Το μαύρο μηδενικό – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το μαύρο μηδενικό

ΕΙΚΟΝΑ---Γερμανία,-Schauble Το μαύρο μηδενικό

Η Ευρώπη δεν θα επέτρεπε ποτέ στην Ελλάδα να επιτύχει με το δικό της νόμισμα, αφού τότε πολλές χώρες θα άρχιζαν να αναρωτιούνται εάν θα ήταν καλύτερα να εγκαταλείψουν και αυτές το ευρώ, με αποτέλεσμα τη διάλυση της Ευρωζώνης – η Γερμανία  

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Εισαγωγικά, αυτό που προβλέπεται για την Ελλάδα είναι (α)  είτε η μη συμφωνία με τους δανειστές, την οποία θα ακολουθούσε ένα δημοψήφισμα κατά τον υφυπουργό εξωτερικών, με θέμα την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, (β)  είτε η ανάλογη με τις 20 Φεβρουαρίου υπογραφή ενός κάποιου μνημονίου, το οποίο θα αναβάλλει τη λύση των προβλημάτων μας για το μέλλον – υπενθυμίζοντας πως τότε η κυβέρνηση αποδεχόταν την πληρωμή όλου του χρέους που πρόσφατα αναίρεσε, μέσω του ίδιου ακριβώς υπουργού που την υπέγραψε!

Ακόμη όμως και αν αποδεχθεί ένα νέο μνημόνιο, ενδεχομένως με την υπόσχεση της Ευρώπης για την αναδιάρθρωση του χρέους (η οποία όμως δεν θα σήμαινε τίποτα για την Ελλάδα, αφού χωρίς την ονομαστική διαγραφή θα συνέχιζε να μην μπορεί να δανείζεται από τις αγορές, αδυνατώντας να απελευθερωθεί από τον ομφάλιο λώρο της τρόικα και να αναπτυχθεί), δεν θα κατάφερνε να την εφαρμόσει – επειδή η ιδεολογία της κυβέρνησης δεν είναι συμβατή με τέτοιου είδους μέτρα, ούτε με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Εάν τώρα επιλεγόταν ο δρόμος της δραχμής (άρθρο), κάτι που δεν φαίνεται πιθανό όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πάνω από το 70% των Ελλήνων είναι υπέρ του ευρώ, ενώ υπερβαίνει το 50% ο αριθμός αυτών που θα ήθελαν το κοινό νόμισμα, ακόμη και με σκληρά μέτρα, η χώρα θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα – παρά το ότι έχει εκείνον τον πλούτο, ο οποίος θα της επέτρεπε να επιβιώσει με το δικό της νόμισμα και χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε. Ειδικότερα τα εξής:

.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη

Η ναυτιλία της Ελλάδας είναι η κορυφαία στον πλανήτη, ο τουρισμός μία εξαιρετικά ισχυρή βιομηχανία, η οποία έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ποιότητα της, με πολλά ξενοδοχεία πέντε αστέρων πλέον, η γεωργία θα μπορούσε να αναπτυχθεί εάν συνενώνονταν οι μικρές εκτάσεις με «εξοικονομήσεις κλίμακας», διαθέτει υπόγειο πλούτο, μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό κοκ.

Εάν η κυβέρνηση λοιπόν εκμεταλλευόταν σωστά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα της χώρας, καταφέρνοντας επί πλέον να επιστρέψουν πίσω οι καταθέσεις που έφυγαν στο εξωτερικό μετά το 2010, καθώς επίσης μέρος των υπολοίπων χρημάτων των Ελλήνων, επενδυόμενα σε επιχειρήσεις που θα διευκολύνονταν από το κράτος (περιορισμός της γραφειοκρατίας, σταθερά χαμηλό φορολογικό πλαίσιο κλπ.), τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να μεγαλουργήσει ακόμη και εκτός ευρώ – αφού μεσολαβούσε βέβαια μία δύσκολη εποχή, η οποία όμως θα διαρκούσε ελάχιστα.

Άλλωστε οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ της είναι πολύ χαμηλές, έχοντας μειωθεί δραματικά σε σχέση με το παρελθόν – οπότε η άνοδος τους θα ήταν κατακόρυφη (γράφημα), όπως και αυτή του χρηματιστηρίου.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - κόσμος, επενδύσεις

.

Εν τούτοις, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα (χωρίς να λαμβάνουμε καθόλου υπ’ όψιν το πολύ σοβαρό γεωπολιτικό), τα οποία μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να διαχειρισθεί μία αριστερή κυβέρνηση – χωρίς να την κατηγορούμε καθόλου, αφού αυτή είναι η ιδεολογία της και οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Είναι δε τα εξής:

(α)  Οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομίας της Ελλάδας, η ναυτιλία και ο τουρισμός, καθώς επίσης σημαντικοί παράλληλοι κλάδοι που έχουν σχέση με αυτούς (χρηματοπιστωτικό σύστημα, λογισμικό, κατασκευές, βιομηχανία κλπ.), είναι αμιγώς καπιταλιστικοί – οπότε μία αριστερή κυβέρνηση δεν έχει εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να τους εκμεταλλευθεί σωστά και να τους εξελίξει.

Να δημιουργήσει δηλαδή, για παράδειγμα, ένα ελληνικό Μονακό στην παραλιακή της Αθήνας, ένα ισχυρό εφοπλιστικό κέντρο όπως αυτό του Λονδίνου, λιμάνια για κότερα, βίλες για πλουσίους με πρόσβαση στη θάλασσα σε όλα τα νησιά της, μία αγωνιστική πίστα Φόρμουλας Ι, εγκαταστάσεις για διεθνείς αθλητικούς αγώνες κοκ.

(β)  Η Ευρωζώνη και ειδικά η Γερμανία, οι Η.Π.Α. κατ’ επέκταση εάν πράγματι είναι δικό τους δημιούργημα το ευρώ (σενάριο), δεν θα της επέτρεπαν ποτέ, ειδικά μετά την αθέτηση της πληρωμής των χρεών της, να επιτύχει με το δικό της νόμισμα – αφού τότε πολλές άλλες χώρες, κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία, θα άρχιζαν να αναρωτιούνται εάν θα ήταν καλύτερα να υιοθετήσουν και αυτές το δικό τους νόμισμα (Ο εφιάλτης της Γερμανίας).

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ευρωζώνη θα διαλυόταν, οι χώρες που διαθέτουν το ευρώ στα συναλλαγματικά τους αποθέματα, όπως η Κίνα, θα αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα αφού δεν βρίσκεται πίσω από το νόμισμα η οικονομία μίας χώρας, η Γερμανία θα έχανε τα τεράστια πλεονάσματα του ισοζυγίου της (πάνω από 200 δις € ετησίως), λόγω ανόδου της ισοτιμίας του μάρκου, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα απειλούταν με κατάρρευση, αφού έχει καταναλώσει πλέον τα όπλα του αντιμετωπίζοντας τη χρεοκοπία της Lehman Brothers κοκ. – οπότε η Ελλάδα θα εμποδιζόταν με κάθε τρόπο, ανεξαρτήτως κόστους, να επιτύχει.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!