Σειριακές φούσκες και ρίσκα κραχ – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Σειριακές φούσκες και ρίσκα κραχ

ΕΙΚΟΝΑ---γενική,-φούσκα Σειριακές φούσκες και ρίσκα κραχ

Ενδεχομένως οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις που βλέπουμε, να είναι ένα καλοσχεδιασμένο θέατρο – αφού είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως θα θελήσει να διακινδυνεύσει η Δύση ένα ελληνικό ατύχημα, πυροδοτώντας το χάος

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Εντός των επομένων δώδεκα μηνών θα πρέπει τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας να αναχρηματοδοτήσουν 50 δις € ληξιπρόθεσμα ομόλογα, από μία αγορά που έχει στερέψει η ρευστότητα της – οπότε θα προκληθούν έντονα προβλήματα, τα οποία δεν θα διατηρούνται τότε μυστικά, κρυμμένα πίσω από την ελληνική κρίση”.

.

Άρθρο

Οι Αμερικανοί, οι πλούσιοι προφανώς, αφού η μεσαία τάξη καταστρέφεται αργά και μεθοδικά (άρθρο), το πάμπλουτο 1% καλύτερα, τοποθετούν τα χρήματα τους, καθώς επίσης αυτά που τους «δώρισε» η ποσοτική χαλάρωση της Fed, σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα – με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί χρηματιστηριακές φούσκες στις Η.Π.Α., επιπλέον δε στο ευρωπαϊκό προτεκτοράτο τους, στη Γερμανία. Η υποτιθέμενη όμως αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, λόγω των πληθωριστικών χρημάτων, με τα οποία πλημμύρισαν οι κεντρικές τράπεζες τις αγορές, δεν έχει επιτευχθεί – ούτε στις Η.Π.Α., ούτε στην Ευρώπη.

Αντίθετα, οι κινέζοι τοποθετούν τα χρήματα τους κυρίως στα ακίνητα – παρά το ότι, λόγω του «χαρτοπαικτικού» χαρακτήρα τους, έχουν δημιουργηθεί ετοιμόρροπες φούσκες και στα δικά τους χρηματιστήρια. Η ειδοποιός ομοιότητα και η διαφορά μαζί των δύο αυτών ηγετικών δυνάμεων του πλανήτη, φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, Κίνα, νοικοκυριά, επενδύσεις.

.

Περαιτέρω, οι Ευρωπαίοι προτιμούν τις δήθεν ασφαλείς τοποθετήσεις στα ομόλογα, παρά το ότι τους έχουν κοστίσει πανάκριβα – στην περίπτωση της Ελλάδας πρόσφατα (PSI), καθώς επίσης της Κύπρου αργότερα (τραπεζικά ομόλογα). Αν και έχω προειδοποιήσει δε πολλές φορές, όσον αφορά τους νέους κινδύνους για τη χρηματοδότηση των κρατών, λόγω της μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων εξ αιτίας των ανόητων παρεμβάσεων της ΕΚΤ (άρθρο), κανένας δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία. Δημιουργήθηκε λοιπόν στα ομόλογα μία δυτική φούσκα, με επακόλουθα που δεν είναι καθόλου δύσκολο να προβλεφθούν.

.

Η φούσκα των ομολόγων

Ειδικότερα, λόγω των ελληνικών διαπραγματεύσεων, δεν δόθηκε η απαιτούμενη σημασία στο γεγονός ότι, μία σειρά ομολόγων των ομοσπονδιακών κρατών της Γερμανίας δεν μπόρεσαν να πουληθούν εξ ολοκλήρου – με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους.

Επτά κρατίδια προσπάθησαν από κοινού στις αρχές της εβδομάδας να προωθήσουν πενταετή ομόλογα συνολικού ύψους 1 δις € στην πρωτογενή αγορά, κατορθώνοντας τελικά να εισπράξουν μόλις 200 εκ. € – κάτι που συνέβη πολλές φορές το τελευταίο έτος, οπότε δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. «Ένοχος» είναι προφανώς οι χαμηλές αποδόσεις τους (επιτόκια), οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσιο επίπεδο – με τη μέση απόδοση των δεκαετών ομοσπονδιακών ομολόγων να μειώνεται στο ρεκόρ του 0,07% τον Απρίλιο.

Βέβαια, τα ομοσπονδιακά κρατίδια προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις – της τάξης των 10 έως 20 μονάδων βάσης για αντίστοιχες χρονικές περιόδους, πάνω από τα ομοσπονδιακά. Εν τούτοις, οι τοποθετήσεις σε αυτά αφήνουν πλέον αδιάφορους τους επενδυτές, αφού δεν έχουν πια τη δυνατότητα να τα πουλούν με κέρδος στη δευτερογενή αγορά – με αποτέλεσμα από τις 26 εκδόσεις ομολόγων, μόνο οι 10 περίπου να είχαν την αναμενόμενη επιτυχία.

Η κατάρρευση της αγοράς ομολόγων στα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί – με τον τίτλο «εκδόσεις ομολόγων ανά έτος.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Γερμανία, εκδόσεις ομολόγων ανά έτος

.

Οι τράπεζες έχουν προφανώς τις δικές τους ευθύνες, όσον αφορά την προώθηση των ομολόγων – ενώ, όταν μία έκδοση δεν πουλιέται στους επενδυτές, παραμένει στα χαρτοφυλάκια τους, έτσι ώστε να αναζητηθούν αγοραστές στη δευτερογενή αγορά. Αυτό σημαίνει βέβαια πως αφενός μεν διογκώνεται ο ισολογισμός τους, αφετέρου ότι δεν είναι πρόθυμες να συμμετέχουν σε νέες δημοπρασίες – προκαλώντας ως εκ τούτου προβλήματα στη χρηματοδότηση των κρατών.

Με δεδομένο τώρα το ότι, εντός των επομένων 12 μηνών θα πρέπει τα ομοσπονδιακά κρατίδια να αναχρηματοδοτήσουν 50 δις € ληξιπρόθεσμα ομόλογα, από μία αγορά που έχει στερέψει η ρευστότητα της, θα προκληθούν έντονα προβλήματα – τα οποία δεν θα διατηρούνται τότε μυστικά, κρυμμένα πίσω από την ελληνική κρίση.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.