ΝΟΜΙΣΜΑ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΝΟΜΙΣΜΑ

Όταν κανείς πετάει με ένα αεροπλάνο γεμάτο βλάβες, μέσα σε μία καταιγίδα, καθώς επίσης με απελπιστικά ερασιτέχνες πιλότους, δεν επιλέγει να αλλάξει στον αέρα τα καύσιμα στις δεξαμενές – προτιμώντας να το επιχειρήσει, εάν, αφού καταφέρει να προσγειωθεί“.

.

Άποψη

Ασφαλώς έχουν δίκιο αυτοί που τάσσονται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, αφενός μεν για πατριωτικούς λόγους, αφετέρου για να μην παραμείνει η Ελλάδα προτεκτοράτο της Γερμανίας – σε καμία περίπτωση βέβαια όσοι το επιδιώκουν σκόπιμα, με στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία κομμουνιστική, κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία, με κλειστά σύνορα και απομονωμένη από ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη (άρθρο).

Προφανώς όμως δεν κατανοούν πως θα επρόκειτο για μία νέα δραχμή, η οποία δεν θα είχε καμία σχέση με την προηγούμενη, ότι οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά αντίξοες, όσον αφορά ένα τέτοιο εγχείρημα, πως απαιτείται μία μεγάλη προετοιμασία, ότι οι τράπεζες είναι σχεδόν χρεοκοπημένες, πως δεν υπάρχουν συναλλαγματικά αποθέματα, καθώς επίσης ότι δεν θα στηριζόταν από κάποια μεγάλη κεντρική τράπεζα (ανάλυση) – ενώ το εξωτερικό χρέος της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι τόσο υψηλό (γράφημα), ώστε να μην το επιτρέπει (ουσιαστικά δεν έπρεπε να υπερβαίνει το 50% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα ξεπερνάει το 200%).

.

280

.

Φυσικά οι υποστηρικτές της δραχμής συνδέουν την υιοθέτηση της με την αθέτηση πληρωμών – με τη χρεοκοπία δηλαδή της πατρίδας μας, θεωρώντας πως είναι μία εύκολη διαδικασία. Η κοινή λογική όμως μας λέει ότι, εάν η στάση πληρωμών ήταν πράγματι εφικτή, τότε θα έκαναν χρήση της όλες οι υπερχρεωμένες χώρες – όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία κοκ.

Το ίδιο συμβαίνει και με το χαρακτηρισμό του χρέους μας ως «επαχθές» – με την έννοια ότι, πολλές άλλες χώρες θα μπορούσαν να ισχυρισθούν το ίδιο, αφού προφανώς δεν θα ίσχυε μόνο για την Ελλάδα, εκτός του ότι δυστυχώς δεν συνάδεται (ανάλυση). Ως εκ τούτου, όσο και αν επικαλείται κανείς διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες, πρόκειται για ουτοπικές ελπίδες, οι οποίες δεν μας οδηγούν πουθενά – εάν θέλει βέβαια κανείς να είναι ρεαλιστής.

Στα πλαίσια αυτά, οι συζητήσεις γύρω από το θέμα της δραχμής είναι εξαιρετικά επικίνδυνες – επειδή προσφέρουν το απαιτούμενο «ηθικό έρεισμα» στη Γερμανία για να μας απομακρύνει από την Ευρωζώνη, καθώς επίσης για να δημιουργήσει ένα «παράδειγμα προς αποφυγή», ικανό να τρομοκρατεί στο διηνεκές όλες της άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης.

Με δεδομένο δε το ότι, οι εισοδηματικές τάξεις που θα πλήρωναν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού θα ήταν τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, λόγω του νομοτελειακού υπερπληθωρισμού που θα ξεσπούσε τα πρώτα τουλάχιστον έτη, τα σχέδια της Γερμανίας θα πραγματοποιούνταν χωρίς κανένα πρόβλημα – εις βάρος δυστυχώς ξανά της εθνικής μας κυριαρχίας, αφού τότε τίποτα δεν θα την εμπόδιζε να εξαγοράσει τα πάντα, σε εξευτελιστικές τιμές.

Περαιτέρω, ασφαλώς δεν θέλουν το κακό της χώρας τους ή των συμπατριωτών τους όσοι τοποθετούνται υπέρ της δραχμής, ενώ είναι ορθολογικές οι αναφορές τους στη μεγάλη σημασία της νομισματικής κυριαρχίας για μία χώρα – πολύ σωστά δε, η Ελλάδα δεν έπρεπε να επιλέξει την υιοθέτηση του ευρώ (ανάλυση), κάτι που σίγουρα θα αποφευχθεί στο μέλλον από πολλά άλλα κράτη.

Εν τούτοις, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό να επιδιώκει κανείς την ανάκτηση του νομίσματος του υπερχρεωμένος, χωρίς καμία προηγούμενη ιστορική εμπειρία – να επιλέξει δηλαδή τα αχαρτογράφητα νερά, χωρίς καμία απολύτως πυξίδα. Πόσο μάλλον όταν θα απαιτούταν μία εξαιρετικά ικανή κυβέρνηση, την οποία ασφαλώς δεν διαθέτει το ελληνικό πολιτικό στερέωμα, καθώς επίσης μία αντίστοιχα ισχυρή κεντρική τράπεζα – κάτι που δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς πως έχουμε, ενώ δυστυχώς ανήκει μόλις κατά 6% στο δημόσιο (άρθρο).

Τέλος, οφείλει κανείς να σκεφθεί επίσης τους λόγους, για τους οποίους οι αγγλοσάξονες νεοφιλελεύθεροι (ΜΜΕ, διεθνείς οικονομολόγοι, επενδυτές) προτείνουν σταθερά την υιοθέτηση της δραχμής – επί πλέον, γιατί οι Η.Π.Α. φαίνεται να προωθούν την άνθηση των αριστερών κινημάτων στον ευρωπαϊκό Νότο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την υποκειμενική μας άποψη, ενώ δεν θέλουμε να πείσουμε κανέναν – πιστεύοντας πως οι Έλληνες είναι αρκετά ώριμοι, για να γνωρίζουν ποιά είναι τα συμφέροντα τους. Λόγω της κρίσης δε έχουν αποκτήσει αρκετές γνώσεις σε οικονομικά θέματα – όπως ακριβώς αυτός που πάσχει από μία ασθένεια, οπότε υποχρεώνεται να γνωρίζει πολύ περισσότερα πράγματα για τη νόσο του, από οποιονδήποτε άλλο.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!