Ομόλογα υψηλού ρίσκου, επιτόκια και δολάριο – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Ομόλογα υψηλού ρίσκου, επιτόκια και δολάριο

ΕΙΚΟΝΑ---κόσμος,-χρέος,-ΗΠΑ,-ΕΚΤ Ομόλογα υψηλού ρίσκου, επιτόκια και δολάριο

Οι ασυμμετρίες στον πλανήτη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, μετά την τελευταία κρίση – ενώ έχουν δημιουργηθεί βουνά χρεών, τα οποία μάταια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι κεντρικές τράπεζες νομισματικά

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Όσο και να προσπαθούν οι κεντρικές τράπεζες να εξουδετερώσουν τη βόμβα του χρέους, αυξάνοντας συνεχώς τη ρευστότητα στο σύστημα, φουσκώνοντας ξανά και ξανά τη φούσκα δηλαδή, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν – οπότε ο πλανήτης απλά περιμένει τη σταγόνα που θα γεμίσει το ποτήρι ή τη σπίθα που θα προκαλέσει την πυρκαγιά, μη έχοντας καμία επιλογή”.

.

Άρθρο

Στην αμερικανική αγορά των ομολόγων υψηλού ρίσκου και επιτοκίων, κλιμακώνεται η απειλή μίας μεγάλης πυρκαγιάς – η οποία πυροδοτήθηκε από το κραχ των τιμών του πετρελαίου, όπου τα ασφάλιστρα κινδύνου όσον αφορά τα εταιρικά ομόλογα του κλάδου, αυξάνονται σημαντικά από το Φθινόπωρο του 2014.

Αμέσως μετά φαίνεται πως ανησύχησαν τους επενδυτές τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα – τόσο όσον αφορά την κερδοφορία τους, όσο και τη χρηματοδότηση τους. Σήμερα δε συμπεραίνεται πως επικρατεί πανικός, σε ολόκληρη την αγορά των σκουπιδιών (Junk Bond Sector) – γεγονός που τεκμηριώνεται από το γράφημα που ακολουθεί (πηγή: Deutsche Bank).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, κίνδυνοι ανά τομέα

.

Στο γράφημα κατηγοριοποιούνται οι κίνδυνοι ανά τομέα – με την έννοια του μεριδίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα οποία θα μπορούσαν να αθετηθούν οι πληρωμές τους. Κατά την ορολογία του κλάδου, τα δάνεια αυτά ονομάζονται προβληματικά ή επισφαλή (distressed) – γεγονός που γνωρίζουμε από τα αντίστοιχα των τραπεζών στην Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζονται «κόκκινα δάνεια», ενώ θα αναλάβουν την είσπραξη τους ειδικές εταιρείες.

Όπως διαπιστώνεται από τη σημερινή εξέλιξη τους (μπλε στήλη), σε σχέση με αυτή του Νοεμβρίου του 2014 (καφετί), η επιδημία εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρη την αγορά των ομολόγων υψηλού ρίσκου.

Ειδικότερα, έχοντας ξεκινήσει πριν από έναν περίπου χρόνο από τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος ευρίσκεται στην κορυφαία θέση όσον αφορά το ρίσκο (τελευταία στήλη), έχει επεκταθεί σταδιακά σε άλλους σχετικούς τομείς – όπως είναι οι μεταφορές, τα υλικά επεξεργασίας, τα κεφαλαιουχικά αγαθά και οι εμπορικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, το πρόβλημα δεν οριοθετείται στους συγκεκριμένους, σχετικούς με την ενέργεια κλάδους. Αντίθετα, διευρύνεται στο λιανικό εμπόριο, στα ΜΜΕ, στα τυχερά παιχνίδια, στα βασικά καταναλωτικά είδη και στην τεχνολογία – σε τομείς δηλαδή που θα περίμενε κανείς πως δεν θα επηρεάζονταν καθόλου από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Ορισμένοι δε κλάδοι υπέθετε κανείς πως θα κέρδιζαν από αυτές, επειδή οι καταναλωτές θα διέθεταν περισσότερα χρήματα, πληρώνοντας χαμηλότερες τιμές για τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης κοκ. – κάτι που δεν συνέβη, οπότε οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Σύμφωνα τώρα με τους αναλυτές, στην αγορά των Junk Bonds είναι κανείς αντιμέτωπος με ένα πραγματικό λουτρό αίματος – ενώ προκαλεί απορία το γεγονός ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, με βάση τις οποίες καταρρέει η αγορά των επιχειρηματικών δανείων, γίνονται συζητήσεις για αυξήσεις των επιτοκίων (πηγή: F&W).

Οφείλουμε δε να γνωρίζουμε ότι, πολύ συχνά στο παρελθόν, οι εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων υψηλού ρίσκου και επιτοκίων προηγούνταν αυτών στις μετοχές των εταιριών – κάτι που προφανώς θα συνειδητοποιεί η διοικητής της κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α., οπότε θα το λάβει υπ’ όψιν όταν αποφασίσει για τα επιτόκια την ερχόμενη Τετάρτη.

.

Ονομαστικά και πραγματικά επιτόκια

Εν τούτοις, όπως όλα δείχνουν, η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% – ενώ το επόμενο έτος θα ακολουθήσουν ακόμη δύο έως τρεις αυξήσεις, αφού πολλά από τα μέλη της θα ήθελαν να φτάσει στο 1% προς τα τέλη του 2016, παρά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις αναπτυσσόμενες, υπερχρεωμένες σε δολάρια χώρες (άρθρο).

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, επιτόκιαΣύμφωνα όμως με άλλους αναλυτές, οι φόβοι όσον αφορά την άνοδο των επιτοκίων είναι ατεκμηρίωτοι – επειδή, παρά το ότι τα ονομαστικά επιτόκια θα αυξηθούν, τα πραγματικά θα μειωθούν εν πρώτοις. Τα επιτόκια αυτά ήταν για πάρα πολλά χρόνια κάτω από το μηδέν (γράφημα, πράσινη καμπύλη)  – ενώ το 2014 αυξήθηκαν, παραμένοντας για πρώτη φορά θετικά (πηγή: BNP).

Ο στόχος βέβαια της Fed δεν ήταν η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων – αιτιολογούμενη από το ότι, ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά, λόγω της βίαιης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Στους επόμενους όμως μήνες θα εκλείψει το αποπληθωριστικό αυτό σοκ από τις στατιστικές, οπότε ο πληθωρισμός θα αυξηθεί – με μεγαλύτερο ρυθμό από τη σταδιακή άνοδο των επιτοκίων, οπότε τα πραγματικά επιτόκια θα μειωθούν αρχικά, όπως φαίνεται από τη μαύρη καμπύλη στο γράφημα (προβλέψεις της Fed), παραμένοντας σε αρνητικά επίπεδα έως τα μέσα του 2017.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading