ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – The Analyst

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

«Για εκείνο το χρονικό διάστημα που οι Πολίτες φαντάζονται πως έχουν κάτι ακόμη να χάσουν, που νομίζουν ότι μπορούν να επιλέξουν τις κυβερνήσεις τους, που ονειρεύονται ότι λειτουργεί η Δικαιοσύνη, καθώς επίσης οι υπόλοιποι συντελεστές ή θεσμοί της, παραμένουν ήρεμοι – χωρίς να κατανοούν ή να θέλουν να κατανοήσουν ότι, τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, πως πρόκειται για ψευδαισθήσεις, καθώς επίσης πως βιώνουν μία κατ’ επίφαση τάξη».

.

Άρθρο

Τα συντηρητικά κόμματα της συγκυβέρνησης έχασαν 13 μονάδες σε σχέση με το 2011, από το 50,4% των ψήφων στο 36,8% (το πολύ δεξιό PSD, το οποίο όμως ονομάζεται επίσημα Σοσιαλδημοκρατικό, ενώ έχασε το 2% μόνο του, καθώς επίσης το CDS) – ενώ το εναλλακτικό συντηρητικό κόμμα PS που όμως ονομάζεται σοσιαλιστικό κέρδισε 4%, από το 28,1% στο 32,4%.

Οι αριστεροί μαζί με τους πράσινους πήραν το 8,3% των ψήφων, από 7,9% προηγουμένως, ενώ η ριζοσπαστική αριστερά διπλασίασε τη δύναμη της, από το 5,2% στο 10,2% – με το κομμουνιστικό εργατικό κόμμα να παραμένει στάσιμο στο 1,1%.

Μετά από έξι χρόνια λοιπόν που εφαρμόζεται η πολιτική λιτότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Πορτογαλία κυριολεκτικά λεηλατήθηκε (άρθρο), μετανάστευσαν σχεδόν 500.000 άτομα, μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 8%, ο πληθυσμός εξαθλιώθηκε, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων κατακρεουργήθηκαν, το 80% των ψηφοφόρων επέλεξε τα κόμματα που υποστηρίζουν και εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη πολιτική – αποδεικνύοντας πόσο ισχυρή είναι η διεθνής ελίτ που την επιβάλλει. Κάτι ανάλογο βέβαια συνέβη και στην Ελλάδα – μετά την πλήρη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης υπέρ των μνημονίων και τη στήριξη της από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προφανώς λοιπόν ο Marx είχε άδικο, όταν ισχυριζόταν στο μανιφέστο του πως οι προλετάριοι δεν είχαν τίποτα να χάσουν, εκτός από τις αλυσίδες τους, τα δεσμά τους. Αντίθετα, ο Adam Smith είχε απόλυτο δίκιο, όταν έγραφε πως το παλάτι ενός Ευρωπαίου ευγενή δεν είναι τόσο πλουσιότερο από το σπίτι ενός μη σπάταλου ευρωπαίου χωρικού, όσο αυτό πολλών αφρικανών βασιλιάδων, οι οποίοι είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι της ζωής και της ελευθερίας χιλιάδων γυμνών αγρίων.

Φαίνεται δηλαδή πως οι κατώτερες ευρωπαϊκές τάξεις, καθώς επίσης οι μεσαίες, συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τους ανθρώπους του τρίτου κόσμου, οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να εισβάλλουν μαζικά στην Ευρώπη, θεωρούν πως έχουν ακόμη πολλά να χάσουν – εάν δεν υποταχθούν αδιαμαρτύρητα στις ελίτ, καθώς επίσης στην πολιτική που τους επιβάλλει.

Εύλογα λοιπόν δεν αντιδρούν στα συνεχή νέα μέτρα, όπως διαπιστώνεται ιδιαίτερα στην Ελλάδα – η οποία είναι αντιμέτωπη πλέον με μία πραγματική καταιγίδα φόρων που θα σαρώσει στο πέρασμα της μισθούς, σπίτια, εισοδήματα, καθώς επίσης κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία που έμειναν μέχρι στιγμής άθικτα.

Ακούγοντας δε κανείς πως θα μείνουν ανεπηρέαστες οι τράπεζες και οι καταθέσεις, γνωρίζοντας την άθλια οικονομική τους κατάσταση, πραγματικά θλίβεται – αφού δεν χρειάζονται καθόλου οικονομικές γνώσεις για να εξαχθούν λογικά συμπεράσματα.

Κατανοεί βέβαια πως πρόκειται για ευχολόγια, για ευσεβείς πόθους όπως λέγονται – για μία τεχνική δηλαδή που διευκολύνει την επιβίωση των ανθρώπων, χωρίς να τους υποχρεώνει να φανούν θαρραλέοι αντιδρώντας.

Περαιτέρω, το μήνυμα που έστειλε η Πορτογαλία στην Ευρώπη είναι πως οι μικρές σε πληθυσμό χώρες είναι επίσης μικρές πολιτικά, επειδή εθελοτυφλώντας δεν διακρίνουν καμία εναλλακτική δυνατότητα ανάκτησης της ανεξαρτησίας τους από τις μεγάλες –  καθώς επίσης από το χρηματοπιστωτικό τέρας.

Είτε λοιπόν κερδίζουν τις εκλογές αριστερά κόμματα, όπως στην Ελλάδα, είτε δεξιά, όπως στην Πορτογαλία, η σημαντικότερη υπόσχεση που δίνουν στους Πολίτες τους είναι η παραμονή τους στην Ευρωζώνη με κάθε θυσία – όποτε η πιστή τήρηση των όρων που θέτει απολυταρχικά το «ευρωπαϊκό ιερατείο».

Βέβαια, όσο μόνο τα μικρά κράτη συμπεριφέρονται τόσο υποτακτικά και σκύβουν το κεφάλι, η Ευρωζώνη δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα όμως θα αντιδράσουν τα μεγαλύτερα οπότε, εάν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά μεγάλο, το ευρώ θα παταχτεί στα σκουπίδια της ιστορίας – οδηγώντας την ήπειρο μας πολλές δεκαετίες πίσω.