ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ

Οι οδυνηρές εποχές για την Ελλάδα είναι καλές για τα επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) – αφού κερδίζουν δισεκατομμύρια, στοιχηματίζοντας στη χώρα μας. Ειδικότερα, οι τέσσερις βασικές στρατηγικές τους είναι οι εξής:

(α)  Στοιχήματα εναντίον του ευρώ: Η ελληνική τραγωδία θα μπορούσε να έχει κάποιο λιγότερο οδυνηρό τέλος, εάν η χώρα διέθετε μία ικανή κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας μία μεγάλη διαγραφή χρέους – ενώ αποτελεί μία σκληρή δοκιμασία για την Ευρώπη, κυρίως όμως για το κοινό νόμισμα.

Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι, τοποθετούμενοι στην πτώση του ευρώ – το οποίο έχασε πράγματι ένα μεγάλο μέρος της αξίας του, αν και η κατάρρευση της Ευρωζώνης φαίνεται πλέον λιγότερο πιθανή, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία.

Φυσικά για τα επενδυτικά κεφάλαια είναι δευτερευόντως σημαντικό το εάν μείνει ή όχι η Ελλάδα στη νομισματική ένωση – αφού μία ελληνική χρεοκοπία θα αδυνάτιζε βραχυπρόθεσμα το ευρώ ενώ, κατά την άποψη τους, η παραμονή της χώρας μας θα το υποτιμούσε μακροπρόθεσμα. Αυτό άλλωστε συμπεραίνεται από την πτώση του, μετά την ελληνική συμφωνία της Δευτέρας – όπως φαίνεται από το γράφημα.

256

Έτσι ή αλλιώς λοιπόν τα στοιχήματα εναντίον του ευρώ υπόσχονται κέρδη ενώ, μαζί με την υποτίμηση του ευρώ, τοποθετούνται στην ανατίμηση του δολαρίου, αφού οι Η.Π.Α. σχεδιάζουν την αύξηση των βασικών επιτοκίων – όταν η ΕΚΤ αυξάνει τη ρευστότητα στις αγορές, τυπώνοντας νέα χρήματα, εις βάρος της ισοτιμίας του νομίσματος. Αφού δε αυξηθούν τα επιτόκια στις Η.Π.Α., θα εισρεύσουν μεγάλες ποσότητες χρημάτων, οπότε θα ανατιμηθεί το δολάριο.

(β)  Ανοιχτές πωλήσεις: Οι παρούσες συνθήκες στις αγορές είναι ιδανικές για τους κερδοσκόπους – επειδή, λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων των ελληνικών μετοχών, ειδικά των τραπεζικών τίτλων, τα κέρδη τους είναι εντυπωσιακά.

Οι επί πιστώσει τοποθετήσεις τους για τρεις ημέρες («ανοιχτές» αγορές ή πωλήσεις), προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες, ακριβώς λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων – με αποτέλεσμα να έχουν κερδίσει πολύ υψηλά ποσά στο πρόσφατο παρελθόν, από το ελληνικό χρηματιστήριο. Περιμένουν λοιπόν με αγωνία το άνοιγμα του, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα – έχοντας την πεποίθηση πως θα ξεκινήσει με έντονα ανοδικό ρυθμό.

(γ)  Επενδύσεις σε σίγουρες μετοχές: Ορισμένες εταιρείες όπως, για παράδειγμα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από την κρίση – ενώ οι τιμές των μετοχών τους έχουν ακολουθήσει καθοδική πορεία, λόγω της γενικότερης συγκυρίας, με αποτέλεσμα να αγοράζονται από τους κερδοσκόπους σε πάμφθηνες τιμές.

Εάν η Ελλάδα μείνει τώρα στην Ευρωζώνη, επωφελούμενη από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, οι μετοχές αυτές θα εκτοξευθούν κυριολεκτικά στα ύψη – αφού είναι, με μεγάλη απόσταση, οι φθηνότερες παγκοσμίως.

(δ)  Ελληνικά ομόλογα: Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο σήμερα τόσο φθηνό, όσο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Οι μεγάλες τράπεζες έχουν μηδενίσει σχεδόν την έκθεση τους σε αυτά ενώ, αντίθετα, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες, σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

Φυσικά το ρίσκο είναι μεγάλο, αφού σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας μας, θα έχαναν όλα τα χρήματα τους – κάτι που δεν φαίνεται πλέον πιθανό βραχυπρόθεσμα, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, γνωρίζοντας την απίστευτη ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης.

Επειδή όμως θεωρούν πως η Ευρωζώνη δεν θα επέτρεπε ποτέ τη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα ήταν αντίστοιχου ύψους με αυτήν της Lehman Brothers (613 δις $), ενώ θα έπληττε σημαντικά τη συνοχή της νομισματικής ένωσης, με κίνδυνο να ακολουθήσει αμέσως μετά η Ιταλία, τα στοιχήματα τους στα ελληνικά ομόλογα (αγορές) υπόσχονται αστρονομικά κέρδη – ακόμη και όταν τα ασφαλίζουν με CDS, περιορίζοντας το ρίσκο εις βάρος των κερδών τους.

Ολοκληρώνοντας, όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω, η εσωτερική πληροφόρηση, η οποία δεν είναι καθόλου δύσκολη στην Ελλάδα (ενημέρωση από στελέχη της κυβέρνησης, πολύ πριν γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της στο ευρύ κοινό), είναι εντελώς απαραίτητη στους κερδοσκόπους – οι οποίοι την πληρώνουν άλλωστε αδρά.

Υστερόγραφο: Για παράδειγμα, επενδύοντας κανείς μόλις 1.000 € δικά του χρήματα, σε μία οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα, μπορεί να πουλήσει με το απλό πάτημα ενός κουμπιού έως και 296.000 € – οπότε, μία πτώση της τιμής του κατά 1% (από το 1,10 στο 1,089 απέναντι στο δολάριο), του αποφέρει 2.960 € κέρδος.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!