Εκτός ελέγχου – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Εκτός ελέγχου

ΕΙΚΟΝΑ---Κόσμος,-χρήμα,-χρέος Εκτός ελέγχου

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει τα ηνία του συστήματος – με τα διεθνή ΜΜΕ να παρομοιάζουν τον πλανήτη με ένα αεροπλάνο, οι πιλότοι του οποίου ευρίσκονται αναίσθητοι, ο αυτόματος πιλότος έχει αναλάβει, ενώ έχουν τελειώσει τα καύσιμα.      

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Εισαγωγικά, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ήθος, στη διαύγεια και στην ειλικρίνεια του πρωθυπουργού, θεωρώντας πως η πρόθεση του συμβαδίζει απόλυτα με τη δική μας – με τη ριζική λύση δηλαδή του ελληνικού προβλήματος, η οποία προϋποθέτει απαραίτητα τη διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους (ανάλυση), με εναλλακτική λύση τη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης ως τον ορισμό της «ρήξης» που αναφέρει, αντί τον αργό θάνατο (άρθρο).

Πιστεύουμε επίσης, όπως ο ίδιος ότι, δεν πρέπει να υποταχθούμε στην καγκελάριο, πόσο μάλλον στον υπουργό οικονομικών της – ενώ οφείλουμε να μην ανεχθούμε την πρωσική υστερία, ούτε τη μετατροπή της Ευρώπης σε γερμανική. Το μοναδικό δε που θα του προσαρτούσαμε θα ήταν οι υπερβολικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται οι σωστές μεν αποφάσεις, αλλά σε λάθος χρόνο – όπως η χρεοκοπία, η διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα.

Ενδεχομένως επίσης το ότι, έχει υποτιμήσει τις επιθέσεις των δανειστών, τις ίντριγκες, καθώς επίσης τα κρυφά τους σχέδια – ένα εκ των οποίων είναι ίσως η μετατροπή της χώρας μας στην Ουκρανία της Μεσογείου, με την υιοθέτηση της δραχμής ή σε έναν εξαθλιωμένο προθάλαμο συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών, για να εμποδίζεται η εισβολή τους στην κεντρική Ευρώπη.

.

Η κυρία Lagarde

Όσον αφορά τώρα το ΔΝΤ και τη διευθύντρια του, η οποία πιέζεται για λύση στο ελληνικό πρόβλημα από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., ενώ βρίσκεται στο στόχο όλων, κινδυνεύοντας να εκδιωχθεί από τη θέση της για τα απίστευτα λάθη που έκανε (ανάλυση), δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα – μεταξύ άλλων, επειδή πρόκειται για την αξιοπιστία ενός οργανισμού, ο οποίος δεν συμφώνησε ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία του, με την αναδιάρθρωση του χρέους μίας ανεπτυγμένης οικονομίας.

Έχοντας εγκρίνει στη χώρα μας ένα δάνειο ύψους 48 δις €, από τα οποία οφείλει να στείλει το ένα τρίτο περίπου το επόμενο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του προγράμματος από την κυβέρνηση μας (παρά το ότι τοποθετείται εναντίον της λιτότητας στην Ευρώπη!), διακινδυνεύοντας όμως τη μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων δόσεων από την Ελλάδα, νοιώθει πως εκβιάζεται – οπότε αντιδράει στις προτροπές του υπουργού οικονομικών της υπερδύναμης, ο οποίος θέλει να αποφύγει το σεισμό που θα συνόδευε τυχόν χρεοκοπία της χώρας μας, καθώς επίσης τους υπαρκτούς κινδύνους διάλυσης της Ευρωζώνης.

Τα ενδιαφέροντα των Η.Π.Α. όμως δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά, επίσης, γεωπολιτικά – λόγω της γειτνίασης της Ελλάδας με χώρες βυθισμένες σε διάφορες κρίσεις, όπως η Συρία, η Λιβύη κοκ., ενώ δεν θέλουν προσφέρουν στη Ρωσία ένα αναπάντεχο πλεονέκτημα. Με δεδομένο δε το ότι, οι Η.Π.Α. είναι το μοναδικό μέλος από τα 188 του ΔΝΤ, το οποίο μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε σημαντική απόφαση του ΔΣ, οι πιέσεις του υπουργού οικονομικών για να δοθεί λύση στην Ελλάδα δεν είναι αμελητέες.

Ολοκληρώνοντας, η κυρία Lagarde γνωρίζει πολύ καλά πως η Ελλάδα χρειάζεται μία ονομαστική διαγραφή του χρέους για να επιβιώσει – διατάζει όμως να το απαιτήσει, επειδή δεν θέλει να δημιουργηθεί ένα «δεδικασμένο» για τους υπόλοιπους πελάτες του ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, δίνεται η ευκαιρία στη Γερμανία να επιβάλλει τις δικές της αντιλήψεις – επειδή, από την πλευρά της, δεν θέλει επίσης να δημιουργηθεί κάποιο «δεδικασμένο», για τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

.

Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη

Το παρακάτω γράφημα περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάρρευση της Ελλάδας, καθώς επίσης την πτώση των περισσοτέρων άλλων χωρών της Ευρωζώνης – αφού μόνο η Γερμανία, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Γαλλία έχουν υπερβεί σε κάποιο βαθμό τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2008.

.

Ευρωζώνη, οικονομία – η εξέλιξη του ΑΕΠ μερικών επιλεγμένων χωρών-μελών (περίοδος 2007-2014).

.

Όλες οι άλλες χώρες είναι σε χειρότερη θέση, συγκριτικά με το 2008, με την Ελλάδα στην κορυφή της καταστροφής – αφού η πτώση του ΑΕΠ της έχει υπερβεί το 25%, ενώ δεν έχει ανακάμψει καθόλου από το ναδίρ της κρίσης, παρά τα πακέτα στήριξης και το PSI.

Αν και το 2014 τώρα φάνηκε πως επιστρέφει σε πορεία ανάπτυξης, οι πρόωρες εκλογές, καθώς επίσης οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα, επιδείνωσαν ξανά τα οικονομικά της μεγέθη – κάτι που προφανώς θα συνεχισθεί λόγω της αργίας των τραπεζών, καθώς επίσης του ξαφνικού δημοψηφίσματος. Κατά τις δημοσκοπήσεις δε, το 35% περίπου είναι υπέρ του «ΟΧΙ» – γεγονός που ίσως αναγκάσει τελικά τον πρωθυπουργό να αλλάξει πορεία.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.