Τα κουτιά της Πανδώρας – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τα κουτιά της Πανδώρας

ΕΙΚΟΝΑ---Αυστρία,-τράπεζα,-Hypo-Alpe-Adria

Στα τέλη του 2013 υπήρχαν απαιτήσεις εγγυημένες από διάφορα περιφέρειες της Αυστρίας, ύψους 60 δις € – όπου στις έξι από τις εννέα περιφέρειες οι εγγυήσεις υπερέβαιναν τα ετήσια έσοδα τους, με κίνδυνο να προκληθεί ένα κύμα χρεοκοπιών

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Δυστυχώς πολλοί Έλληνες «αποενοχοποιούν» την Ευρώπη και την Τρόικα, όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση της χώρας τους, ενοχοποιώντας υπερβολικά τους εαυτούς τους – την  Ελλάδα γενικότερα, την οποία θεωρούν ως την αποκλειστική υπεύθυνη των δεινών της, παρά το ότι έχουμε τεκμηριώσει πολλές φορές πως ο μοναδικός υπεύθυνος της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας, μετά το 2009, είναι η Τρόικα (ανάλυση).

Όσον αφορά δε τη χρεοκοπία του 2010, καθώς επίσης την προσφυγή στο ΔΝΤ, έχουμε ήδη αναφέρει, επίσης αρκετές φορές, πως ήταν πιθανότατα σκόπιμη, με υπεύθυνη την τότε κυβέρνηση – η οποία αύξησε τόσο το έλλειμμα, όσο και το δημόσιο χρέος τεχνητά, οδηγώντας τον «Τιτανικό», όπως η ίδια χαρακτήρισε την Ελλάδα, αύτανδρο στα βράχια.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πλέον από πολλούς άλλους οικονομολόγους, όπως από αυτούς που συνέγραψαν από κοινού ένα βιβλίο (Η ελληνική πολιτική οικονομία), σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο έλλειμμα επιβαρύνθηκε σκόπιμα κατά 15,62 δις € αναδρομικά για τα έτη 2006 – 2009, ενώ το δημόσιο χρέος κατά 92,46 δις € (επίσης αναδρομικά, για τα ίδια έτη!).

Το έγκλημα αυτό πραγματοποιήθηκε με την αναθεώρηση (μείωση) του ΑΕΠ των ετών 2006-2009, με την μεταφορά των ελλειμμάτων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης στο δημόσιο έλλειμμα και δημόσιο χρέος (εάν συνέβαινε κάτι ανάλογο στην Ιταλία ή στην Ισπανία, θα είχαν ήδη χρεοκοπήσει), με τις προσαρμογές όρων αποθεμάτων κοκ. – με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγηθεί σκόπιμα στο τότε αδιέξοδο.

Με απλά λόγια, χρησιμοποιήθηκε το συνηθισμένο, άθλιο τέχνασμα του ΔΝΤ, σύμφωνα με αποκαλύψεις στελέχους του, με βάση το οποίο επιβαρύνονται οι χώρες που εισβάλλει μέσω της αναθεώρησης των στοιχείων του παρελθόντος, έτσι ώστε να μην το καταλαβαίνουν οι Πολίτες τους – ενώ ποτέ δεν γίνεται ο απαιτούμενος λογιστικός έλεγχος από τις κυβερνήσεις τους, παρά τις προεκλογικές τους υποσχέσεις” (πηγή).

.

Άρθρο

Η μέχρι στιγμής σημαντικότερη είδηση της τελευταίας εβδομάδας η οποία, παραδόξως ή σκοπίμως, έχει περάσει απαρατήρητη από τα σημαντικότερα ΜΜΕ διεθνώς, καθώς επίσης από τις αγορές, δεν είναι άλλη από την τραπεζική χρεοκοπία στην Αυστρία (άρθρο) – γεγονός που  έφερε στην επιφάνεια τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα οποία αποκρύπτονται σκόπιμα στα επί μέρους κρατίδια της.

Είμαστε δε απολύτως βέβαιοι πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Γερμανία όπου, εάν ερευνήσει κανείς τις υποχρεώσεις των ομοσπονδιακών κρατιδίων της, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του Βερολίνου, θα διαπιστώσει έκπληκτος πως το δημόσιο χρέος της χώρας, σε επίπεδο κρατιδίων και ομοσπονδίας, ξεπερνάει το 200% του ΑΕΠ της.

Εάν δε συμπεριληφθούν οι εγγυήσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε ήδη από τους FT (πηγή), τα αποτελέσματα εκπλήσσουν – αν και κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως οι εγγυήσεις αυτές θα «καταπέσουν», επιβαρύνοντας τα ελλείμματα και τα χρέη της χώρας. Εν τούτοις, δεν θα ήταν αρνητικό, ειδικά μετά την πρόσφατη εμπειρία της Αυστρίας, να έχει κανείς υπ’ όψιν του αυτές τις ιδιαιτερότητες, όπως τις κατωτέρω:

.

Οι εγγυήσεις δανείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τη Eurostat, όπου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένας κατάλογος που συμπεριλαμβάνει τις εγγυήσεις του δημοσίου, σε φορείς του ιδιωτικού τομέα, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: αφού προηγείται η Γερμανία, με εγγυήσεις που φθάνουν στο 145% του ΑΕΠ της. Ακολουθούν η Ολλανδία και η Σλοβενία, με 115% και 111% αντίστοιχα – ενώ η Ελλάδα ευρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, με μόλις 17% (γράφημα).

.ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρώπη, εγγυήσεις δημοσίου

.

Περαιτέρω, εάν προσθέσει κανείς τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις από την πληρωμή των εγγυήσεων, με το δημόσιο χρέος (επόμενο γράφημα), θα διαπιστώσει ότι προηγείται πλέον η Ιρλανδία με 234% του ΑΕΠ της, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 222% – ενώ η Ελλάδα ευρίσκεται στην τέταρτη θέση.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρώπη, συνολικές υποχρεώσεις δημοσίου

.

Βέβαια, εδώ πρόκειται για χρέη που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις υποχρεώσεις των δημοσίων τραπεζών, ειδικά στη Γερμανία. Οφείλει όμως κανείς να τα προσέχει, όπως επίσης όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο άρθρο των FT – ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεώσεις των ομοσπονδιακών κρατιδίων, οι οποίες είναι εξαιρετικά υψηλές.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.