρυξης μόλις 9,90 $, χρειάζεται μία τιμή της τάξης των 105 $ ανά βαρέλι, για να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - πετρέλαιο, τιμή ισοσκέλισης

.

Φυσικά η Σαουδική Αραβία αποτελεί υπόδειγμα μίας χώρας, η οποία στις καλές εποχές δημιουργεί χρηματικές ρεζέρβες, για να ανταπεξέρχεται στις κακές. Εν τούτοις, τα συναλλαγματικά της αποθέματα «λειώνουν» με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από αυτά της Ρωσίας, έχοντας μειωθεί το προηγούμενο έτος κατά 100 δις $ (πηγή) – οπότε, από καθαρά μαθηματικής πλευράς, θα χρεοκοπήσει σε έξι περίπου έτη, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν ως έχουν.

Επειδή όμως σύμφωνα με το ΔΝΤ ένα μέρος τους είναι μακροπρόθεσμα τοποθετημένο, η χρεοκοπία θα συμβεί μετά από πέντε χρόνια – ενώ το νόμισμα της χώρας είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, οπότε δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της όπως η Ρωσία, υποτιμώντας το ραγδαία.

Υποθέτουμε βέβαια πως θα το επιχειρήσει, οπότε ίσως υποτιμηθεί όπως το ρούβλι ή το Ρέαλ της Βραζιλίας – αφού για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια άρχισε να κινείται προς τα κάτω.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Πετρέλαιο, Brent, Βραζιλιάνικο ρεαλ, Ρωσικό ρούβλι

.

Συνεχίζοντας, για να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει η Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή της – οπότε να αποδεχθεί πολύ υψηλότερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό της το 2016. Από τη μία πλευρά όμως η αδιάλλακτη στάση της Ρωσίας, όσον αφορά τη μη μείωση της παραγωγής της, ενώ από την άλλη η παγκόσμια ύφεση, την οποία επιβεβαιώνουν πλέον οι πάντες, δεν της εγγυώνται την άνοδο των τιμών, ακόμη και αν μειώσει την παραγωγή της.

Επομένως, θα έπρεπε υιοθετήσει με τη σειρά της μία πολιτική λιτότητας, για να μειώσει τις δαπάνες της κατά 20% του ΑΕΠ, όπως απαιτείται σύμφωνα με το ΔΝΤ – γεγονός που σημαίνει ότι, θα βυθιζόταν σε μία υφεσιακή κρίση, όπως αυτή στην Ελλάδα. Εκτός εάν επέλεγε τελικά τη φυγή προς τα εμπρός, εντείνοντας τις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή – με στόχο αφενός μεν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αφετέρου τον αποπροσανατολισμό των πολιτών της από τα καθημερινά προβλήματα.

.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, φαίνεται πως αυτόν ακριβώς το δρόμο, το μονοπάτι του πολέμου δηλαδή, επέλεξε η μοναρχία της ερήμου, για να εμποδίσει την κατάρρευση της χώρας, η οποία θα την συμπαρέσυρε στην καταστροφή – γεγονός από το οποίο συμπεραίνεται πως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή.

Το σπιράλ του πολέμου θα διευρυνθεί, οι τιμές του πετρελαίου θα ακολουθήσουν κάποια στιγμή ανοδική πορεία (μάλλον θα ξεπεράσουν τα 60 $ εντός του 2016), ενώ κανένας δεν γνωρίζει που θα οδηγηθεί ο πλανήτης – αφού συγκρούονται τόσες πολλές δυνάμεις μεταξύ τους που δεν επιτρέπουν καμία σοβαρή γεωπολιτική πρόβλεψη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!