ΛΙΤΟΤΗΤΑ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Το τέλος της τραγωδίας πλησιάζει, είτε κατά τη σύσκεψη κορυφής της Δευτέρας, είτε αργότερα – με το ΔΝΤ να εκβιάζει τη χώρα με πιστωτικό γεγονός εάν δεν πληρώσει, καθώς επίσης με τους «εταίρους» της Ελλάδας να πολλαπλασιάζουν τα απειλητικά τελεσίγραφα, συγκαλύπτοντας τα βρώμικα μυστικά τους.

.

Υπήρχε κάποτε μία χώρα που άσθμαινε κάτω από το βάρος ενός φρικτού εξωτερικού χρέους που ξεπερνούσε το 100% του ΑΕΠ της. Οι ξένοι πιστωτές της, ιδιαίτερα οι ευρωπαίοι γείτονες της, ήταν ανηλεείς, όσον αφορά τις απαιτήσεις τους να εισπράξουν τα δάνεια τους. Μία οικονομική κρίση, η οποία είχε τις ρίζες της στο παρελθόν, βύθισε το κράτος στην ύφεση.  

Περαιτέρω, η χώρα ήταν υπό το καθεστώς μίας άκαμπτης συναλλαγματικής ισοτιμίας, μη έχοντας τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμα της. Η κυβέρνηση της υποχρεώθηκε να εφαρμόσει μία αυστηρή πολιτική λιτότητας, προσπαθώντας γενναία να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, να περιορίσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης να αυξήσει τους φόρους – για να εξοικονομήσει χρήματα, έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει τους δανειστές της.   

Η βαθιά ύφεση μετατράπηκε σε έναν θανατηφόρο αποπληθωρισμό. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 26%. Η επίσημη βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 42%. Το ΑΕΠ μειωνόταν συνεχώς, τα δημόσια έσοδα περιορίζονταν, τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύθηκαν στα ύψη και οι τράπεζες κατέρρευσαν.  

Στις μεγάλες πόλεις σχηματίσθηκαν αυθόρμητες πορείες διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησαν μεγάλες αναταραχές, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν άνθρωποι στους δρόμους. Αργότερα, σε κάποιον Ιανουάριο, διεξήχθηκαν εκλογές. Κέρδισε μία παράταξη με έναν χαρισματικό άνδρα στην ηγεσία της – ένα κόμμα που υποσχέθηκε στο λαό το τέλος των οικονομικών βασάνων του. Ένας πολιτικός που δεσμεύθηκε να επιστρέψει στους ανθρώπους τη χαμένη τους υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια τους.   

Η χώρα ήταν η Γερμανία – ο χαρισματικός ηγέτης ήταν ο Χίτλερ, ενώ η χρονική περίοδος το 1930 έως το 1933” (F&W).

.

Άρθρο

Τα παραπάνω θυμίζουν την Ελλάδα, η κατάσταση της οποίας είναι όμως πολύ χειρότερη, από αυτήν της Γερμανίας τότε. Η βαθιά, βίαιη ύφεση έχει υπερβεί τα πέντε χρόνια, η ανεργία πλησιάζει το 30%, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 27%, οι χρεοκοπίες συνεχίζονται, οι τράπεζες βρίσκονται μερικές ημέρες πριν από την κατάρρευση τους, ο εμφύλιος πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει, οι καθημερινές ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από τρομακτικές, ενώ βασιλεύει παντού ο φόβος και η ανασφάλεια.

Επαναλαμβάνεται δε χιλιάδες φορές η κριτική, δυστυχώς όχι μόνο από τους ξένους, αλλά και από πολλούς Έλληνες, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις, για πάρα πολλά χρόνια, δεν έκαναν τίποτε για να εμποδίσουν το χάος. Ως εκ τούτου, ισχυρίζονται πως δίκαια παρουσιάζεται ο λογαριασμός στη χώρα – παρά το ότι οι μισθοί μειώθηκαν σχεδόν κατά 40%, οι συντάξεις επίσης, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν (πίνακας), το κόστος της δημόσιας υγείας περιορίσθηκε μαζικά, η παιδεία κατακρεουργήθηκε, οι φόροι αυξήθηκαν κατακόρυφα, τα χρέη των Πολιτών συσσωρεύονται, ενώ η παράλογη πολιτική λιτότητας (βίντεο) συνεχίζεται ακάθεκτη.

Στα πλαίσια αυτά, το τέλος της τραγωδίας πλησιάζει, είτε κατά τη σύσκεψη κορυφής της Δευτέρας, είτε αργότερα – με το ΔΝΤ να εκβιάζει τη χώρα με πιστωτικό γεγονός εάν δεν πληρώσει (παρά το ότι μία τέτοια ενέργεια είναι έκνομη – άρθρο), καθώς επίσης με τους «εταίρους» της Ελλάδας να πολλαπλασιάζουν τα απειλητικά τελεσίγραφα, συγκαλύπτοντας τα βρώμικα μυστικά τους.

Δεν θέλουμε να κάνουμε υποθέσεις για το τι θα συμβεί, αφού δεν μπορούμε να κρίνουμε εάν θα ακολουθήσει ένας συμβιβασμός που απλά θα μετέθετε επαυξημένο το πρόβλημα στο μέλλον (ένα μικρό δάνειο για να πληρωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, για να μην απειληθεί το ευρώ), μία μονομερής στάση πληρωμών, μία χαοτική χρεοκοπία, μαζικές επιθέσεις εναντίον των ήδη χρεοκοπημένων τραπεζών, οι οποίες θα έδιναν τη χαριστική βολή στην οικονομία ή η έξοδος από την Ευρωζώνη – η οποία προϋποθέτει την προηγούμενη εγκατάλειψη της ΕΕ, δεν επιτρέπεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ θα επρόκειτο για αχαρτογράφητα νερά, στα οποία θα αναγκαζόταν να πλεύσει ένα ετοιμόρροπο πλοίο, στα όρια των αντοχών του.

Άλλωστε, η μεγάλη απορία μας δεν είναι το «τι μέλει γενέσθαι», αλλά γιατί υποχρεώθηκε η χώρα να ακολουθήσει τον καταστροφικό δρόμο των μνημονίων, ο οποίος οδηγούσε νομοτελειακά στο απόλυτο χάος – ενώ μπορούμε να πιθανολογήσουμε τι είδους κυβερνήσεις θα εκλέγονταν στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία ή στη Γερμανία, εάν οι Πολίτες τους υποχρεώνονταν επί πέντε ολόκληρα χρόνια να βιώσουν μία ανάλογη πολιτική, με αυτή που επιβλήθηκε τους Έλληνες από τους εντιμότατους εταίρους τους: την κατάρα της λιτότητας.

Τέλος, αν και γνωρίζαμε πόσο εγκληματικό είναι το ΔΝΤ, έχοντας προειδοποιήσει πριν ακόμη οδηγηθεί η Ελλάδα στα βρώμικα νύχια του (άρθρο), δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε πως η τρόικα υπό τη Γερμανία θα ήταν ακόμη χειρότερη – ούτε βέβαια το μέγεθος της καταστροφής, παρά το ότι το είχαμε παρομοιάσει με έναν βομβαρδισμό εκ μέρους του ΝΑΤΟ, όπως αυτός στη Γιουγκοσλαβία.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!