Η ρωσική έκπληξη – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η ρωσική έκπληξη

ΕΙΚΟΝΑ - Ρωσία, Κίνα, φυσικό αέριο (miller)

Η οικονομία της χώρας αντιστάθηκε εντυπωσιακά απέναντι στον πόλεμο της Δύσης – ενώ επίκειται μία νέα ενεργειακή μάχη όπου, εάν υπογραφεί η συμφωνία TTIP, οι πολυεθνικοί όμιλοι των ΗΠΑ θα αποτελέσουν πλέον τη σκιώδη διακυβέρνηση της Ευρώπης  

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η δημοσίευση των οικονομικών στατιστικών του 2014 εκ μέρους της Ρωσίας κυριολεκτικά εντυπωσίασε – αφού στο τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,4% από 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο (γράφημα). Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 0,6% παρά το ότι όλοι περίμεναν την κατάρρευση του, λόγω της τεράστιας πτώσης της τιμής του πετρελαίου, καθώς επίσης τις τρομακτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση – κατ’ εντολή των Η.Π.Α. και υπό την ηγεσία της Γερμανίας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις αναλύσεις αμερικανών οικονομολόγων, η κατάσταση στη Ρωσία είναι εκπληκτικά χαλαρή, γαλήνια, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις – αν και θα ανέμενε κανείς να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, σε μία χώρα που δέχεται μία οικονομική επίθεση άνευ προηγουμένου, με όλα τα όπλα που έχει στη διάθεση της η Δύση.

Όσον αφορά δε την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ρωσίας, αποδεικνύεται επίσης από την ισοτιμία του νομίσματος της, μετά τις τεράστιες διακυμάνσεις του παρελθόντος – αφού παρουσίασε το 2015 την καλύτερη απόδοση, μεταξύ 24 αναπτυσσομένων χωρών.

Τέλος, τεκμηριώνεται από τα ασφαλιστήρια έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS), αναφορικά με τα ομόλογα του δημοσίου της, τα οποία ευρίσκονται σήμερα στο κατώτερο σημείο μετά το Δεκέμβρη – με αποτέλεσμα ακόμη και οι μεγάλες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, να τα θεωρούν ως μία λογική επένδυση.

Συνεχίζοντας, οι διεθνείς επενδυτές τοποθετούνται ξανά στις ρωσικές εταιρείες, αφού πολλές από αυτές δημοσίευσαν στοιχεία, με βάση τα οποία ο τζίρος τους ήταν υψηλότερος το 2014, συγκριτικά με το 2013 – ενώ αποδείχθηκαν περισσότερο κερδοφόρες, από αυτές στις αντίστοιχες με τη Ρωσία χώρες. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοχοι των ομολόγων του ρωσικού δημοσίου κατέγραψαν κέρδη ύψους 7% το 2015, όταν στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες είχαν ζημίες της τάξης του -1,1%.

Συμπεραίνεται λοιπόν πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που επιδιώκονταν – επειδή οι Ρώσοι ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν εγχώρια προϊόντα, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν οι δικές τους επιχειρήσεις (κάτι που θα έπρεπε να κάνουν και οι Έλληνες, αντιδρώντας πρακτικά στις επιθέσεις που δέχονται από τη Γερμανία).

Βέβαια, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν χαμηλές, η Ρωσία δεν θα αποφύγει την ύφεση – την οποία έχει μέχρι στιγμής καταπολεμήσει, παρά την πτώση τους κατά 50%, την τεράστια υποτίμηση του ρουβλίου το 2014, την «αποσύνδεση» των ρωσικών τραπεζών από τις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς επίσης τις τεράστιες εκροές κεφαλαίων.

Περαιτέρω, η αιτία της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο φαίνεται να είναι η ξαφνική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών – επειδή πολλοί Ρώσοι, με σκοπό την προστασία των χρημάτων τους από την υποτίμηση, αγόρασαν περισσότερα καινούργια ή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καθώς επίσης άλλα «διαρκή αγαθά» (ψυγεία, τηλεοράσεις κλπ.), συγκριτικά με το παρελθόν (επειδή οι μεσαίες εισοδηματικές τάξεις τα θεωρούν ως επένδυση).

Η Παγκόσμια Τράπεζα τώρα «ζωγραφίζει» σκοτεινό το μέλλον της Ρωσίας, προβλέποντας μείωση του ΑΕΠ της κατά 3,8% το 2015, καθώς επίσης κατά 0,3% το 2016 (πηγή) – αιτιολογώντας τη θέση της με τον περιορισμό των επενδύσεων στο εσωτερικό της, ενώ η χώρα παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εξαγωγές ενέργειας (η Αχίλλειος πτέρνα της).

.

Η επόμενη επίθεση των Η.Π.Α.

Οι Η.Π.Α., με στόχο να αυξήσουν την πίεση τους στη Ρωσία, μειώνοντας τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη εκ μέρους της, καθώς επίσης για να ωφεληθούν οι ίδιες, πίεσαν τη Γερμανία να θεσμοθετήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στο εσωτερικό της, παρά τις μεγάλες αντιρρήσεις των βουλευτών της – εξαιρώντας εν πρώτοις ορισμένες ευαίσθητες περιοχές, στις οποίες προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται εύλογα ως μία πρώτη εφαρμογή της συνθήκης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των Η.Π.Α. και της ΕΕ (TTIP) η οποία, μαζί με την TISA (ιδιωτικοποίηση του νερού), θεωρείται κυριολεκτικά «αποικιοκρατική» – με θύματα τα κράτη και με θήτες τις πανίσχυρες πολυεθνικές που, υπηρετούμενες πιστά από την Πολιτική, επιβάλλουν απολυταρχικά τα συμφέροντα τους.

Φυσικά οι αμερικανοί υπόσχονται πως, με τη διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου που έχουν ανακαλύψει (Fracking), μπορούν να πετύχουν θαύματα – χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να το τεκμηριώσουν αφού όλες οι επιχειρήσεις τους, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, εγγράφουν τεράστιες ζημίες, ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι αυταπόδεικτη.

Εν τούτοις, το επέβαλλαν στη Γερμανία, με την υπόσχεση να μην είναι μελλοντικά σε τέτοιο βαθμό εξαρτώμενη ενεργειακά από τη Ρωσία (ανάλυση). Στο γράφημα που ακολουθεί, φαίνονται οι ποσότητες σχιστολιθικού αερίου παγκοσμίως.

.

ΧΑΡΤΗΣ - Κόσμος, ενέργεια, αποθέματα σχιστολιθικού αερίου

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.