Ιρλανδία, οι αιτίες της εξόδου από τα μνημόνια – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ιρλανδία, οι αιτίες της εξόδου από τα μνημόνια

Το πρόγραμμα της Τρόικας πάντως τελείωσε το 2013, με τη χώρα να χρηματοδοτείται πλέον από τις αγορές με αρκετά χαμηλά επιτόκια, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί – με το δεκαετές της Ελλάδας στην αριστερή κάθετο (γαλάζια γραμμή, περί το 10% σήμερα, έχοντας ξεπεράσει το 2012 το 30%), καθώς επίσης με το αντίστοιχο της Ιρλανδίας στη δεξιά (διακεκομμένη γραμμή, κάτω από το 1% σήμερα, έχοντας υπερβεί το 10% το 2012).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, Ιρλανδία, 10-ετή ομόλογα

.

Η διαφορά της Ιρλανδίας με την Ελλάδα ήταν εν πρώτοις η επιμονή της κυβέρνησης της, να μην αποδεχθεί με κανέναν τρόπο την αύξηση της φορολογίας – φοβούμενη εύλογα ότι, θα κατέστρεφε το επιχειρηματικό της μοντέλο. Με λίγα λόγια, οι πολυεθνικοί όμιλοι συνέχισαν να παίρνουν ότι ήθελαν από την κυβέρνηση, χωρίς φυσικά να ενοχληθούν από την Τρόικα – κυρίως επειδή το ΔΝΤ δεν ήθελε επίσης να τους ενοχλήσει, αφού πρόκειται ως επί το πλείστον για αμερικανικές εταιρείες.

Η επόμενη διαφορά ήταν η πλήρης υποταγή των Πολιτών της σε όλα όσα απαιτήθηκαν από τους ίδιους – με μεγαλύτερη παραχώρηση τη μη αντίδραση τους στην ανάληψη των χρεών των ιδιωτικών τραπεζών, λόγω της οποίας το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας τετραπλασιάσθηκε, ξεπερνώντας το 125% από 30% προηγουμένως (ανάλυση ΒΒ).

Με τους δύο αυτούς τρόπους εύλογα η Ιρλανδία εξελίχθηκε στο «αγαπημένο παιδί» των αγορών, των μεγάλων τραπεζών δηλαδή και των πολυεθνικών – επίσης της ΕΚΤ και της Ευρωζώνης, η οποία δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα για να επιβάλλει όλα όσα ήθελε.

Προφανώς χωρίς να υπάρξει καμία απαίτηση των Ιρλανδών για τη μη ανάληψη των χρεών των τραπεζών, για τη μη πληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας τους (διαγραφή), για τη χαμηλότερη επιβάρυνση τους κοκ.

.

Η χαμηλή φορολογία

Η χαμηλή φορολογία, ως ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μίας μικρής χώρας, μελετήθηκε με κάθε λεπτομέρεια από τους οικονομολόγους της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με αυτούς, οι φόροι που εισπράττονται από τους διεθνείς ομίλους αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του δημοσίου – αφού μεταφέρουν την έδρα τους και φορολογούν εκεί τα κέρδη τους, λόγω του χαμηλού συντελεστή.

Οι κυριότεροι όμιλοι είναι αμερικανικοί και ανήκουν στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, ο μεγαλύτερος τζίρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό – όπως η Google, η Apple, η Symantec, η Synopsys κοκ. Με δεδομένο δε το ότι, χρησιμοποιούν το τέχνασμα της χρέωσης των υποκαταστημάτων τους ανά την υφήλιο με «δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», καθώς επίσης με «διοικητικές υπηρεσίες», μεταφέρουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των κερδών τους στην  Ιρλανδία – φορολογούμενοι χαμηλότερα, αλλά συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου της χώρας.

Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος των κερδών των πολυεθνικών δεν φορολογείται με 12,5% αλλά με πολύ λιγότερα – με διάφορους τρόπους τους οποίους χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, με τη βοήθεια των «διευκολύνσεων» που τους παρέχονται από το ιρλανδικό δημόσιο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο μέσος όρος τοποθετείται στο 7,3% – το οποίο είναι προφανώς ελάχιστο, συγκρινόμενο για παράδειγμα με τη Γαλλία, όπου η μέση φορολογία των πολυεθνικών υπερβαίνει το 37%.

.

Επίλογος

Η Ιρλανδία κατάφερε αναμφίβολα να βγει από τα μνημόνια, επιβαρύνοντας κυρίως τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις και γενικότερα τους δικούς της Πολίτες – χωρίς να ενοχλήσει ούτε τις πολυεθνικές, ούτε το χρηματοπιστωτικό κτήνος, ούτε την Ευρωζώνη (Γερμανία).

Εν τούτοις, δεν μπόρεσε ακόμη να ξεφύγει από την κρίση, ενώ το συνολικό χρέος της αρχίζει ξανά να αυξάνεται – επίσης το τεράστιο εξωτερικό της χρέος, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί (δεξιά στήλη, διακεκομμένη γραμμή), το οποίο είναι τετραπλάσιο από αυτό της Ελλάδας (αριστερή στήλη, γαλάζια γραμμή), πλησιάζοντας το απίστευτο ποσόν των 1,8 τρις € (έναντι περίπου 400 δις € της χώρας μας).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, Ιρλανδία, εξωτερικό χρέος

.

Επομένως, είναι ακόμη πολύ ενωρίς για να πανηγυρίζει τη σωτηρία της – ή για να θεωρείται πρότυπο, σε σύγκριση με την Ελλάδα. Εύχομαι βέβαια να τα καταφέρει, γνωρίζοντας πόσο υπέφεραν οι απλοί Πολίτες της, ένας πολύ μεγάλος αριθμός των οποίων καταστράφηκε, χρεοκόπησε, μετανάστευσε κοκ. – θυσιαζόμενος κυριολεκτικά για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις πολυεθνικές, στις αγορές και στην Ευρώπη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!