Οι προβλέψεις για τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη, επίσης για τα πλέον ελπιδοφόρα, όπως της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας – παράλληλα, οι προοπτικές για το πετρέλαιο, για τα υπόλοιπα εμπορεύματα, για το χρυσό και για το δολάριο
(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
.
“Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, από τυχόν υιοθέτηση του κανόνα του χρυσού από τη Ρωσία, θα ήταν τεράστιες – κυρίως επειδή θα δημιουργούταν το πρώτο «σχίσμα» στη σύγχρονη νομισματική τάξη πραγμάτων (ανάλυση).
Εάν δε ακολουθούσε και η Κίνα, κάτι πάρα πολύ πιθανόν, αφού ο κίτρινος γίγαντας αυξάνει επίσης τα αποθέματα χρυσού, τότε το πλήγμα για τα χάρτινα χρήματα (Fiat money), για τη Δύση και ειδικά για τις Η.Π.Α. θα ήταν τεράστιο – ειδικά εάν συνέβαινε σύντομα, σε μία εποχή δηλαδή που ολόκληρη η Δύση αυξάνει συνεχώς τις ποσότητες χρημάτων, διατηρώντας μηδενικά επιτόκια (άρθρο).
Σε μία τέτοια περίπτωση, η δυτική τριάδα (Η.Π.Α., Ευρώπη, Ιαπωνία) θα βυθιζόταν στον πληθωρισμό, τεράστιες ποσότητες δολαρίων θα επέστρεφαν στην «πατρίδα» τους (ο απόλυτος εφιάλτης της Fed), ενώ το ρούβλι θα γινόταν αυτόματα ένα εξαιρετικά ελκυστικό νόμισμα – οπότε θα αντιστρεφόταν οι ροές κεφαλαίων, τα οποία θα επέστρεφαν στη Ρωσία.
Εκτός αυτού, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα με αποδόσεις που συνδέονται με το χρυσό, το ρούβλι θα σταθεροποιούταν, το κόστος ζωής θα μειωνόταν σημαντικά και η ρωσική οικονομία θα έπαυε να υποφέρει” (πηγή).
.
Ανάλυση
Ιαπωνία: Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στο 2,4% – πολύ υψηλότερα δηλαδή του αναμενομένου (γράφημα). Με δεδομένο λοιπόν το ότι, ο Nikkei βρίσκεται ακόμη κάτω από το 50% της τιμής του, μετά από 25 περίπου έτη, έχει ακόμη πολλά περιθώρια – ενώ μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να την καταστρέψει με την πολιτική που εφαρμόζει (συνεχή πακέτα ρευστότητας), αλλά προηγουμένως οι μετοχές θα αυξηθούν σημαντικά.
.
Ιαπωνία, οικονομία – Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, από το τρίτο τρίμηνο του 2014 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015.
.
Μεταξύ άλλων, το χρηματιστήριο θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, επειδή ο πρωθυπουργός υποχρεώνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας του να επενδύουν σε μετοχές – γεγονός που επεξηγεί γιατί ο δείκτης αυξάνεται πλέον, χωρίς να απαιτείται η πτώση της ισοτιμίας του γεν, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Κάποια στιγμή βέβαια η κεντρική τράπεζα, η οποία κατέχει το 50% του χρέους της χώρας (παγκόσμιο ρεκόρ), θα το παγώσει, μετατρέποντας το σε πληθωριστικό χρήμα – οπότε το γεν θα εκτοξευθεί στο 1:200 σε σχέση με το δολάριο το οποίο, παρά την εκτύπωση μεγάλων ποσοτήτων, παραμένει το ασφαλέστερο μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων.
Ένας επόμενος παράγοντας που συνηγορεί στην άνοδο του Nikkei, είναι τα μεγάλα ρευστά αποθέματα των ιαπωνικών εταιριών τα οποία, είτε θα διατεθούν στους επενδυτές με τη βοήθεια της επιστροφής κεφαλαίων, είτε θα οδηγηθούν στην επαναγορά ιδίων μετοχών – γεγονότα που συμβάλλουν τα μέγιστα στην αύξηση των τιμών. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως η Ιαπωνία είναι μεν υπερχρεωμένη, αλλά διαθέτει μεγάλα χρηματικά αποθέματα – έχοντας μεταξύ άλλων δανείσει στις Η.Π.Α. πάνω από 1 τρις $.
Κίνα: Το χρηματιστήριο της χώρας (Σαγκάη) βρίσκεται στο ξεκίνημα μίας φούσκας, η οποία θα κορυφωθεί εντός του επομένου ή μεθεπομένου έτους – οπότε παρουσιάζει ακόμη σημαντικές ευκαιρίες. Η Κίνα έχει μεν υψηλά χρέη, αλλά διαθέτει πολύ μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, σε πλήρη αντίθεση με τις Η.Π.Α. – ενώ φυσικά θα βιώσει ενδιάμεσα κρίσεις, γνωρίζοντας πως οι Η.Π.Α., αντιμετώπισε 15 υφέσεις πριν ακόμη γίνει η πρώτη παγκόσμια δύναμη.
Αυτήν την εποχή η χώρα αντιμετωπίζει μία κρίση στην αγορά ακινήτων, την οποία προκαλεί ουσιαστικά η κυβέρνηση της – θέλοντας να πέσουν οι τιμές. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι δείκτες των χρηματιστηρίων της είναι ανοδικοί – επειδή οι Κινέζοι δεν επενδύουν σε ακίνητα, προτιμώντας τις μετοχές.
Θεωρείται δε πως εντός των επομένων ετών θα χρεοκοπήσουν πολλές εταιρείες ακινήτων – ενώ οι επενδυτές επιλέγουν να τοποθετούνται στις εταιρείες εκείνων των κλάδων που προωθεί η κυβέρνηση (Χρηματοπιστωτικός, Τουρισμός, Υγεία, Προστασία περιβάλλοντος, Ενέργεια, Αγροτική οικονομία, Άμυνα).
Η.Π.Α.: Οι μετοχές των εταιρειών της υπερδύναμης (S&P, Dow Jones) διαπραγματεύονται στα ανώτατα επίπεδα όλων των εποχών – όταν οι κινεζικές ευρίσκονται κάτω από το 35% των υψηλότερων τιμών τους. Επομένως, οι ευκαιρίες στις Η.Π.Α. είναι πολύ μικρές, ενώ οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι – γεγονός που δεν συνηγορεί στην αγορά αμερικανικών μετοχών.