ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

“Τα δύστυχα πρόβατα φοβούνται το λύκο, αλλά πάντοτε ο βοσκός τα πουλάει ή τα οδηγεί στη σφαγή – ενώ πρέπει να είναι κανείς πολύ επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που, έχοντας λερωμένη τη φωλιά τους, αναζητούν στους άλλους το φταίξιμο”

.

Άποψη

Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί με τους πολυεθνικούς ομίλους, όταν υπογραφούν τελικά οι συμφωνίες ΤΤΙΡ και TISA, οι οποίες διατηρούνται μυστικές από τους Ευρωπαίους (άρθρο) – κρίνοντας από το πρόσφατο παράδειγμα της ΙΚΕΑ που, αντί να παρουσιαστεί στην επιτροπή της Κομισιόν, για να απολογηθεί σχετικά με τη νόμιμη φοροδιαφυγή της μέσω του Λουξεμβούργου, κάλεσε τα μέλη του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα ελληνικό εστιατόριο, για να συζητηθεί εκεί το θέμα (πηγή).

Όταν δε διαβάζουμε πως, σύμφωνα με ντοκουμέντα, τα οποία αποκαλύφθηκαν το 2014, η ΙΚΕΑ Λουξεμβούργου πλήρωσε μόλις 48.000 € φόρους, για καθαρά κέρδη ύψους 2.500.000.000 € (0,0019%), ενώ πολλές άλλες εταιρείες στη χώρα που ηγείτο ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν είχαν ανάλογη μεταχείριση (Amazon, Coca Cola, Face Book, Fiat, Google, Barclays κλπ.), δύσκολα μπορούμε να κατηγορήσουμε τους Έλληνες ως φοροφυγάδες ή διεφθαρμένους – όπως επανέλαβε στις Η.Π.Α. και ο σημερινός πρωθυπουργός, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα των προκατόχων του.

Δυστυχώς όμως, οι Έλληνες δεν έχουν ισχυρά λόμπι στις Βρυξέλες, για να μπορούν να χρηματίζουν τους θύτες τους, όπως οι πολυεθνικές – ενώ δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κρίνουν σωστά τα κόμματα που επιλέγουν, φοβούμενοι το λύκο και όχι το βοσκό.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από το ότι, δεν τιμωρούν με την ψήφο τους τις χωρίς αντίκρισμα προεκλογικές υποσχέσεις, τα χιλιάδες ψέματα που τους λέγονται, τα ΟΧΙ που μεταφράζονται ως ΝΑΙ, καθώς επίσης την υπογραφή του, επαχθέστερου και απεχθέστερου όλων των προηγουμένων, τρίτου μνημονίου.

Περαιτέρω, είτε οι Έλληνες αποδέχθηκαν συλλογικά την ήττα της χώρας τους από τη διεφθαρμένη Γερμανία (ανάλυση), είτε απλά έμειναν ικανοποιημένοι από την προσπάθεια του πρωθυπουργού χωρίς να απαιτούν ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα, παρά το ότι κόστισε ένα τεράστιο ποσόν στην ελληνική οικονομία, είμαστε σίγουροι πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη διαφορά του μνημονίου νούμερο τρία, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα – χωρίς να εξαιρούμε αυτούς που έχουν πλέον συνηθίσει να τρέφονται από τα υπολείμματα της εξουσίας (άρθρο), αδιαφορώντας για την πατρίδα τους.

Η διαφορά αυτή δεν έγκειται στους νέους φόρους που έχουν αρχίσει ήδη να επιβάλλονται ακόμη και στην Παιδεία, μέσω των οποίων θα καταστραφεί ολοσχερώς η μεσαία τάξη αλλά, κυρίως, στους νόμους που θα επιβληθούν για την είσπραξη των χρεών – στις κατασχέσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς καμία δικαστική προστασία, καθώς επίσης με τη βοήθεια ξένων αρπακτικών, στους αθρόους πλειστηριασμούς, στις φυλακίσεις κοκ.

Με δεδομένο δε το ότι, οι Έλληνες οφείλουν στις υπό ξένη ιδιοκτησία τράπεζες πάνω από 100 δις €, με τις εγγυήσεις τους (ακίνητα, επιχειρήσεις κλπ.) να έχουν χάσει τουλάχιστον το 50% της τιμής τους, καθώς επίσης ένα αντίστοιχα υπέρογκο ποσόν στο δημόσιο, θα δρομολογηθεί η μεταφορά των περιουσιακών τους στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές σε ξένους ιδιοκτήτες, σε χρόνο μηδέν – κάτι που φυσικά θα συμβεί και με τη δημόσια περιουσία, κρίνοντας από την «προίκα» του ΤΑΙΠΕΔ η οποία, παρά το ότι αξιολογήθηκε από το ίδιο το ΔΝΤ στα 300 δις € το 2010 (πηγή), τιμολογείται σήμερα στα 50 δις €, μαζί όμως με τα τυχόν ενεργειακά αποθέματα της χώρας μας.

Βέβαια, ορισμένοι ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε, εκβιαζόμενη τελικά να υπογράψει ένα μνημόνιο παρά τη θέληση της. Ξεχνούν όμως πως η ίδια προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές στα τέλη του 2014, ότι κανένας δεν την υποχρέωσε να κυβερνήσει την Ελλάδα, ενώ αυτή  ισχυριζόταν πως είχε τη δυνατότητα να τα καταφέρει, καλύτερα από όλες τις προηγούμενες – καταλήγοντας να μας καταδικάσει στο διηνεκές.

Δεν φανταζόταν δε κανείς ότι θα έκλεινε τις τράπεζες, πως θα βύθιζε ξανά την Ελλάδα στην ύφεση ή ότι θα ευχαριστούσε τόσες πολλές φορές τις Η.Π.Α. σήμερα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της – πόσο μάλλον πως θα χρησιμοποιούταν ως ο ιδανικός Δούρειος Ίππος για την επιβολή ενός επαχθέστατου μνημονίου από τα αριστερά, αφού τα προηγούμενα δεν μπόρεσαν να προωθηθούν από τα δεξιά σε όλη τους την έκταση. Βέβαια, ακριβώς επειδή αντιδρούσε η ίδια, για να υπεξαιρέσει τη νομή της εξουσίας – όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων.

Ολοκληρώνοντας, δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως στην καθιερωμένη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με την οικονομική, απλά θα αλλάξουν τα πρόσωπα  – ελπίζοντας επί πλέον πως οι προβλέψεις μας για το μέλλον δεν θα επαληθευθούν αυτή τη φορά. Θεωρούμε όμως πως δεν θα ήταν λάθος να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, αφού δυστυχώς δεν φαίνεται να διδαχθήκαμε τίποτα από τα σφάλματα του παρελθόντος – γεγονός που συνήθως πληρώνεται ακριβά.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!