Η βόμβα του ΔΝΤ – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η βόμβα του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ

Εν τούτοις φαίνεται πως, είτε επειδή το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται την άποψη της Γερμανίας, είτε επειδή τη θεωρεί επικίνδυνη για τα σχέδια των Η.Π.Α. στην Ευρώπη (ανάλυση),  ενεργοποίησε το επόμενο όπλο του – την έκθεση μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία αυτή τη φορά είναι αληθινή (πηγή).

Περιληπτικά, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο δάνειο ύψους 50 δις € για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της των επομένων τριών ετών, καθώς επίσης τη διαγραφή μέρους των δημοσίων χρεών της – λίγες ημέρες μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να συζητήσουν ένα τέτοιο θέμα. Συγκεκριμένα, έγραψε τα εξής, σε ελεύθερη μετάφραση:

“Για να διασφαλισθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο, με υψηλή πιθανότητα, οι ελληνικές πολιτικές (μέτρα) θα πρέπει να επιστρέψουν στο προσκήνιο αλλά, επίσης, οι λήξεις των υφισταμένων ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να επιμηκυνθούν σημαντικά – ενώ οφείλει να παρασχεθεί μία νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας των επομένων ετών, με παρόμοιους ευνοϊκούς όρους”.

Ήταν βέβαια σε όλους γνωστή η αναγκαιότητα της διαγραφής μέρους των χρεών, ενώ η πραγματική ερώτηση αφορούσε το πότε θα έπρεπε να ξεκινήσουν αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης ο χρόνος που θα εφαρμόζονταν. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών όμως έκανε τα πάντα για να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα – επειδή ο στόχος του ήταν πιθανότατα αφενός μεν να προσφέρει τη διαγραφή ως ανταμοιβή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αφετέρου επειδή φοβόταν τα προβλήματα στο κόμμα του, το οποίο δεν είναι πρόθυμο για τη διαγραφή χρεών.

Αντίθετα, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να ανακοινωθεί η διαγραφή χρέους τουλάχιστον ως μία μελλοντική προοπτική, επειδή διαφορετικά δεν θα μπορούσε να περάσει τα νέα μέτρα στο κόμμα, καθώς επίσης στους εκλογείς της – απέναντι στους οποίους είχε δεσμευθεί προεκλογικά με αύξηση των δαπανών ύψους άνω των 12 δις € και όχι με εξοικονομήσεις της τάξης των 8 δις €, τις οποίες υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός!

.

Η σφραγίδα της αποτυχίας της Τρόικας   

Εάν τώρα το ΔΝΤ είχε δημοσιεύσει την έκθεση του την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι διαπραγματεύσεις ήταν ακόμη ανοιχτές, τότε η Γερμανία δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη διαγραφή χρέους, αφού επέμενε στην παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα – οπότε θα είχε αποφευχθεί το χάος που ακολούθησε, κυρίως όμως το κλείσιμο των τραπεζών, με το οποίο κυριολεκτικά δολοφονήθηκε η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή η Ευρωζώνη στηρίζεται στην εφαρμογή του Δικαίου, όπως κάποτε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, πρέπει να βρεθεί ο ένοχος της καταστροφικής καθυστέρησης. Εάν ήταν οι Ευρωπαίοι, επειδή φοβήθηκαν τις δυσάρεστες αντιπαραθέσεις, τότε θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την κλιμάκωση των «εχθροπραξιών» – οι οποίες έδωσαν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία.

Οι προβλέψεις βέβαια για την Ελλάδα, οι οποίες εμφανίζονται στην έκθεση του ΔΝΤ (γράφημα), είναι καταστροφικές για την αξιοπιστία και τη φήμη της Τρόικας, ενώ τεκμηριώνουν την ενοχή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που διαχειρίσθηκαν την ελληνική κρίση – οι οποίες θα έπρεπε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Κατά την άποψη μας τώρα, η διαγραφή θα πρέπει πια να υπερβεί το 50% του δημοσίου χρέους – με την επί πλέον αναγκαιότητα της παροχής αναπτυξιακών κεφαλαίων έναντι μεταρρυθμίσεων εκ μέρους μας, για να λυθεί ριζικά το ελληνικό πρόβλημα.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΔΝΤ, έκθεση για οικονομία Ελλάδας

ΔΝΤ – απόσπασμα της έκθεσης του ΔΝΤ για τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Ο πρώτος πίνακας στο παραπάνω γράφημα «προβάλλει» την εξέλιξη του χρέους ως προς το πραγματικό ΑΕΠ έως το 2020, με δύο βασικά σενάρια, ο δεύτερος ως ποσοστό επί των εσόδων, ενώ ο τρίτος αναφέρεται στις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας, επίσης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ – αποκαλύπτοντας την τρομακτική, σκοτεινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η οποία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, μετά από το ανεύθυνο κλείσιμο των τραπεζών εκ μέρους της ΕΚΤ.

Οι πίνακες, καθώς επίσης η έκθεση του ΔΝΤ, αποτελούν μία αδιάσειστη απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής των μνημονίων που επιβλήθηκε από την Τρόικα στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε έχουμε και εμείς τεκμηριώσει (ανάλυση) – γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει όλα τα ελληνικά κόμματα. Ειδικά τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση η οποία, παρά το ότι τα είχε καταγγείλει προεκλογικά (Ζάππειο), τα υιοθέτησε μετεκλογικά «βασιλικότερα του Βασιλιά» – διαπράττοντας ένα τεράστιο έγκλημα εις βάρος της Ελλάδας.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι επίσης μεγάλες, ειδικά όσον αφορά την κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων στο κλείσιμο των τραπεζών, το οποίο έδωσε τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία. Με δεδομένο δε το ότι, εάν το ΑΕΠ διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις κατά 1%, θα απαιτηθούν νέα δάνεια ύψους 53 δις €, επί πλέον στα ποσά που θα χρειασθούν για τη διάσωση των τραπεζών, λόγω των συνεχώς αυξανομένων επισφαλειών τους (κόκκινα δάνεια), η αποτυχία της πολιτικής των μνημονίων είναι μοναδική στην παγκόσμια ιστορία – ένα δυσθεώρητο δείγμα ανικανότητας του ΔΝΤ και της διευθύντριας του, την οποία δίκαια χαρακτηρίσαμε ως απελπιστικά ανεπαρκή (άρθρο).

.

Συμπέρασμα

Αυτό που έχει συμβεί στη χώρα μας υπερβαίνει την πιο νοσηρή ανθρώπινη φαντασία, ενώ δεν φαίνεται ακόμη σε όλη του την τρομακτική έκταση. Πρόκειται ασφαλώς για τη, με απόσταση, μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία – η οποία ξεπερνάει ακόμη και αυτήν του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας ή την επίθεση «σοκ και δέους» που δέχθηκε το Ιράκ από τη Δύση.

Επιγραμματικά, χάθηκαν πάνω από 500 δις € λόγω της κατάρρευσης των τιμών της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, περισσότερα από 200 δις € στο ελληνικό χρηματιστήριο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 120 δις € από τις τραπεζικές επισφάλειες, πάνω από 50 δις € για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 50 δις €, ΑΕΠ 60 δις €, κρατική περιουσία άνω των 100 δις €, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 1.500.000 θέσεις εργασίας, χάθηκε εντελώς η πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα επίσης κοκ.

Συνολικά δηλαδή πάνω από 1.000.000.000.000 €, με τη ζημία να αυξάνεται συνεχώς και χωρίς να υπολογίζουμε τα «άυλα» εγκλήματα – όπως την εξαθλίωση των Ελλήνων, τις αυτοκτονίες, την καταστροφή πολλών γενεών νέων ανθρώπων, τη συλλογική κατάθλιψη και τόσα πολλά άλλα.

Η Ελλάδα έχει ερειπωθεί, οικονομικά και ψυχικά, από μία σιωπηλή θύελλα τεραστίων διαστάσεων, ενώ κάηκαν κυριολεκτικά τα πακέτα βοήθειας της Ευρώπης και του ΔΝΤ, ύψους 240 δις € – καθώς επίσης τα χρήματα για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, από τον ELA έως το Target 2, χωρίς να βοηθήσουν καθόλου τη χώρα μας, η οικονομική κατάσταση της οποίας είναι απείρως χειρότερη, συγκριτικά με το 2010.

Οι ευθύνες της Τρόικας, της Γερμανίας, καθώς επίσης όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, είναι ανυπολόγιστες – ενώ, εάν δεν συμβεί κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί υπό το βάρος των αντίστοιχων προβλημάτων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας κοκ., όσο και αν επιδιώκει κανείς να απομονώσει την Ελλάδα (άρθρο), θεωρώντας την ως μοναδική εστία πυρκαγιάς.

.

Επίλογος

Δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το πραγματικό ερώτημα του οποίου, «Χρεοκοπία ή Λιτότητα» δηλαδή, είναι κατά την άποψη μας ανεύθυνο να τοποθετείται στους Έλληνες Πολίτες – εάν όχι δειλό και απαράδεκτο εκ μέρους της κυβέρνησης.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι το ότι, από οικονομικής και μόνο πλευράς, το «ΝΑΙ» ισοδυναμεί με έναν αργό, βασανιστικό θάνατο, ενώ το «ΟΧΙ» με τη χρεοκοπία ενός κράτους – η οποία θεωρείται τότε μόνο ως αμετάκλητη, όταν ο λαός αρνείται πλέον να αποδεχθεί τα καταναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης του.

Άλλωστε ο ορισμός της χρεοκοπίας, όπως έχουμε αναφέρει στην ανάλυση μας από τις 20 Νοεμβρίου του 2009, με τον τίτλο «Κρατική πτώχευση», ενώ έχει διαβαστεί από 600.000 περίπου Έλληνες, είναι ο εξής:

Ουσιαστικά ένα κράτος θεωρείται επίσημα χρεοκοπημένο, μόνο εάν οι Πολίτες του επιδείξουν ανυπακοή – εάν «επαναστατήσουν» δηλαδή και εμποδίσουν την εφαρμογή των καταναγκαστικών και λοιπών μέτρων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση τους (σε μία χώρα του Ευρώ από την Κομισιόν, μέσω της εθνικής κυβέρνησης)“.

Αυτό θα συμβεί ενδεχομένως αύριο, ενώ δεν μπορεί κανένας να κατηγορήσει έναν λαό που θα ψηφίσει κάτι τέτοιο, μετά τα απίστευτα βασανιστήρια, στα οποία υποβλήθηκε επί πέντε ολόκληρα χρόνια, χωρίς καν να διαμαρτυρηθεί – εξευτελιζόμενος διεθνώς, χάνοντας την περιουσία του, την εθνική του ανεξαρτησία, το κοινωνικό του κράτος, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του, με αντάλλαγμα μία ανυπολόγιστη καταστροφή, την οποία του προκάλεσε μία εγκληματική συμμορία, με την ονομασία Τρόικα.

Η μετονομασία της Τρόικας δε σε «Θεσμούς» είναι δείγμα δειλίας και μη αποδοχής της ψυχρής πραγματικότητας, από ένα κόμμα που δυστυχώς μας έπεισε πως μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα – ενώ τελικά συνέχισε την αντιπολίτευση αλλάζοντας τον πρώην πρωθυπουργό με τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να οδηγήσει αύτανδρο το ελληνικό πλοίο στα βράχια.

Ολοκληρώνοντας, δεν θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη μόνο τη στάση της ΕΚΤ αλλά, επίσης, τους ισχυρισμούς και τις απειλές της κυβέρνησης πως θα καταστρέψει την Ευρωζώνη και το παγκόσμιο σύστημα – παρά το ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των αγορών τη Δευτέρα. Ο σκοπός μας δεν είναι άλλωστε η έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στη δραχμή και η καταστροφή των άλλων, αλλά η ευημερία της πατρίδας μας, της ηπείρου μας και του πλανήτη μας – ενώ κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αυθαιρετεί, υπεξαιρώντας δόλια την εξουσία.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!