ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ – The Analyst

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, της Ευρώπης και του πλανήτη έχουν δήθεν ξεπεράσει τα οικονομικά τους προβλήματα – με εξαίρεση την Ελλάδα, η οποία δεν έχει καμία ελπίδα να ξεφύγει από την κρίση!

Την ίδια στιγμή της επιβάλλεται το ίδιο πρόγραμμα λιτότητας, παρά το ότι έχουν αποδεχθεί την πλήρη αποτυχία των προηγουμένων οι πάντες – από το ΔΝΤ (ανάλυση), μέχρι όλα τα οικονομικά ινστιτούτα και τους διεθνείς οικονομολόγους.

Η κυβέρνηση της διαλύεται, ο πρωθυπουργός έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία του μετά τον άνευ όρων συμβιβασμό του, αντιπολίτευση δεν υπάρχει, ενώ η μοναδική λύση που έχει πια στη διάθεση της η Ελλάδα, η διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους της με την ταυτόχρονη υιοθέτηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, δεν συζητείται καθόλου.

Εύλογα λοιπόν συμπεραίνει κανείς πως το ζητούμενο δεν είναι η διάσωση της αλλά, αντίθετα, η παραμονή της στο βαλτώδες έδαφος που έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια, με στόχο την απόκρυψη των προβλημάτων όλων των υπολοίπων κρατών – καθώς επίσης την ανάδειξη της Γερμανίας στον απολυταρχικό ηγεμόνα μίας Ευρώπης που θα συνεχίσει να απομυζεί ανενόχλητη.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε παρά να χαμογελάσουμε ακούγοντας από τα διεθνή ΜΜΕ πως η Ισπανία αναπτύσσεται με ρυθμό 1% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, συγκριτικά με το πρώτο – όταν την ίδια στιγμή η βιομηχανική της παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και της ενέργειας είναι βυθισμένη σε τρομακτικά επίπεδα, συγκριτικά με το 2007 (γράφημα).

.

338

Επεξήγηση γραφήματος: Παραγωγή στη βιομηχανία και στις κατασκευές στην Ισπανία – Βιομηχανία επεξεργασίας (πράσινη καμπύλη), Παραγωγική βιομηχανία συνολικά (κόκκινη καμπύλη), Κατασκευές (μπλε καμπύλη).

.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη Σουηδία, η οποία ανακοινώνει θετικά οικονομικά μεγέθη που όμως αδυνατεί να ανακαλύψει κανείς από τις στατιστικές – όπως διαπιστώνεται τόσο για τη Φιλανδία, όσο και για τη Νορβηγία, η οποία δεν μπορεί παρά να πλήττεται σοβαρά από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

.

339

Επεξήγηση γραφήματος: Βιομηχανική παραγωγή στη Βόρεια Ευρώπη (Δανία (κόκκινη καμπύλη), Φιλανδία (κίτρινη), Σουηδία (μπλε), Νορβηγία (πράσινη).

.

Φαίνεται λοιπόν πως ο πλανήτης κινδυνεύει μόνο από την Ελλάδα, παρά το ότι αντιπροσωπεύει μόλις το 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης ή το 0,00.. παγκοσμίως – οπότε δίκαια επικεντρώνονται τα φώτα της δημοσιότητας στα προβλήματα της. Εάν αυτό αλήθεια δεν είναι χειραγώγηση, τότε αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε τον όρο – όσο καλή θέληση και αν έχουμε.