Η εμπειρία της Ισλανδίας (α) – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η εμπειρία της Ισλανδίας (α)

ΕΙΚΟΝΑ---Ευρώ Η εμπειρία της Ισλανδίας (α)

Οφείλει να ερευνηθεί εάν είναι δυνατή μία ζωή χωρίς ευρώ, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα – οι οποίες βιώνουν μία οδυνηρή κρίση που μάλλον δεν θα τελειώσει ποτέ, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα, χωρίς να μειωθεί το χρέος τους

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να εμποδίσει την κατάρρευση μίας χώρας της Ευρωζώνης, καθώς επίσης την τελική της έξοδο από τη γερμανική νομισματική ένωση, όταν προσβληθεί από μία οικονομική κρίση – γεγονός που τεκμηριώθηκε ήδη από το 1992, όπου η Βρετανία και η Ιταλία εγκατέλειψαν τον πολύ πιο ήπιο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ θα αποδειχθεί ξανά σήμερα από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία κοκ”.

.

Ανάλυση

Προφανώς στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα, ούτε αποφύγαμε την καταναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη, ελεγχόμενη ή μη – γεγονός που συμπεραίνεται από το ότι, μας έχει επιβληθεί ένα τρίτο καταστροφικό μνημόνιο λιτότητας, χωρίς διαγραφή χρέους και αναπτυξιακά μέτρα. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα από την πιστή εφαρμογή του, αφού το υπογράψαμε, αδυνατώντας να χρηματοδοτηθούμε από τις αγορές – ενώ παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη γνωστή τριπλή παγίδα (ανάλυση).

Εάν πιστεύει κανείς δε πως μπορούμε να επιλύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, την ανεργία, μέσω της διεξαγωγής επενδύσεων, χωρίς τη βοήθεια μίας αυξημένης ζήτησης, για την οποία ασφαλώς δεν υπάρχουν προοπτικές

(α)  ούτε στο εσωτερικό, λόγω της μείωσης μισθών και εισοδημάτων, καθώς επίσης της αυξημένης φορολογίας – που όμως δεν θα εισπράττεται πλέον, εξαιτίας της μηδενικής σχεδόν φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων, καθώς επίσης της αυξημένης φοροδιαφυγής που προκαλούν οι υπερβολικοί φόροι (ΑΕΠ = κατανάλωση + φόροι + αποταμιεύσεις ή/και ΑΕΠ = κατανάλωση + ιδιωτικές επενδύσεις + δημόσιες δαπάνες + εξαγωγές – εισαγωγές),

(β)  ούτε εντός της νομισματικής ένωσης (εξαγωγές) αφού συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση, με πληθωρισμό μόλις 0,1% και με μέση ανεργία 11%, παρά τα πακέτα της ΕΚΤ – ενώ πολλές άλλες χώρες επιδιώκουν το ίδιο, την αύξηση της ζήτησης δηλαδή εις βάρος των άλλων,

(γ)  ούτε στον υπόλοιπο πλανήτη, ο οποίος απειλείται από μία επόμενη, πολύ μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, συγκριτικά με αυτήν του 2008 (άρθρο) – ενώ μαίνεται ένας νομισματικός πόλεμος τεραστίων διαστάσεων,

τότε πρέπει να είναι ουτοπικά αισιόδοξος – πιστεύοντας σε ένα θαύμα, το οποίο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με κάποιον επιστημονικό ή, έστω, λογικό τρόπο. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα δεν έχει κανένα νομισματικό όπλο στη διάθεση της, ενώ δεν της επιτρέπεται η αναπλήρωση της τεράστιας αυτής έλλειψης με δημοσιονομικά μέτρα – πιθανολογούμε επειδή έχει χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη των δανειστών της, υπογράφοντας μη εφαρμόσιμα μνημόνια, καθώς επίσης αρνούμενη διαχρονικά να τηρήσει τα υπεσχημένα.

Στα πλαίσια αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε βιώσιμες λύσεις, παράλληλα με την έγκαιρη προετοιμασία μας για ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, το οποίο θα μπορούσε να συμβεί είτε το θέλουμε, είτε όχι: για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σεισμικές δονήσεις τρομακτικών διαστάσεων στη χώρα μας, σε μία εποχή που ο παραγωγικός της ιστός είναι εντελώς κατεστραμμένος, ενώ είναι αθεράπευτα υπερχρεωμένος τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός της τομέας.

.

Τα προβλήματα της Ευρωζώνης

Ξεκινώντας τώρα από τα εγγενή, μεγάλα ελαττώματα του ευρώ, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε την τοποθέτηση ενός Βρετανού από τη δεκαετία του 1990 (W. Godley), σύμφωνα με τον οποίο τα εξής:

Όταν μία χώρα ή μία νομισματική περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος της, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι αποδέκτης σε ένα δημοσιονομικό σύστημα, εντός του οποίου συμψηφίζονται τα πλεονάσματα του ενός με τα ελλείμματα του άλλου (όπως συμβαίνει μέσα στη Γερμανία, με τα ομοσπονδιακά κρατίδια), τότε δεν υπάρχει δυστυχώς τίποτα που να μπορεί να σταματήσει μία αυτοτροφοδοτούμενη, θανατηφόρα διαδικασία – η μοναδική εναλλακτική λύση της οποίας είναι η μαζική μετανάστευση, για να αποφευχθεί η φτώχεια και ο θάνατος από την πείνα“.

Εκείνη την εποχή βέβαια δεν μπορούσε να προβλεφθεί πως η πολιτική λιτότητας θα επιτάχυνε την πορεία προς τη διάλυση της Ευρωζώνης – η οποία φαίνεται σήμερα αναπόφευκτη, εάν δεν ακολουθήσει η δημοσιονομική και πολιτική της ένωση. Η εξέλιξη δε αυτή ήταν αναμενόμενη, γνωστή σε όλους τους οικονομολόγους (ανάλυση) – ενώ ξεκίνησε από την Ελλάδα, μέσω της οποίας ήλθε στην επιφάνεια η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, με υπαιτιότητα της Γερμανίας και της ΕΚΤ (άρθρο), καταλήγοντας στη σημερινή ευρωπαϊκή τραγωδία.

Περαιτέρω, η Ευρωζώνη είναι πλέον σε πολύ κακή κατάσταση – αφού η νομισματική κυκλοφορία υποφέρει, ο ιδιωτικός τομέας δεν αυξάνει την κατανάλωση ή τις επενδύσεις του, ενώ οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των χωρών περιορίζουν συνεχώς τις δαπάνες τους. Μόνο οι εξαγωγές συμβάλλουν πια στην ανάπτυξη, οφειλόμενες κυρίως στην υποτίμηση του ευρώ μέσω του προγράμματος ποσοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ – κάτι που όμως δεν είναι σε θέση να επιτύχει το ρυθμό ανάπτυξης που χρειάζεται, για να μειωθεί η ανεργία.

Η πολιτική βέβαια αυτή δεν λειτουργεί, όταν πολλές χώρες μαζί επιδιώκουν την επίλυση των προβλημάτων τους μέσω των εξαγωγών. Αντίθετα, οδηγεί σε επικίνδυνα καταστροφικούς νομισματικούς πολέμους (ανάλυση), επειδή δεν προάγει την παγκόσμια οικονομία – λόγω του ότι ο ένας κερδίζει εις βάρος του άλλου.

Με απλά λόγια, οι εξαγωγές της μίας χώρας είναι οι εισαγωγές της άλλης – οι οποίες «εκτοπίζουν» την εγχώρια παραγωγή, οδηγώντας παράλληλα σε μεγάλα ελλείμματα των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών, οπότε στην υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα (κατ’ επέκταση, του δημοσίου).

Μεταξύ άλλων εισήλθε πρόσφατα η Κίνα στο νομισματικό πόλεμο, υποτιμώντας το νόμισμα της, έτσι ώστε να μειώσει τις τιμές των προϊόντων της που αυξήθηκαν μετά την ισχυρή άνοδο των μισθών των εργαζομένων της – με αποτέλεσμα να χαθεί το συγκεκριμένο «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» της Ευρώπης, στην οποία οι μισθοί είχαν μία σχετικά ανάλογη εξέλιξη μετά το 2005 (γράφημα).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Κίνα, Ευρωζώνη, μισθοί

.

Συνεχίζοντας, εάν έχει δίκιο ο Βρετανός ισχυριζόμενος πως η μετανάστευση είναι η μοναδική εναλλακτική λύση για τους Έλληνες, έτσι ώστε να αποφύγουν τη φτώχεια και να μην λιμοκτονήσουν, καθώς επίσης για τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, αναρωτιέται εύλογα κανείς γιατί να παραμείνουν μέλη της – υπενθυμίζοντας πως για την οικονομία δεν υπάρχουν ταμπού, όπως συμβαίνει με την πολιτική, ενώ τα συμπεράσματα της βασίζονται σε ρεαλιστικά νούμερα, τα οποία συνήθως δεν αμφισβητούνται.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία οφείλει να ερευνήσει εάν είναι δυνατή μία ζωή χωρίς ευρώ – ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες βιώνουν μία οδυνηρή κρίση που δεν φαίνεται πως θα τελειώσει ποτέ, ενώ κινδυνεύει να χάσει ολόκληρη την ιδιωτική και δημόσια περιουσία της, χωρίς να μειωθεί το χρέος ή να επιλυθούν τα βασικά της προβλήματα (ύφεση, ανεργία, αναβίωση του παραγωγικού ιστού).

Πόσο μάλλον όταν εκείνα τα κράτη που ανήκουν στην ΕΕ αλλά δεν υιοθέτησαν το ευρώ, φαίνεται πως έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα την οικονομική κρίση, συγκριτικά με τις χώρες της Ευρωζώνης – όπως η Δανία (ανεργία 6%, πληθωρισμός 0,5% στα μέσα του 2015), η Σουηδία (7,6% – 0,8%), η Πολωνία (7,7% – 0,5%), η Τσεχία (4,9% – 0,4%), η Βρετανία (5,6% – 0,1%) κοκ. Ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα (ανεργία 26% – αποπληθωρισμός -1,3%) ή με την Ισπανία (22,5% – 0%) – με χώρες πάμπλουτες δηλαδή, οι οποίες όμως κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοκληρωτικά.

Στα πλαίσια αυτά, είναι σκόπιμη η αναφορά στην επώδυνη εμπειρία της Ισλανδίας – η οποία αντιμετώπισε μία εξαιρετικά μεγάλη κρίση το 2008, ενώ δεν είναι μέλος της νομισματικής ένωσης (πηγή: D. Ehnts).

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.