ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Οι δανειστές, έτσι όπως θέλει να κρύβεται η κυβέρνηση της Γερμανίας όταν σχεδιάζει να επιβάλλει κάτι στην Ελλάδα, ισχυρίζονται πως οι εισοδηματικές ανισότητες στη χώρα μας είναι τεράστιες – πως βασιλεύει μία μικρή, πάμπλουτη ολιγαρχία που απομυζεί την πλειοψηφία, φοροδιαφεύγει ασύστολα και κερδίζει ασύλληπτα ποσά.

Η αλήθεια όμως, έτσι όπως αυτή τεκμηριώνεται από τις δικές τους οικονομικές μελέτες, εν προκειμένω από το ινστιτούτο του Βερολίνου (DIW, πηγή έρευνας), είναι εντελώς διαφορετική – αφού οι εισοδηματικές ανισότητες στην υπερήφανη για τη δικαιοσύνη του συστήματος της Γερμανία, είναι κατά πολύ υψηλότερες, οπότε βασιλεύει η κοινωνική αδικία.

Ειδικότερα, από το πρώτο γράφημα που ακολουθεί, διαπιστώνεται πως από τις τέσσερις χώρες που ερευνήθηκαν (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα), ο μεγαλύτερος πλούτος στη Γερμανία συγκεντρώνεται στα χέρια του 10% – των λίγων και ισχυρών δηλαδή που κατέχουν το 63,7% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Ακολουθεί το 10% των Γάλλων με 51,7% της συνολικής περιουσίας, το 10% των Ισπανών με 44,4% ενώ τελευταίο είναι το 10% των Ελλήνων με 40,9%.

.

55

.

Περαιτέρω, στο 1% των Γερμανών ανήκει το 32,7% των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, ακολουθούμενο από το 1% των Γάλλων (21%), το 1% των Ισπανών (16,7%), καθώς επίσης το 1% των Ελλήνων (11,7%).

Τέλος, το 0,01% των Γερμανών κατέχει το 17,3%, το 0,01% των Γάλλων το 10,2%, των Ισπανών το 8% και των Ελλήνων μόλις το 4,7%. Σε όλες τις περιπτώσεις λοιπόν πρώτη στις εισοδηματικές ανισότητες είναι η Γερμανία και τελευταία η Ελλάδα.

Αυτό που όμως εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ του ανώτατου 10% και του κατώτερου 50% (γράφημα που ακολουθεί) – όπου το 10% των Γερμανών κατέχει το 63,7% των περιουσιακών στοιχείων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων είναι 40,9%. Το κατώτερο 50% όμως των Γερμανών κατέχει μόλις το 2,5% των περιουσιακών στοιχείων της χώρας – ενώ το ποσοστό στην Ελλάδα είναι πενταπλάσιο (12,1%).

.

56

.

Η χώρα λοιπόν που θέλει να θεωρείται υπόδειγμα στην Ευρώπη, όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, είναι με απόσταση η χειρότερη όλων – οπότε πολύ δύσκολα μπορεί να πείσει πως έχει υιοθετήσει το καλύτερο οικονομικό σύστημα, ενώ όλες οι άλλες οφείλουν να τη μιμηθούν.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!