Τα κουτιά της Πανδώρας – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τα κουτιά της Πανδώρας

Η Αυστρία

ICON - Τράπεζα, πρόβλημαΕπιστρέφοντας στο σκάνδαλο που έχει δημιουργήσει σοβαρότατους «τριγμούς» στη χώρα, ουσιαστικά ένα κρατίδιο της (Καρινθία) εγγυήθηκε για τα δάνεια μίας τράπεζας (Hypo Alpe Adria), τα οποία μεταφέρθηκαν σε μία «κακή τράπεζα» που χρεοκόπησε (άρθρο). Το κρατίδιο παρείχε εγγυήσεις συνολικού ύψους 10,2 δις €, παρά το ότι τα ετήσια έσοδα του για το 2015 υπολογίζονται στα 2,36 δις € – σχεδόν πενταπλάσιες δηλαδή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τις εξυπηρετήσει.

Σε μία τέτοια περίπτωση βέβαια θα περίμενε κανείς να αναλάβει τις υποχρεώσεις το δημόσιο της Αυστρίας – όπως συνέβη στην Ιρλανδία, όπου το κράτος εκβιάσθηκε από την ΕΚΤ να αναλάβει τις υποχρεώσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών, μεταφέροντας τες ουσιαστικά στους Πολίτες (άρθρο).

Εν τούτοις, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε επανειλημμένα ότι, το κράτος δεν θα το κάνει – με αποτέλεσμα να ζημιωθούν όλοι οι δανειστές της χρεοκοπημένης τράπεζας, οι απαιτήσεις των οποίων θα διαγραφούν κατά περίπου 50%. Αυτός ήταν ο λόγος που η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση του κρατιδίου σε Βαα3 από Α2 προηγουμένως, αφού κάτω από τις παραπάνω προϋποθέσεις το κρατίδιο είναι ουσιαστικά αφερέγγυο.

Με δεδομένο τώρα το ότι, η έκθεση των αυστριακών τραπεζών στην Καρινθία υπολογίζεται στα 2,7 δις €, η κατάσταση περιπλέκεται – ενώ η κρίση θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς επίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ως μία νέα Lehman Brothers.

Εάν υπολογίσει κανείς τώρα πως στα τέλη του 2013 υπήρχαν απαιτήσεις, εγγυημένες από διάφορα περιφέρειες της Αυστρίας, ύψους 60 δις €, ενώ στις έξι από τις εννέα περιφέρειες οι εγγυήσεις υπερέβαιναν τα ετήσια έσοδα τους (στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται ποιός εγγυάται τι στην χώρα!), ίσως προκληθεί ένα μεγάλο κύμα αφερεγγυότητας, χρεοκοπιών δηλαδή, με άγνωστα επακόλουθα.

 .

ΓΡΑΦΗΜΑ - Αυστρία, πίνακας εγγυήσεων (αγγλικά)

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Περαιτέρω οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες κατάφεραν να «αποδράσουν» από την Ελλάδα, με τη βοήθεια της καγκελαρίου και του κ. Sarkozy, είναι επίσης εκτεθειμένες στα ομόλογα της χρεοκοπημένης αυστριακής τράπεζας – οπότε θα υποστούν σημαντικές ζημίες.

Το χειρότερο είναι όμως το ότι, όλοι αναζητούν σήμερα πόσα άλλα τέτοια «κουτιά της Πανδώρας» ευρίσκονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία –  λόγω της αντίστοιχης σχετικά ομοσπονδιακής δομής της με την Αυστρία.

.

Επίλογος

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή του κειμένου η Ελλάδα, μετά τη σκόπιμη εισβολή του ΔΝΤ και την πρόθεση του να «κλέψει» ότι μπορέσει, όπως στο παράδειγμα της Ρωσίας (άρθρο), επιβαρύνθηκε με χρέη και με ελλείμματα πάσης φύσεως – έτσι ώστε να μην αντιδράσουν οι Πολίτες της, αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν τους αναλογούν, καθώς επίσης υφιστάμενοι αδιαμαρτύρητα ζημίες που υπερβαίνουν το 1 τρις €.

Αντίθετα πολλές άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η οποία έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο επιτιμητικά στην κυβέρνηση μας, είχαν και έχουν το προνόμιο να κρύβουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν. Μπορούν επίσης να αρνούνται την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, παρά το ότι τις εγγυώνται – ενώ τους επιτρέπεται να χρεοκοπούν, όταν στην Ελλάδα απαγορεύεται.

Από το γεγονός αυτό συμπεραίνεται, μεταξύ πολλών άλλων, πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο κρύβεται τόσο η υπερχρέωση της Ευρώπης, όσο και το ζόμπι χρηματοπιστωτικό της σύστημα (άρθρο) – κάτι που όμως έχει ημερομηνία λήξης, αφού τέτοιου είδους προβλήματα, αργά ή γρήγορα, βγαίνουν στην επιφάνεια.

Επίσης πως η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να δεχθεί τα πάντα από την Ελλάδα, ενδεχομένως ακόμη και τις τελευταίες αστείες μεταρρυθμίσεις, αρκεί η χώρα μας να μην επιλέξει τη στάση πληρωμών – έτσι ώστε να διαπραγματευτεί την ονομαστική διαγραφή του δημοσίου χρέους της, φυσικά παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης (ανάλυση), χωρίς την οποία η έξοδος από την κρίση είναι ανέφικτη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.