Το υποσύνδρομο της Αθήνας – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το υποσύνδρομο της Αθήνας

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες).

Παρατηρείται κλίμα ανεξήγητης – λογικά ! – συμπάθειας στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, με βασικό χαρακτηριστικό την διάχυτη ανοχή στις καταφανώς τεράστιες πολιτικές ευθύνες του. Την αξιοπερίεργη αυτή στάση αποδίδω θεωρητικά ως δευτερογενές φαινόμενο, στα πλαίσια του επιστημονικά μελετημένου «σύνδρομου της Στοκχόλμης».

Στο σύνδρομο – εν ολίγοις – είχαμε αξιοπερίεργα αισθήματα έντονης συμπάθειας από τους ομήρους προς τους ένοπλους απαγωγείς τους. Στο υποσύνδρομο – στο ίδιο πνεύμα εγκλωβισμού – έχουμε αξιοπερίεργα αισθήματα συμπάθειας από τους ομήρους προς τον αρχηγό της αποτυχημένης απόπειρας απόδρασης.

Να τα πάρουμε από την αρχή;

.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

  • Γεγονότα

Το φθινόπωρο του ’14, ο περί ου πρωτοστάτησε στην απόφαση για μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής, αν και αργότερα δεν είχε πρόβλημα να προτείνει έναν κοινής αποδοχής Πρόεδρο, από την άλλη πλευρά.

Σκοπός του ήταν ρητώς η πρόκληση εκλογών, η αλλαγή κυβέρνησης και η δυναμική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Υποσχέθηκε χαρακτηριστικά «θα σκίσω το μνημόνιο».

Αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιανουάριο του ’15, ξεκίνησε μία πράγματι σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία έθετε την άλλη πλευρά υπό πραγματικές συνθήκες εκβιασμού. Αποκαλυπτόταν ότι οι εταίροι είχαν και οι ίδιοι πρόβλημα με την ρήξη.

Κάπως έτσι, η διαπραγμάτευση σκλήραινε όλο και περισσότερο.

Η επόμενη μεγάλη απόφασή του ήταν στα τέλη Ιουνίου, όταν πήρε την πρωτοβουλία για την προκήρυξη δημοψηφίσματος για την 5η Ιουλίου. Αμέσως πυροδοτήθηκε από την «ευρωπαϊκή» αντιπολίτευση κλίμα ακραίας αντιπαράθεσης, που οδήγησε σε έφοδο πανικόβλητων στα ΑΤΜ των τραπεζών και τελικά σε παρατεταμένο κλείσιμο των ίδιων των τραπεζών.

Το ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών πήρε 61,3%, αλλά παραδόξως οδήγησε τον περί ου σε άμεση αναδίπλωση. Και, μετά από μία ακόμη βδομάδα δοκιμασίας των νεύρων όλων μας, έφθασε στην πλήρη συνθηκολόγηση.

Η τελική συμφωνία ήταν χειρότερη από ό,τι είχε μέχρι τότε απορριφθεί από ελληνικής πλευράς.

  • Απορία

Όταν ο ψυχρός απολογισμός ενός πολιτικού εγχειρήματος διαπραγμάτευσης είναι εν τέλει τεράστιες απώλειες και χειρότερη συμφωνία, πώς είναι δυνατόν ο πρωταίτιος όχι μόνο να μην έχει εκτελεσθεί με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά να βλέπει την δημοτικότητά του να απογειώνεται;

  • Απολογία

Την Τρίτη 14 Ιουλίου έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ με βασικό άξονα την δήλωση «Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου». Και η λέξη «δραπετεύσω» ήταν κρίσιμη – θα δούμε γιατί.

«Υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου ενός λαού» συμπλήρωσε, ενώ περιέγραφε γλαφυρά την «εκδικητική στάση των εταίρων μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος» και τα επί μέρους στοιχεία αυτής της εκδικητικής στάσης, ιδίως στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

Προσωπικά μου φθάνουν οι κατηγορηματικές αναρτήσεις δύο συγκεκριμένων fb-φιλενάδων μου για να πεισθώ ότι κέρδισε τις εντυπώσεις, και δη έντονες. Έτερον-εκάτερον η προσωπική μου γνώμη.

  • Παρατηρήσεις

Ο περί ου αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να μιλήσει ευθέως για μερικά ζητήματα που θα τον δυσκόλευαν. Ενδεικτικά:

Πρώτον, δεν λέει το για ΤΙ πράγμα ακριβώς αναλαμβάνει ευθύνες. Θεωρητικά η γενική διατύπωση περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα που απαρίθμησα παραπάνω. Αλλά η γενικολογία κρύβει αρκούντως το μέγεθος της ζημιάς για την οποία αναλαμβάνει – ευθαρσώς κατά τα άλλα – την πολιτική ευθύνη.

Δεν έχει συνείδηση άραγε της καταστροφής ; Αναλαμβάνει ευθύνες αλλά για ποιες συνέπειες;

Δεύτερον, δεν λέει για ΤΙ πράγμα ακριβώς δεν ήταν προετοιμασμένος και γιατί. Το κλίμα ωμών εκβιασμών δεν άρχισε με την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Είναι οφθαλμοφανής ανευθυνότητα να τα βάζεις με Γερμανούς και να περιμένεις να μην προχωρήσουν στον πιο ωμό εκβιασμό, προτιμώντας μάλιστα να ηττηθούν. Και αυτό ΩΦΕΙΛΕ να το είχε προεκτιμήσει, τουλάχιστον από την ώρα που έπαιρνε την απόφαση για δημοψήφισμα. Χωρίς αυτή την προετοιμασία απέναντι στον απώτατο γερμανικό εκβιασμό, πήγαινε κατά το κοινώς λεγόμενο «γυμνός στ’ αγγούρια».

Τρίτον, ούτε στην συνέντευξη μας διαφωτίζει για το ΠΩΣ θα μας επιβαλλόταν εκβιαστικά το διαβόητο Grexit. Τυπικά, εξ όσων γνωρίζω, μόνον με την θέλησή μας γίνεται να φύγουμε. Θα μας έκαναν να το θέλουμε; Κι αν ναι, πώς;

Τέταρτον, παραλείπει με ιδιαίτερη επιμέλεια να αναφερθεί στις εμφανείς ενέργειες δολιοφθοράς των ενεργειών του από πλευράς των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Παρότι μάλιστα εμφανώς πανηγύρισαν για την ολοσχερή ήττα του. Σε επόμενη φάση, ευθετότερη, η ΝΔ ιδίως, δεν θα μπορεί να μιλήσει θρασύτατα για δικαίωσή της στις προειδοποιήσεις της για τον «εθνικό κίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ»;

  • Η κρίσιμη λεπτομέρεια

Το βράδυ του δημοψηφίσματος, η αντίδρασή του στον θρίαμβο του 61,3% ΟΧΙ ήταν μία στροφή 180 μοιρών. Ζήτησε την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκη και δρομολόγησε άμεσα συναινετικές διαδικασίες, προκαλώντας σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είχε ήδη μεσολαβήσει η άμεση αποχώρηση του Αντ.Σαμαρά από την αρχηγία της ΝΔ και η προσωρινή αναπλήρωσή του από τον Β.Μεϊμαράκη, γνωστό για την συναινετική ανθοδέσμη στην διάδοχό του στην προεδρεία της Βουλής.

Οι τρεις αρχηγοί είχαν διαδώσει σε όλους τους τόνους ότι το ΟΧΙ θα σήμαινε έξοδο από την Ευρώπη. Με 61,3% ΟΧΙ καλούνταν όχι μόνον να μην «ετοιμάσουν βαλίτσες», αλλά να συνυπογράψουν μία συμβιβαστική πρόταση στους δανειστές.

Αυτή η υποχώρηση – εθνική πιά ! – οδήγησε στην αποκάλυψη του προσώπου της Γερμανίας. Φυσικά σε όσους έτρεφαν αυταπάτες. Αντί για φιλικές πιά διαπραγματεύσεις, έστω έντονες, είχαμε άγρια κλιμάκωση των εκβιασμών. Η απαίτηση για εκποίηση κρατικής περιουσίας ύψους 50δις, και με εξόχως ταπεινωτικούς όρους, προβαλλόταν για πρώτη φορά.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!