Οι πυροσβέστες – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Οι πυροσβέστες

ΕΙΚΟΝΑ---κεντρικές-τράπεζες,-ΕΚΤ,-FED Οι πυροσβέστες

Οι Η.Π.Α. γνωρίζουν πως η επιμονή των δανειστών στην πολιτική λιτότητας είναι παράλογη, όπως και η προτεσταντική ηθική της τιμωρίας του κ. Σόιμπλε, καθώς επίσης  η τοποθέτηση των εθνικών συμφερόντων πριν τα συλλογικά – η Κίνα, η Βρετανία και η Ινδία

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Ακούγεται παράδοξο, ανήθικο και αποκρουστικό, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως από έναν πονηρό και απατεώνα διευθυντή, μία επιχείρηση ζημιώνει μεν, αλλά δεν χρεοκοπεί – ενώ από έναν καλοπροαίρετο «χαμηλής διανοητικής εμβέλειας», συνήθως καταστρέφεται εντελώς. Ως εκ τούτου, θέλω να πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ανήκει σε καμία κατηγορία” (Α.Κ.).

.

Άρθρο

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, λειτουργούν από κοινού ως οι πυροσβέστες του συστήματος – το οποίο απειλείται από πυρκαγιές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του. Μεταξύ αυτών και ο διοικητής της ΕΚΤ, έχοντας φροντίσει ήδη από τον Ιανουάριο να προστατεύσει την Ευρωζώνη από τις αναταραχές που πρόβλεψε πως θα προκαλέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση – όπως φυσικά και εμείς, με ανάλογο κείμενο μας (προσδεθείτε).

Εκείνη την εποχή αποφασίσθηκε το πρώτο πακέτο ποσοτικής διευκόλυνσης, ύψους άνω του 1,1 τρις €, το οποίο δρομολογήθηκε από το Μάρτιο – ενώ «εντάθηκε» το Μάιο, όχι επειδή η ΕΚΤ προέβλεψε τη χρεοκοπία της Ελλάδας, με την έννοια της αθέτησης της πληρωμής του ΔΝΤ μίας βιομηχανικής χώρας, της πρώτης στην πρόσφατη ιστορία, αλλά λόγω του ότι συμμετείχε στην «οργάνωση» της.

Είναι εξευτελιστικό φυσικά να τοποθετείται η Ελλάδα δίπλα στους πλέον αναξιόπιστους οφειλέτες του πλανήτη, μαζί με το Αφγανιστάν, την Ταϊτή ή τη Ζιμπάμπουε – λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της κρίσης, κυρίως όμως των διαπραγματεύσεων, των πολλών «ήξεις αφήξεις», καθώς επίσης των απελπιστικών καθυστερήσεων των αποφάσεων της (εάν φυσικά δεν ήταν σκόπιμες, λόγω της ύπαρξης κάποιας κρυφής ατζέντας).

Δυστυχώς όμως συνέβη, οπότε είναι περιττό να στενοχωριέται κανείς – αν και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα η θριαμβευτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία φαίνεται να χαίρεται για την επικείμενη συντριβή της κυβέρνησης, αντί να σκέφτεται την κατάσταση της χώρας.

Περαιτέρω, παρά την κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, οι αγορές ομολόγων παρέμειναν σε γενικές γραμμές ήρεμες – ενώ, σε αντίθεση με το 2010 και το 2012, όπου η ελληνική πυρκαγιά απειλούσε να επεκταθεί σε ολόκληρο το Νότο, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, σήμερα δεν συνέβη τίποτα (άρθρο).

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το γράφημα που ακολουθεί, το οποίο περιγράφει τη συμπεριφορά των δεκαετών ομολόγων της περιφέρειας, συγκριτικά με αυτά της Γερμανίας – τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον ασφαλή.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρωζώνη, spread ομολόγων

.

Όπως διαπιστώνεται από το γράφημα, οι σημερινές «αντιδράσεις» των ομολόγων (ανοιχτή στήλη), συγκριτικά με τις ανώτατες του 2010 και 2012 (σκούρα στήλη) είναι αμελητέες – οπότε έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί η επίδραση της ελληνικής κρίσης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Η αιτία είναι προφανώς ο πυροσβέστης – η ΕΚΤ, η οποία στηρίζει με αυξημένες αγορές τα ομόλογα, πιέζοντας τα επιτόκια προς τα κάτω. Κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο το 2010 και το 2012, αφού δεν υπήρχε το πρόγραμμα – ενώ τεκμηριώνει πως, σε κάποιο βαθμό, η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν προβλέψιμη, εάν όχι προσχεδιασμένη.

Δεν πρέπει να βιάζεται βέβαια κανείς με τα συμπεράσματα του, αφού οι αγορές είναι ένας ζωντανός, απρόβλεπτος οργανισμός – ενώ κανένας δεν ξέρει τα πραγματικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, προσπαθώντας μόνο να τα μαντέψει.

.

Οι Η.Π.Α.

Ο δεύτερος πυροσβέστης, ο μεγαλύτερος του πλανήτη, είναι ασφαλώς η Fed, η οποία γνωρίζει καλύτερα από όλους τα ρίσκα, καθώς επίσης τι διακυβεύεται. Είναι δε προφανές πως ο πρόεδρος της υπερδύναμης, ο υπουργός οικονομικών της, το ΔΝΤ, καθώς επίσης αρκετοί πολυδιαφημισμένοι οικονομολόγοι (Stieglitz, Krugman κλπ.), δεν συμφωνούν με τον τρόπο, με τον οποίο η Ευρωζώνη, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ελλάδας.

Φυσικά θεωρείται υπεύθυνη και η κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία πιέζεται να δώσει μία λύση στο θέμα, ενώ οι αμερικανοί δεν είναι καθόλου ευτυχείς με το χάος που χαρακτηρίζει την ελληνική διπλωματία.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!