Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

Εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μειωθεί κατά 1% ετησίως, σε σχέση με αυτόν που υπολογίζει η Τρόικα, καθώς επίσης εάν το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφωθεί στο 1,5% ετησίως, οπότε 3% χαμηλότερα από τις προβλέψεις (4,5%), τότε θα πρέπει να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους εκ μέρους της ΕΕ – διαφορετικά δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με χαμηλότερα επιτόκια, δεν θα αποτελούσε λύση στο πρόβλημα – απαιτείται η πραγματική (ονομαστική) διαγραφή“.

Τα παραπάνω είναι η θέση του ΔΝΤ, σε σχέση με την Ελλάδα – επεξηγώντας τη φράση της διευθύντριας του, σύμφωνα με την οποία δεν συμμερίζεται τυχόν «βρώμικους συμβιβασμούς». Για να επιτευχθούν δε, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους, απαιτείται κατά το ΔΝΤ η εφαρμογή όλων όσων προβλέπονται από το δεύτερο μνημόνιο – η ρύθμιση του ασφαλιστικού, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, ο εναρμονισμός της φορολογίας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κοκ., χωρίς τα οποία το Ταμείο δεν θα πληρώσει αυτά που έχει υποσχεθεί. Περαιτέρω, σύμφωνα με υπολογισμούς τα εξής:

Εάν ο ρυθμός ανάπτυξης παραμείνει χαμηλότερος κατά 1% από τον προβλεπόμενο, καθώς επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 3%, τότε το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα πέντε έτη θα διαμορφωνόταν στα 40 δις € περίπου. Μέσω της επιμήκυνσης όμως του χρόνου αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια, το δημόσιο χρέος θα περιοριζόταν τεχνητά κατά μόλις 32 δις €. Η διαφορά θα έπρεπε τότε να καλυφθεί με μία πραγματική διαγραφή“.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η καγκελάριος θα έπρεπε να πείσει τα άλλα κράτη, κυρίως όμως τη Βουλή της χώρας της να συμφωνήσουν – όπου όμως αυτή τη φορά θα ήταν υποχρεωμένη να διαθέσει πραγματικά χρήματα από το ταμείο της, σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα εγγυήσεις που δεν κόστιζαν τίποτα. Θεωρείται λοιπόν ως ο μεγαλύτερος εφιάλτης της, τον οποίο δεν είχε προβλέψει να συναντήσει στην εκλογική της θητεία. Περαιτέρω, σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου,

Εάν το ΔΝΤ «σπάσει» τους κανόνες του χρηματοδοτώντας ένα κράτος, το χρέος του οποίου δεν είναι βιώσιμο, η αξιοπιστία του θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα – ενώ δεν θα είναι πια σε θέση να επιβάλλει τη συμμόρφωση άλλων χωρών, στα προγράμματα του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ωθήσει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες στα χέρια της Κίνας – η οποία, μαζί με τα άλλα κράτη των BRICS, ίδρυσε το δικό της ΔΝΤ και τη δική της Παγκόσμια Τράπεζα“.

Τέλος, εάν η Ελλάδα βυθιστεί ξανά στην ύφεση και στα ελλείμματα, όπως πιθανότατα θα συμβεί, μεταξύ άλλων ως εύλογο αποτέλεσμα των καθυστερήσεων των διαπραγματεύσεων, όλα τα παραπάνω οικονομικά μεγέθη θα επιδεινωθούν σε τρομακτικό βαθμό – πόσο μάλλον εάν δεν καταφέρει να πληρώσει κάποια δόση του ΔΝΤ.

Τι μπορεί λοιπόν να συμβεί, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις; Είναι δυνατόν να επιτρέψει το ΔΝΤ τη μείωση της αξιοπιστίας του στον πλανήτη, λόγω της Ελλάδας; Μπορεί η καγκελάριος να χάσει τη δική της αξιοπιστία απέναντι στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ή στους Πολίτες της, συμφωνώντας σε ένα νέο δάνειο της Ελλάδας χωρίς μέτρα ή στη διαγραφή του δημοσίου χρέους της; Έχει τη δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση να ρισκάρει την αξιοπιστία της, απέναντι στην παράταξη και στους ψηφοφόρους της;

Δύσκολες οι προοπτικές, ενώ όλοι φαίνεται να χρειάζονται μία συμφωνία, η οποία να τους εξασφαλίζει τα προσχήματα απέναντι στους «πελάτες» τους – το «πρόσωπο» τους.

Κανένας δεν θέλει φυσικά να διακινδυνεύσει μία χρεοκοπία, τα αποτελέσματα της οποίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα (ο φόβος του ΔΝΤ), για την Ευρωζώνη (ο φόβος της Γερμανίας) και για την Ελλάδα (ο φόβος της κυβέρνησης).

Η ώρα των αποφάσεων όμως πλησιάζει αμείλικτα, ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα ατύχημα που θα ήταν δυνατόν να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αναζητείται λοιπόν από όλους εναγωνίως η λύση στο γόρδιο δεσμό, αν είναι δυνατόν χθες – η οποία δεν είναι τόσο απλή, όσο την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!