Οι πυροσβέστες – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Οι πυροσβέστες

Εν τούτοις, οι Η.Π.Α. γνωρίζουν πως η επιμονή των δανειστών στην πολιτική λιτότητας είναι παράλογη, όπως επίσης η εμμονή στους κανόνες και η προτεσταντική «ηθική της τιμωρίας» του κ. Σόιμπλε, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των εθνικών συμφερόντων πριν από τα συλλογικά – γεγονός απαράδεκτο και καταστροφικό για μία νομισματική ένωση.

Πόσο μάλλον όταν η κρίση της Ευρώπης δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά ολόκληρη τη Δύση, όπως τονίζουν συνεχώς στην καγκελάριο οι Η.Π.Α. – ειδικά τις ίδιες, οι οποίες είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Με δεδομένη δε την υπερχρέωση τους, η οποία συνεχίζεται με αυξημένους ρυθμούς μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση (γράφημα), οι Η.Π.Α. δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βυθιστεί ο πλανήτης στην ύφεση, παρασέρνοντας και τη δική τους οικονομία.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, κράτος

.

Το παραπάνω γράφημα, το οποίο αφορά τα οικονομικά των Η.Π.Α., είναι πιο κατανοητό εάν θεωρήσει κανείς πως η πράσινη επιφάνεια είναι ο μισθός του (έσοδα του κράτους), η πορτοκαλί τα έξοδα του, τα οποία υπερβαίνουν το εισόδημα του (έλλειμμα), ενώ η κόκκινη τα χρέη του στις τράπεζες (δημόσιο χρέος).

Φαίνεται λοιπόν πως το πρόβλημα της υπερδύναμης είναι ανάλογο με αυτό της Ελλάδας, αλλά σε εξτρεμιστικά μεγαλύτερα μεγέθη – ενώ τυχόν αδυναμία επίλυσης του, θα ισοδυναμούσε με μία πρωτοφανή πυρηνική χρηματοπιστωτική έκρηξη, την οποία δεν θα ήθελε κανένας στον πλανήτη να βιώσει.

.

Η Κίνα

Το 14% των εξαγωγών της Κίνας κατευθύνονται στην Ευρώπη – χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο κίτρινος γίγαντας φοβάται μόνο τη μείωση των πωλήσεων του. Η Κίνα είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στην ήπειρο μας, επίσης στην Ελλάδα λόγω του λιμανιού του Πειραιά, διαθέτει πλήθος ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ στα συναλλαγματικά της αποθέματα υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ – ενός νομίσματος χωρίς αντίκρισμα, πίσω από το οποίο δεν βρίσκεται καμία εθνική οικονομία, αλλά 19 ανεξάρτητα κράτη, τα οποία φυσικά δεν θα αναλάμβαναν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμισμα, εάν η Ευρωζώνη διαλυόταν.

Στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής της Κίνας με την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός της κατάστησε σαφές στους Ευρωπαίους πως η χώρα του θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, απαιτώντας μία άμεση συμφωνία των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, σε αυστηρό τόνο.

Όπως ακριβώς δε οι Η.Π.Α., ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι θέμα μόνο της Ευρωζώνης η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αφού αφορά την παγκόσμια οικονομία, καθώς επίσης τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος – οπότε πρέπει να βρεθεί λύση, με την Ελλάδα να παραμένει υποχρεωτικά εντός της νομισματικής ένωσης, με κάθε τρόπο.   

Η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίζει την ελληνική κρίση με λιγότερο άγχος, εάν δεν ήταν βυθισμένη και η ίδια σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα (άρθρο) – τα οποία επιδεινώνονται διαρκώς, ενώ η κυβέρνηση της κινδυνεύει να χάσει εντελώς τον έλεγχο των χρηματιστηρίων της. Επομένως, θα επιμείνει στην επίλυση της ελληνικής κρίσης – οπότε η Γερμανία ευρίσκεται ήδη ανάμεσα σε δύο πανίσχυρα πυρά, απέναντι στα οποία δεν μπορεί να αδιαφορήσει.

.

Η Μ. Βρετανία

Οι Βρετανοί είναι μεν ευτυχείς που έχουν το δικό τους νόμισμα, αλλά παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από την Ευρωζώνη, σε πάρα πολλά οικονομικά επίπεδα – οπότε δεν είναι σε θέση να αδιαφορούν για την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από τη σύσκεψη για την αντιμετώπιση μίας κρίσιμης κατάστασης, την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της χώρας – ενώ το συμπέρασμα ήταν πως η Βρετανία πρέπει να εύχεται τα καλύτερα, αλλά να είναι προετοιμασμένη για τα χειρότερα.

Οι θέσεις των ΜΜΕ της χώρας είναι πάντως αλληλοσυγκρουόμενες – με τα συντηρητικά να κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση, ενώ με τα υπόλοιπα (Guardian) να τοποθετούνται υπέρ των Ελλήνων, ως Πολίτες που αγωνίζονται εναντίον ενός αδηφάγου, βάναυσου καπιταλισμού.

.

Η Ινδία

Οι Ινδοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά για τα γεγονότα στην Κίνα – αφού όλα τα ΜΜΕ της χώρας, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι, προσπαθούν να βρουν πώς η γειτονική χώρα θα ξεφύγει από την κρίση, αντί για το τι θα σήμαινε το ελληνικό δημοψήφισμα.

Ο Ινδός πυροσβέστης δε, ο κεντρικός τραπεζίτης, δήλωσε πως η Ινδία είναι προετοιμασμένη απέναντι σε τυχόν αναταράξεις στην Ελλάδα – ότι δεν προβλέπει εκροές κεφαλαίων, ενώ διαθέτει επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση.

.

Συμπέρασμα

Προφανώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα επακόλουθα τυχόν χρεοκοπίας της Ελλάδας, για τον υπόλοιπο πλανήτη – ενώ εύκολα κατανοεί τις συνέπειες για την ίδια τη χώρα, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευχάριστες.

Επομένως, θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί η κατάρρευση, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, χωρίς εγωισμούς, εθνικιστικές υπερβολές και ανόητες συγκρούσεις – ενώ, όποια λάθη έγιναν στο παρελθόν, σε όποιον και αν οφείλονταν, μπορούν να διορθωθούν, εάν επικρατήσει η κοινή λογική, καθώς επίσης η αναγκαία πολιτική βούληση.

Οι ευθύνες της Ελλάδας είναι αναμφίβολες, όπως όμως επίσης της Γερμανίας – η οποία, εάν δεν αλλάξει πολιτική (μερκαντιλισμός), θα καταστρέψει τη μία χώρα μετά την άλλη, διαλύοντας τελικά την Ευρωζώνη.

.

Υστερόγραφο: Προφανώς το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές (ανάλυση) – απαιτεί όμως σωστές, σοβαρές διαπραγματεύσεις και όχι μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Οι συνθήκες ήταν άλλωστε πολύ διαφορετικές το Φεβρουάριο, όπου γράφτηκε το παραπάνω κείμενο, σε σχέση με σήμερα – ενώ όλες οι οικονομικές αποφάσεις έχουν σχέση με τον κατάλληλο χρόνο λήψης και εφαρμογής τους (timing), χωρίς συνεχή «ήξεις αφήξεις».


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.