Ο κόσμος των αγορών – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Ο κόσμος των αγορών

ΕΙΚΟΝΑ---Αγορές

Αναμένονται περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και στις αναλήψεις, ενώ υπολογίζεται πως οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, με την ενδεχόμενη χρησιμοποίηση των καταθέσεων – τα ομόλογα και το γερμανικό χρηματιστήριο 

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Εισαγωγικά, για εκείνο το χρονικό διάστημα που συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας στην Ελλάδα, με τον απίστευτο ερασιτεχνισμό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της, όπως η πρόσφατη μελέτη του υπουργού οικονομικών, ο οποίος τοποθετεί την ανάπτυξη χαμηλότερα από την τρόικα (στο 0,1% έναντι 1% της κομισιόν και 0,5% της ομάδας των Βρυξελών – πηγή), είναι δύσκολο να αναφερθεί κανείς στο ελληνικό χρηματιστήριο – περιοριζόμενος ίσως στις μετοχές εκείνων των εταιριών που προσφέρουν υψηλά μερίσματα (όπως ο ΟΠΑΠ) ή σε αυτές της πραγματικής οικονομίας με σχετικά καλές προοπτικές (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Intralot κλπ.), έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τράπεζες.

Άλλωστε, όταν ο Economist χαρακτηρίζει καταστροφικές τις πρώτες εκατό ημέρες της νέας κυβέρνησης (πηγή) ή η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρεί πως έχει πλέον χρεοκοπήσει η Ελλάδα, γνωρίζοντας πως οι συνέπειες της χρεοκοπίας είναι καταστροφικές για τις τράπεζες, δεν μπορεί παρά να το λαμβάνει κανείς σοβαρά υπ’ όψιν του.

Εύλογα δε αναμένονται περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και στις αναλήψεις – ενώ υπολογίζεται πως οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να μην χρεοκοπήσουν λόγω των επισφαλειών, καθώς επίσης των αυξημένων εκροών, όπου δεν είναι καθόλου απίθανο να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις, όπως στο παράδειγμα της Κύπρου.

Το σημαντικότερο πάντως για την Ελλάδα δεν είναι τόσο η υπογραφή ή μη μίας νέας συμφωνίας, η οποία θα διαιωνίσει τη μιζέρια, όσο μία καθαρή λύση – ακόμη και αν είναι εξαιρετικά επώδυνη, όπως η χρεοκοπία ή/και η έξοδος από την Ευρωζώνη (άρθρο).

Φυσικά εάν υπάρξει συμφωνία, το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει αρχικά μία έντονη ανοδική πορεία, περιορισμένης διάρκειας, με οδηγό της τράπεζες – ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα καταρρεύσει, ξανά με τις τράπεζες στην πρώτη γραμμή.

Πρόκειται βέβαια για υποκειμενικές υποθέσεις, οι οποίες δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση επενδυτικές συμβουλές – όπως επίσης τα παρακάτω, τα οποία αφορούν τα ομόλογα και τις ευρωπαϊκές μετοχές, κυρίως όμως τις γερμανικές.

.

Τα ομόλογα

Η φούσκα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων φαίνεται πως έχει σπάσει – αφού η τάση των  μακροπρόθεσμων επιτοκίων, μετά από μία μεγάλη περίοδο συνεχούς καθοδικής πορείας, άλλαξε ξαφνικά.

Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών εκτοξεύθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες από το 0,15% σε περισσότερο από 0,70% – κάτι που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει συμβεί μόλις δύο φορές (γράφημα). Οι τιμές των δεκαετών με κουπόνι (επιτόκιο) 0,5% κατέρρευσαν από το 104% στο 99% της ονομαστικής τους αξίας – ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και με τα ελβετικά ομόλογα, τα οποία από αρνητικά έφτασαν στο +0,2% την προηγούμενη Πέμπτη.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Γερμανία, ομόλογα

.

Προφανώς λοιπόν είχε δίκιο ο γνωστός ειδικός της αγοράς αμερικανικών ομολόγων κ. Bill Gross, όταν δήλωνε στα τέλη Απριλίου ότι, οι ανοιχτές πωλήσεις των γερμανικών ομολόγων (τοποθέτηση στην πτώση), θα ήταν το εγχείρημα της ζωής του – όπως πολλοί άλλοι επενδυτές, οι οποίοι φαίνεται πως από κοινού «επιτίθενται» στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με στόχο την αποκόμιση υψηλών κερδών (άρθρο).

.

Τα χρηματιστήρια

Από την άλλη πλευρά, ενώ τα χρηματιστήρια ακολούθησαν αρχικά καθοδική πορεία, επηρεασμένα από την πτώση των ομολόγων, στη συνέχεια άλλαξαν κατεύθυνση – με το γερμανικό δείκτη DAX να παρουσιάζει άνοδο 2,8% την Παρασκευή, συνεχίζοντας το ράλι των περασμένων μηνών. Φυσικά οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι πλέον τόσο ήρεμοι σε αυτά τα επίπεδα – αν και θεωρείται πως η άνοδος αιτιολογείται από τους εξής παράγοντες:

(α) Χαμηλό επίπεδο επιτοκίων: Τόσο οι ευρωπαϊκοί, όσο και οι αμερικανικοί δείκτες, ωφελούνται σημαντικά από τα «εξτρεμιστικά» χαμηλά επιτόκια – επειδή αφενός μεν οι επενδυτές έχουν στη διάθεση τους φθηνά χρήματα, αφετέρου οι επιχειρήσεις διατηρούν πολύ χαμηλά το κόστος δανεισμού τους.

Με δεδομένο δε το ότι, η Fed δεν φάνηκε πρόθυμη να αυξήσει τα βασικά επιτόκια, προβληματισμένη προφανώς από την αναπάντεχη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, είναι σε κάθε περίπτωση απίθανη η μαζική άνοδος τους.

Εκτός αυτού η Fed, υποχρεωμένη να λαμβάνει υπ’ όψιν της τη διεθνή κατάσταση της οικονομίας, γνωρίζει πως τυχόν μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων θα ζημίωναν σε σημαντικό βαθμό τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές – αφού οι επενδυτές θα απέσυραν τα δολάρια τους από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μεταφέροντας τα πίσω στις Η.Π.Α.

Κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρότατες συνέπειες τόσο για τις ξένες χώρες, λόγω των εκροών συναλλάγματος (μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, αθετήσεις πληρωμών κλπ.), όσο και για την ίδια (αύξηση του πληθωρισμού από τις μεγάλες εισροές δολαρίων κοκ.) – οπότε δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί.

Ακόμη όμως και να συμβεί, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι πολύ περιορισμένες – ενώ, με βάση την ιστορική εμπειρία, οι πρώτες μικρές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων οδηγούν τις τιμές των αμερικανικών μετοχών προς τα επάνω, επειδή οι επενδυτές συμπεραίνουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επανέρχεται. Όταν όμως οι αμερικανικοί δείκτες είναι ανοδικοί, τότε ακολουθούν την τάση και οι ευρωπαϊκοί – ειδικά ο DAX.

(β) Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου: Ουσιαστικά οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί στο ήμισυ, σχετικά με το προηγούμενο καλοκαίρι – γεγονός που ωφελεί κυρίως τις βιομηχανίες επεξεργασίας πετρελαίου, όλες όσες έχουν μεγάλο ενεργειακό κόστος, καθώς επίσης τις μεταφορές.

Επίσης όμως τους καταναλωτές, οι οποίοι δαπανούν λιγότερα για βενζίνη, έχοντας έτσι περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν. Αυτό αυξάνει με τη σειρά του τη ζήτηση, αφού οι αποταμιεύσεις είναι ασύμφορες στα σημερινά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων – οπότε το τζίρο, καθώς επίσης τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.