ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ – The Analyst

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

33 total views, 2 views today

Οι δανειστές, έτσι όπως θέλει να κρύβεται η κυβέρνηση της Γερμανίας όταν σχεδιάζει να επιβάλλει κάτι στην Ελλάδα, ισχυρίζονται πως οι εισοδηματικές ανισότητες στη χώρα μας είναι τεράστιες – πως βασιλεύει μία μικρή, πάμπλουτη ολιγαρχία που απομυζεί την πλειοψηφία, φοροδιαφεύγει ασύστολα και κερδίζει ασύλληπτα ποσά.

Η αλήθεια όμως, έτσι όπως αυτή τεκμηριώνεται από τις δικές τους οικονομικές μελέτες, εν προκειμένω από το ινστιτούτο του Βερολίνου (DIW, πηγή έρευνας), είναι εντελώς διαφορετική – αφού οι εισοδηματικές ανισότητες στην υπερήφανη για τη δικαιοσύνη του συστήματος της Γερμανία, είναι κατά πολύ υψηλότερες, οπότε βασιλεύει η κοινωνική αδικία.

Ειδικότερα, από το πρώτο γράφημα που ακολουθεί, διαπιστώνεται πως από τις τέσσερις χώρες που ερευνήθηκαν (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα), ο μεγαλύτερος πλούτος στη Γερμανία συγκεντρώνεται στα χέρια του 10% – των λίγων και ισχυρών δηλαδή που κατέχουν το 63,7% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Ακολουθεί το 10% των Γάλλων με 51,7% της συνολικής περιουσίας, το 10% των Ισπανών με 44,4% ενώ τελευταίο είναι το 10% των Ελλήνων με 40,9%.

.

55

.

Περαιτέρω, στο 1% των Γερμανών ανήκει το 32,7% των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, ακολουθούμενο από το 1% των Γάλλων (21%), το 1% των Ισπανών (16,7%), καθώς επίσης το 1% των Ελλήνων (11,7%).

Τέλος, το 0,01% των Γερμανών κατέχει το 17,3%, το 0,01% των Γάλλων το 10,2%, των Ισπανών το 8% και των Ελλήνων μόλις το 4,7%. Σε όλες τις περιπτώσεις λοιπόν πρώτη στις εισοδηματικές ανισότητες είναι η Γερμανία και τελευταία η Ελλάδα.

Αυτό που όμως εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ του ανώτατου 10% και του κατώτερου 50% (γράφημα που ακολουθεί) – όπου το 10% των Γερμανών κατέχει το 63,7% των περιουσιακών στοιχείων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων είναι 40,9%. Το κατώτερο 50% όμως των Γερμανών κατέχει μόλις το 2,5% των περιουσιακών στοιχείων της χώρας – ενώ το ποσοστό στην Ελλάδα είναι πενταπλάσιο (12,1%).

.

56

.

Η χώρα λοιπόν που θέλει να θεωρείται υπόδειγμα στην Ευρώπη, όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, είναι με απόσταση η χειρότερη όλων – οπότε πολύ δύσκολα μπορεί να πείσει πως έχει υιοθετήσει το καλύτερο οικονομικό σύστημα, ενώ όλες οι άλλες οφείλουν να τη μιμηθούν.